Bizonyára Te is sokat dilemmáztál már, hogy jó-e, ha cumit adsz a kisbabád szájába

2021. júl. 19. Bálint Ildikó

A szülők két táborra szakadnak aszerint, hogy kell-e a cumi a gyerkőcnek vagy sem. Lehet érveket és ellenérveket felsorakoztatni a téma mellett. De egy biztos, hogy nagyon sokszor jól tud jönni a cumi használata.

Nyűgös a kisbabám, a cumi segíthet?

Sokszor nagyon nehéz megfejteni, hogy mi okozza a kisbabák sírását. Próbáljuk megtalálni, hogy mi áll a háttérben, de sajnos nem mindig sikerül megoldást találni. Ilyenkor jól jön, ha kéznél van egy nyugtató cumi. Ugyanis valljuk be, hogy óriási segítség tud lenni, amikor a vigasztalhatatlan kisbaba a cumi hatására megnyugszik.

Sok olyan szituáció adódhat egy baba életében, amikor jól jön, ha kéznél van a cumi. Például, ha hirtelen rátörne az éhség, és nincs lehetőséged azonnal megetetni vagy olyan idegen szituációba kerül, ahol megijed, akkor gyorsan előveheted a cumit és segíthet.

A kisbabákban még nagyon élénken él a szopási reflex, sokan épp ezért kezdik el már az első időszakban az ujjukat szopni vagy fogadják kitörő örömmel a cumit. A legtöbbször azok a kisbabák, akik rászoknak a saját ujjuk szopcsizására, nem fogják elfogadni a cumit, mert elég megnyugtató erővel bír a saját ujjuk a számukra.

Mikor kell letenni a cumit?

A cumi elleni egyik érv, hogy nehéz róla leszoktatni a gyereket. Mindenki retteg attól, hogy a 4-5 éves gyermeke még mindig cumival a szájában megy például óvodába.

Ahhoz, hogy ez ne így legyen, időben kell lépni. Ha időben nem kezdjük el a leszoktatási folyamatot, akkor nagyon megnehezítjük a dolgunkat. Saját tapasztalataim alapján hat hónapos kor után el lehet kezdeni, hogy minél kevesebb szituációban kapja meg a kicsi a cumit. Semmi gond, ha még elalvás előtt igényli.

De, ha csak megnyugtatásképpen adnánk oda neki, akkor ne tegyük. Próbáljunk helyette más módszert kitalálni arra, hogy megnyugtassuk. Így egy éves korára elérhetjük, hogy már ne is kérje semmilyen helyzetben, és így lassan az elalvás előtti cumizás is kimaradhat.

Persze vannak olyan babák, akiknél nem megy ilyen könnyen a leszoktatás. Épp ezért ajánlatos minél hamarabb elkezdeni fokozatosan és nem várni addig, amíg olyan szintű függőség alakul ki, amely után csak drasztikusabb módszerekkel sikerülhet megszabadulni tőle.

A szakértői vélemény szerint legkésőbb 3 éves korra teljesen fel kell hagyni a cumizással, mert utána már károsodást okozhat a fogzásban.

Ha kicsi korában mégsem sikerült megszabadulni tőle, akkor megpróbálhatjuk, hogy leülünk vele és megbeszéljük, hogy ő már nagylány-nagyfiú ahhoz, hogy cumizzon.

Továbbá mindenkinek a tarsolyában lehetnek jól bevált praktikák a cumi eltűnésére, mint például elvitte a cica és többé nem hozta többé vissza. Lehet először fájdalmas a beletörődés a kicsi részéről, de végül kénytelen lesz elfogadni.

Mindenki a saját gyermekét ismeri a legjobban, ezért magának kell eldöntenie, hogy milyen módszer fog tudni nála működni. De igyekezni kell időben gondoskodni a cumizás abbahagyásáról, hogy később ne okozzon nehézséget, sem a kisgyereknek, sem a szülőknek.