Bolti vagy házi bébiétel? Meglepő lehet, melyik az egészségesebb

2021. dec. 27. Diós Anita

Talán meglepő, de egy kutatás szerint gyakran egészségesebbek a boltokban készen vásárolható bébiételek, mint azok, amelyeket otthon készítenek a családok. Persze, kis odafigyeléssel az otthoni bébiétel is lehet tökéletesen egészséges és tápláló, miközben a bolti ételek tápanyagtartalmát sem árt leellenőrizni, mert nagyobb eltérések is lehetnek az egyes termékek között.

Általában ajánlják, hogy a babák legalább életük első hat hónapjában kizárólag anyatejen éljenek, idővel azonban eljön az ideje annak is, hogy szilárdabb ételt kapjanak. Egy, az Archives of Disease in Childhood nevű lapban megjelent tanulmányban olyan elemzést közöltek, melynek célja, hogy segítsen a szülőknek dönteni a különböző bébiételek között. Különösképpen azt vizsgálták, hogy a boltokban kapható bébiételek megfelelnek-e a gyermekek adott életkorára vonatkozó tápérték-ajánlásoknak.

A kutatók az Egyesült Királyságban kapható bébiételek tulajdonságait hasonlították össze a szakácskönyvekben szereplő bébiétel-receptekkel.

Az egyik fontos megállapításuk az volt, hogy a házi készítésű bébiételekben többféle zöldséggel dolgoztak, miközben a bolti verziókban leggyakrabban előforduló zöldség a sárgarépa volt. Érdekesség azonban, hogy az egy-egy adag bébiételben megjelenő zöldségek száma mindeközben a bolti változatokban volt magasabb: termékenként átlagosan háromféle zöldség volt a zöldségalapú bolti bébiételekben.

A legfontosabb eltérés ellenben a bébiételek zsír- fehérje- és energiatartalmában mutatkozott. A házi készítésű ételekben átlagosan 26 százalékkal több kalória, 44 százalékkal több fehérje és jelentősen több zsiradék volt. A bolti termékek 65 százaléka megfelelt az energiasűrűségre (az 1 gramm táplálékban levő kalóriák száma) vonatkozó ajánlásoknak, míg a házi készítésű bébiételek fele túllépte az ajánlott értéket.

Végezetül szembetűnő különbség volt az is, hogy a házi készítésű bébiételek jellemzően sokkal olcsóbbak voltak, mint a bolti verziók.

A kutatók kiemelték, hogy a házi bébiételeknek nagy előnye ugyan, hogy sokféle tápanyagot tartalmaznak, de érdemes lehet figyelni arra, hogy a javasolt energiasűrűségi értéket és zsírtartalmat ne lépjék át az ételt készítő szülők.

Néhány ötlet a házi készítésű bébiételek készítéséhez

Egyszerű pürék, melyeknek nagy előnyük, hogy könnyen, hamar elkészülnek, és azonnal láthatjuk, hogy melyik ételeket kedveli a baba, és melyek azok, amelyeket esetleg kerül. A mangópüré, répapüré, borsópüré, almapüré és szilvapüré is kipróbálhatóak. Fontos, hogy a Listeria veszélye miatt lehetőleg hőkezelés nélkül mirelit termékeket ne használjunk, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig mindig alaposan mossuk meg.

A kombinált pürék egyszerre többféle tápanyaggal is ellátják a babát, de főleg akkor jó kombinálni az ízeket, ha az egyszerű pürék kóstolása után már tudható, hogy mely ízeket kedveli a baba, vagy esetleg mire érzékeny. Az alábbi ételtársítások általában beválnak:

  • Főtt alma és főtt spenót
  • Fűszermentesen, jól átsütött csirkehús és répa (vagy borsó)
  • Banán és mangó
  • Főtt alma és főtt karfiol
  • Főtt édesburgonya-banán
  • Körte-barack