Boldog nőnapot kívánunk

2021. márc. 08. Szűrös Ivett

Március 8-a van. Szinte hihetetlen, milyen gyorsan telik az idő. Mintha csak tegnap lett volna, hogy búcsúztattuk az óévet. Ma pedig már a nemzetközi nőnapot ünnepeljük. Világszerte férfiak köszöntik családjuk nőtagjait, valamint a szűkebb-tágabb környezetükben élő hölgyeket.

A nőnap történetét már röviden érintettük egy tavalyi cikkünkben. Most inkább azt nézzük meg, mit is szokás ilyenkor adni, illetve minek örülnek a lányok, asszonyok.

Amikor szóba kerül a nőnap, sokak szeme előtt valamilyen virág jelenik meg ezen ünnep kapcsán. És valóban, a férfiak többsége ilyenkor virággal kedveskedik a hölgyeknek. Lehet az egy szál, de akár több is csokorba fogva. Ez általában attól függ, milyen viszony van a virágot adó férfi és a felköszöntött nő között. A tulipán, a gerbera, a szegfű és a rózsa is igen népszerű ilyenkor. Vásárlásnál azonban a virágok színére nem árt figyelemmel lenni. Például vörös rózsát csak az egyetlen, szerelemmel szeretett nőnek illik adni. A vágott mellett a cserepes virág szintén gyakori ajándék. Ezek között vannak olyanok, melyeket akár később ki is lehet ültetni (pl. primula, jácint). Általában elmondható, hogy minél közelebbi kapcsolat van egy férfi és egy nő között, annál inkább ismerik egymás ízlését. (Legalábbis ez lenne az ideális.) Ezért nem csak maga a köszöntés gesztusa esik jól, de az is, ha a kedvenc virágunkat kapjuk.

A másik „sláger” az édesség. Nőnapkor gyakori, hogy a férfiak nem csak virággal köszöntik a nőket, de mellé még valamilyen finomsággal is kedveskednek. Az úgyszintén figyelmességre vall, ha a megajándékozott a kedvenc csokoládéját kapja.

Attól függően, hogy az urak mennyit tudnak/akarnak nőnapra költeni, előfordul, hogy valami drágább ajándékkal (ékszerrel, parfümmel stb.) lepik ilyenkor meg a kedvesüket. Sőt, akár lánykérésre is sor kerülhet ezen a napon.

Azonban ilyenkor nem csak olyan ajándékot lehet adni a hölgyeknek, melyek pénzbe kerülnek. Egy finom reggeli/ebéd/vacsora, amelyet egy férj készít a feleségének igazán figyelmes gesztus. Vagy vegyünk egy családapát, aki ezen a napon azzal lepi meg a párját, hogy a szokásosnál jobban besegít a házimunkába és a gyerekek körüli teendőbe. (Hát nem jó ötlet? )

Teljesen mindegy, hogy egy szál virágot, egy doboz bonbont, valamilyen aranyékszert, vagy bármely más figyelmes gesztust kapunk nőnapra. Mert soha nem az ajándék értéke számít, hanem az, hogy szívből, szeretettel, ne pedig letudni való kötelességből adják.