Boldog apák napját

2020. jún. 19. Szűrös Ivett

Az apákat ma már világszerte ünneplik. Az Amerikai Egyesült Államokban és több országban, köztük hazánkban is június harmadik vasárnapján tartják az apák napját.

Magyarországon még nincs akkora hagyománya ennek az ünnepnek, mint más nemzeteknél. Az utóbbi években azonban nálunk is megfigyelhető egyfajta nagyobb érdeklődés az apák napja körül.

Az apák napja megünneplésének ötlete az Amerikai Egyesült Államokból származik, egy William Jackson Smart nevű háborús veterán egyik lányának kezdeményezésére. Sonora Smart Dodd apja összesen tizennégy gyermeket nevelt fel. Amikor második felesége belehalt a szülésbe, a férfire maradt a legfiatalabb gyermekek, köztük egy újszülött (fel)nevelésének feladata. Sonora végül elérte, hogy megtarthassa az első apák napját, amire 1910. június 19-én, Spokane-ben került sor.

A nők és férfiak között még ma is gyakran merül fel vitatémaként, milyen jogai, kötelezettségei vannak az egyik, s milyen a másik félnek. Ugyanígy az is, miért van nőnap, vagy az, miért „népszerűbb” az anyák napja, és miért fordítanak kevesebb figyelmet az édesapák köszöntésére, persze a sort még lehetne folytatni, hiszen a nemek között nem mindig honol béke, olykor-olykor felvetődik valami, amin bizony jól össze lehet veszni. Azonban bármennyire is nem tetszik a férfiaknak, azért tenni is kell, hogy a gyermekeik szeretetét, ragaszkodását kivívják. Ugyanis míg egy édesanyának több évtizedes elkötelezettséget jelent a gyermekvállalás, addig egy apuka könnyebben szabadul meg a teherré váló családi kötelékektől, elfeledkezve arról, hogy a gyermeknevelés nem csak a tartásdíj fizetéséből áll. De nem csupán elvált feleknél, hanem teljes családokban is gyakori, hogy az édesanya vállára hárul az összes háztartási teendő, persze mindez már önmagában is elegendő lenne, főleg, ha a gyermekek még kicsik, ám sokszor emellett még teljes munkaidőben is dolgoznak. Természetesen nem minden fekete és fehér, és nem akarom az édesanyákat mártírként beállítani, ám elmúltak már azok az idők, amikor a nők feladata kizárólag a családi tűzhely őrzése.

Akárhogy is, de szép számmal vannak olyan apukák, akik megérdemlik, hogy egy teljes napon csak ők legyenek a középpontban, megköszönjék nekik mindazt, amit a családjukért, gyermekeikért tesznek.

Gyakori, hogy ilyenkor az édesanyák közös családi programokat szerveznek, vagy egyedi ajándékkal lepik meg a családfőt. Természetesen az édesapák örülnek a gyermekek által, saját kézzel készített meglepetéseknek, valamint egy együtt töltött napnak is.

Minden férfinek, akiben apai szív dobog: Boldog apák napját!