Az ördögi és elavulhatatlan kérdés útvesztőjében: megbocsátható a megcsalás?

2021. aug. 19. Tollas Tímea

Vörös rózsák, izgalmas, rebbenő pillangók a gyomrunkban, forró flörtök és világmegváltó gondolatok. Ketten a világ ellen életfilozófiák, heves szenvedély és fülledt romantika. A párkapcsolatok első éve mindig így indul. Nagyon felhőtlen, nagyon édes és sajnos a legtöbbször egyáltalán nem hajaz a valóságra.

Van az úgy, hogy a korábbi hatalmas tűzből még egy parányi kis szikra sem marad a kapcsolat végére. Szomorú és sokszor nem túl hálás, ám annál tanulságosabb téma következik: vajon van élet a megcsalás után is?

Természetesen nem kell egyből tragikusan végződő szerelmi történetekre gondolni, viszont egy ilyen szomorú eset után nem árt tisztázni magunkban és a másik féllel is átrágni a korábban felmerült problémákat, illetve fényt deríteni arra, hogy pontosan hogyan és miért is jutottunk el idáig?

Egy megcsalás kegyetlen, szívtépő érzelmi momentum. Sokan a váláshoz hasonlítják, míg mások úgy vélik, hogy a válás sokkal nagyobb megrázkódtatás, hiszen véglegességet jelent mindkét fél számára. Lezárást örökre. Kitörölhetetlen pontot egy nem túl happy end szerű történet végén.

Olyan fájdalmat takar,mintha egy nemrég meggyújtott tűzbe mártott piszkavassal égetnénk hatalmas lyukat a mellkasunkba vagy a szövet blúzunkba. Az égető, kellemetlen érzés és fájdalom a legkevesebb. Azonban a mindenki által látható viselkedés zavarok, a megtépázottság és az önbizalom teljes hiánya még ennél is szembetűnőbb és megalázóbb lehet az elszenvedője számára.

Látható folt kerül a ruhájára,az arcára és a lelkére is. Akár a szégyent jelképező, skarlát “A” betűs kitűző Nathaniel Hawthorne megható regényében.

Minden magára hagyott, megcsalt nőben kételyek, bosszantó bizonytalanság és számos megválaszolatlan kérdés zakatol. Mégpedig a nap 24 órájában.

Miért nem voltam elég jó neki? Csúnyának és nem kívánatosnak tart? Ki lehetett az a másik nő? Hogy állhatnék bosszút? Mit tehetnék, hogy újra nőként tekintsen rám?Meg akarom én ezt újra próbálni?

A leggyakoribb problémák nyomában

Számtalan gond felmerülhet egy régóta tartó kapcsolat során, azonban ezek többsége általában megoldásra kerül, ha a két fél érzelmileg közel áll egymáshoz és törekednek a megbékélésre.

Azt sem árt elfelejteni, hogy a kompromisszumkészség, illetve a kölcsönös empátia, tolerancia és bizalom mind alapvető pontjai a problémás kapcsolatból történő kilábalásnak. Rossz pénz nem vész el, szokták mondani, lássuk, hogy a férfiakra igaz lehet-e ez a kijelentés egy megcsalásos szituáció után.

Az egyre sűrűbben hangoztatott kérdés pedig: Vajon milyen főbb okai lehetnek annak, ha egy férfi vagy éppen nő megcsalja a szerelmét?

  • Nem kap meg otthon valamit, amit előbb-utóbb másnál keres majd. Az a valami lehet figyelemhiány, törődés, simogatás, egyszóval bármi! A lényeg, hogy próbálj minél közelebb kerülni hozzá és feltérképezni, hogy neki mi a szeretet nyelve? Mindannyiunknak van szeretet nyelve: míg egyesek ajándékokkal mondják el, hogy mit is jelent számukra a másik fél, addig más típusok simogatásokkal, testi közeledéssel adják a tudtunkra, hogy közel állnak a szívünkhöz.
  • Pusztán kíváncsiságból teszi, ki szeretné próbálni valaki mással a feleségén/barátnőjén kívül.
  • Kapuzárási pánik : mindenkinél eljön az az  életkor, amikor egy kicsit megőrül és újra huszonéves tinédzsernek képzeli magát.
  • Bosszúvágy : rengetegszer elnyomott frusztrációk, régi sérelmek állnak a háttérben. Olyanok, amelyekre talán nem is gondolnánk és a legváratlanabb időpontokban törnek a felszínre.
  • Egy kis önbizalomra és több önbecsülésre vágyakozás: az új kalandok és izgalmak könnyen meg tudják dobni nem csak a hangulatunkat, de a saját magunkról alkotott képünket is.
  • Mohó szexuális éhség és kielégítetlen vágyak: sajnos a legnyomósabb ok mind közül ez szokott lenni. Nem meglepő talán, hogy váló okként is igen gyakran találkozhatunk ezzel a ténnyel. Vannak, akik még önmaguknak is nehezen vagy egyáltalán nem is vallják be, hogy különböző fétisek iránt érdeklődnek. Mindannyian emberek vagyunk és ezek a dolgok egy határig rendben is vannak, azonban, amikor már több éve ismerjük a másikat, végleg lehorgonyzunk mellette és komoly szándékaink vannak a jövő tekintetében, akkor talán nem éppen ez a legkellemesebb hír.

Párkapcsolat egy hűtlen féllel: hogyan tovább?

Következhet a jogos kérdés, hogy vajon egy csúnya félrelépés után a megcsalt fél milyen döntést hoz, együtt marad-e a csalfa féllel? Nem érdemes beleszólni mások szerelmi életébe, sem a döntéseikbe, hiszen ez csakis rájuk tartozik. Egy ember különben is kevés a változáshoz és a változtatásokhoz.

Mindenhez, amely a párkapcsolat témájával kapcsolatos, két fél kell. Ha csak az egyikőjük akarja megmenteni a már régóta halálraítélt kapcsolatot, az csúfos kudarcba és tengernyi könnybe fulladhat.

A legtöbbször azonban hiába bocsátunk meg a párunknak, a ballépés emléke, illetve a frusztráló gondolataink az utunkat állják, még az édes felejtés céltáblája előtt.

Megbocsátás vagy örök harag?

Nem célom elítélni sem azt az embert, aki boldogan visszafogadja a társát egy ballépés után, sem azt az illetőt, aki az első megcsalásos alkalom után kimondja a kapcsolat végét. Egyetlen egy külső szemlélő sem láthat bele a kapcsolatunkba, annak minden apró kis titkát és részleteit csakis mi ismerjük. Éppen ezért ne vegyük ellenségeskedésnek a jó szándékú tanácsokat, még akkor sem, ha egyáltalán nem vesszük hasznát.

Mosolyogjunk jól nevelten, köszönjük meg, hogy gondoltak ránk és mondjuk azt, hogy majd mi megoldjuk a saját gondjainkat, ahogyan eddig is. Fütyüljünk a világra és a benne hangyaként futkározó rosszindulatú emberekre, csakis a saját kapcsolatunkkal és annak építgetésével törődjünk!