Babaúszás: élmény, fejlődés, vízszeretet

2021. okt. 17. Farkas-Csamangó Tekla

A szülők körében egyre népszerűbbek a babaúsztató foglalkozások. Ha kíváncsi vagy, mit adhat a legapróbbaknak a víz, merülj el velünk néhány frissítő percre erről szóló cikkünkben.

A babák teljes természetességgel mozognak a vízben. Már akkor is ügyesen lubickolnak, amikor még túl kicsik ahhoz, hogy más közegben koordinálni tudják a mozdulataikat. Elsőre talán különösnek tűnhet mindez, mégsem kell rajta csodálkozni. Hiszen a terhesség alatt magzatvízben töltik idejüket. Így még születésük után is üdvözlik a vizes környezetet és élvezik az abban megélt pillanatokat.

A babaúszás ezekre az élményekre koncentrál. Lehetőséget teremt a gyermeknek és a szüleinek, hogy egymásra figyelve gazdagodjanak, fejlődjenek.

Megéri időben elkezdeni

Egy-egy ilyen foglalkozás nem teljesen minősül úszásoktatásnak, de idejében el kell kezdeni. Habár játékosan zajlik minden perce, és egyes tanfolyamokon még víz alá is merítik a kicsiket, szó sincs arról, hogy úszni tanítanák őket. Az oktatók ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy a csöppségek fejlődjenek és megszeressék a vizet. Hasznos gyakorlatokat mutatnak, amik segítenek a kóros testtartás, valamint a korai reflexek leépítésében, emellett fokozatosan erősítik az izmokat.

Sok szakértő úgy véli, hogy már 3-4 hónapos korukban érdemes órákat venni, hiszen ilyenkor még fennáll a babák ösztönös búvárreflexe. Ennek köszönhetően, ha víz éri arcukat, rögtön az orrukon kifelé fújják a levegőt, szájukat és a gégéjüket fedő porcot pedig bezárják. Ez a reflex körülbelül féléves korukig marad meg, így nagyjából eddig javasolt bevezetni őket a vízi világba.

Miért olyan hatékony ez a mozgásforma?

Az idáig említetteken kívül is számos előnye van a babaúszásnak. Barátságos, biztonságos körülmények között erősíti a szülő – gyermek kapcsolatot. A korai pozitív megerősítés miatt később is kiegyensúlyozott maradhat kettejük viszonya, ami kezelhetővé teszi a konfliktusokat és a mindennapi nehézségeket.

De nem csak lenyűgöző lelki, hanem becsülendő testi hatásai is vannak. Ugyanis az úsztatás kihasználja a víz felhajtóerejét, azt, hogy vízben sokkal könnyebb mozogni. Javul a tüdőkapacitás, idejében megtanul koncentrálni az agy, a szervezet oxigénellátása fokozódik, valamint jót tesz az anyagcserének is. Növekszik az állóképesség, ez pedig további mozgásra ösztönöz, ami ideális esetben segít, hogy gyermek – és felnőttkorban is az élet része legyen az egészség és a sport.

Miért érdemes akár csak egyetlen alkalmat kipróbálni?

Egyrészt, mert kiváló anya-baba vagy apa- baba program. Másrészt, pedig a babaúszás után még azok a bébik is megbirkóznak a rendes adag tápszerrel, bébiétellel vagy anyatejjel, akik máskor néhány falat múlva abbahagyják az evést. A szülők számára igazi kincs egy ilyen nap, főleg mert ilyenkor általában jól alszanak a kicsik, tehát altatódalt sem kell dúdolni nekik.

Mire figyelj, ha elmentek babaúszásra?

Ma már oktatók és iskolák között is válogathatsz. Hazánkban az egyik legnépszerűbb módszert Stoller Katalin gyakorlatai alkotják. Sok szülő és szakember egyaránt elégedett vele. Méghozzá azért, mert az általa létrehozott akadémia az otthoni kádas szoktatást preferálja az úszás előtt. Valamint kiválóan betartja a fokozatokat, úgy, hogy eközben teljesen babaközpontú feladatokat tanít. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy másféle megoldás nem működhet jól. Nem vagyunk egyformák, így az ilyesmit ki kell tapasztalni.

Végezetül a környezetről is ejtsünk néhány szót

A tanfolyamvezetők az esetek nagy részében csak akkor vállalnak oktatást, ha a fürdő külön medencét biztosít erre az alkalomra. Ennek ellenére nem árt megfelelőképpen tájékozódni a lehetőségekről, hogy minél kevesebb gond merüljön fel. Így, ha teheted olyan helyet válassz, ahol ez a körülmény eleve adott.

Bárhová is mentek, vigyetek úszópelust és évszaknak megfelelő öltözéket, illetve ne feledjétek az enni és innivalót sem.

Ha úgy döntesz, hogy kipróbáljátok, szeretetteljes napot kívánunk hozzá!