Boldog anyák napját

2020. máj. 10. Szűrös Ivett

Az anyák megünneplésének régmúltra visszanyúló hagyományai vannak. Már az ókori Görögországban is tartottak ünnepségeket Rhea-nak, az istenek anyjának, és ezzel az összes édesanya tiszteletére.

A 20. század elején az Amerikai Egyesült Államokban Anna M. Jarvis mindent megtett azért, hogy hazájában az anyák napját nemzeti ünneppé nyilvánítsák. Végül elérte célját. 1914-ben Woodrow Wilson elnök május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepnapjává tette.

Magyarországra Petri Pálné, egy államtitkár felesége az USA-ból hozta haza az ünnep ötletét. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt javaslatára később hazánkban is országos ünnepnap lett.

Az anyák napját világszerte ünneplik. A legtöbb országban májusban tartják. Magyarországon is, ahol e hónap első vasárnapja az anyáké. Nálunk hagyomány, hogy az óvodákban, iskolákban a gyermekek ajándékokat készítenek az édesanyáknak, nagymamáknak, majd egy kis ünnepség keretében átadják nekik azokat. Gyakran a meglepetés mellé verset is szavalnak, ami sokszor olyan meghatóra sikerül, hogy bizony szem nem marad szárazon.

Anyának lenni nem könnyű, hiszen a sok öröm mellett egy életen át tartó aggódással is jár, még akkor is, amikor a gyermekek már felnőttek, esetleg saját családot alapítottak.

Érdekes az is, hogy a nagyszülők sokkal engedékenyebbek az unokákkal, mint annak idején a gyermekeikkel voltak. Ha otthon vita van a szülő és gyermek között, akkor kétség sem fér hozzá, kinek a pártjára áll a nagyi. Lehet ez azért, mert az idősebb generációkon már nincs a gyermeknevelés terhe, az ő osztályrészük inkább csak az unokák kényeztetése. Így lehet, hogy sokkal engedékenyebbek, mint a saját gyerekeikkel voltak. És talán az is igaz, hogy az unokák apróbb füllentéseit jobban elhiszik, mint a szülők, akik ismerik gyermekeik minden rezdülését.

Sajnos, sok más ünnephez hasonlóan, az anyák napja is hamar elüzletiesedett. Eltekintve az iskolákban készített meglepetésektől, saját kézzel alkotott ajándékok helyett inkább virágokat, csokoládékat és egyéb használati tárgyakat ajándékoznak az édesanyáknak, nagymamáknak. Ők persze bárminek örülnek, hiszen nem az ajándék értéke a lényeg, hanem az, hogy szeretettel adják. Ezért is van, hogy az anyák, nagymamák féltve őrizgetek gyermekeik, unokáik kis kezeikkel készített alkotásait, rajzait, és előveszik, nézegetik azokat, amikor rövidebb-hosszabb időre egyedül maradnak.

Boldog anyák napját mindenkinek, akiben anyai szív dobog!