Boldog anyák napját!

2021. máj. 02. Szűrös Ivett

+ 4 ok, amiért egy jó nagymama igazi kincs!

Az anyák napját világszerte ünneplik, igaz, nem mindenhol ugyanakkor. Hazánkban május első vasárnapjára esik ez a jeles ünnep.

Ahány ház, annyi szokás. Vannak családok, ahol kizárólag az édesanyákat, esetleg még a nagymamákat köszöntik ezen a napon, míg máshol a keresztanyákat, az anyósokat és a nagynéniket is. De vérségi vagy rokoni kapcsolattól függetlenül is tölthet be egy hölgy olyan fontos szerepet az egyén életében, hogy anyák napján őt is felköszöntse.

Sajnos a gyerekek elvárásai sokszor nagyobbak, mint amit a szülők és a nagyszülők teljesíteni tudnak, pedig fontos lenne, hogy a fiatalok megtanulják értékelni és becsülni mindazt, amit az idősebbek értük tesznek, gyakran erejükön felül is. Az idő ugyanis telik, ráadásul a sors kiszámíthatatlan, így senki sem tudhatja előre, mikor látja utoljára a szeretteit.

Igazán szerencsés az, aki ismerhette/ismerheti a nagyszüleit, az még inkább, aki a dédszüleit is. Erre azonban sokszor csak akkor jön rá az ember, amikor már nincsenek többé. Aztán eszébe jut, mi mindent kapott tőlük. Lehet, hogy akkor nem értékelte eléggé, most viszont már mindent megadna azért, hogy visszahozza azokat a régi szép időket. Ezért anyák napja alkalmából azt tanácsolnám azoknak a fiataloknak, akiknek még él a nagymamájuk, hogy próbálják meg jobban becsülni mindazt, amit tőle kapnak, illetve azt az időt, amit együtt tölthetnek.

Lehet, hogy a nagyid nem tud úgy anyagilag támogatni, ahogyan azt elvárnád, vagy arra szükséged lenne, ám a pénznél sokkal értékesebb dolgokat kaphatsz tőle:

Mindig szeretettel fogad

Egy szerető nagyszülő ajtaja mindig nyitva van az unokák számára. Nem számít, hány óra van, az sem, hogy szóltál előre, vagy épp váratlanul toppantál be. Mindig örül, ha láthat. Ha tud a látogatásodról, a kedvenc ételeddel és/vagy süteményeddel vár. Ha váratlanul toppansz be, azt sem tudja, mivel kínáljon, folyton kérdezget, mit szeretnél. És addig nem enged hazamenni, amíg nem ettél legalább egy keveset. 😊

Különösen akkor bírnak nagy jelentőséggel az unokák látogatásai, ha egy nagyszülő már nyugdíjas és egyedül él. Bár a fejlett technikának köszönhetően ma már a kapcsolattartás telefonon és interneten keresztül is megoldható, ám azért ez nem helyettesíti a személyes találkozásokat.

Mindig meghallgat

A nagymamád az egyik olyan személy az életedben, akihez mindig fordulhatsz, ha problémád van, vagy valami bánt. Élettapasztalatának köszönhetően pedig jó tanácsokat is tud adni. Ő már tisztában van vele, milyen gyorsan elszállnak a fiatal évek, így nem csak a tanulás és a munka fontosságát sulykolja beléd, de azt is kiemeli, hogy a saját vágyaid és álmaid sem helyes teljesen háttérbe szorítani.

A kevésből is ad, de azt a legnagyobb szeretettel

Általában spórol az ételen, a rezsin és mindenen, amin csak lehet. Többek között azért is, hogy ajándékot vehessen vagy pénz adhasson neked a különféle alkalmakra. Legközelebb, ha kevesled azt, amit tőle kapsz, gondolj arra, miből adta, és mennyit kellett ahhoz kuporgatnia, esetleg nélkülöznie.

Mesél a régi időkről

Bár a könyvekből és a dokumentumfilmekből megismerheted a történelmet, ám a személyes elbeszélésekből is sokat lehet tanulni. Ráadásul, miközben a nagyid mesél neked az elmúlt évtizedek történéseiről, arról, ő hogyan élte át mindazt, minőségi időt tölthettek együtt. Egy-egy ilyen alkalomkor előkerülhetnek régi fotók is, amelyek csak még érdekesebbé tehetik az elbeszéléseket és a családi történeteket.

Fiatalok! Ne feledjétek, hogy egy jó nagymama igazi kincs! Ezért lehetőség szerint próbáljatok meg több időt vele tölteni. (A vírushelyzetre tekintettel: a személyes látogatások az aktuális korlátozások figyelembevétele és betartása mellett történjenek.)

Természetesen a szeretet és a tisztelet – vérségi kapcsolat meglététől függetlenül – egész évben kijár minden olyan édesanyának, nagymamának és más, az egyén életében anyai szerepet betöltő személynek, akire illik a szerető és gondos jelző. Május első vasárnapja azonban szóljon csak róluk, legyen az ő napjuk!