Az első ott alvás a nagyszülőknél/barátnál

2022. febr. 27. Bálint Ildikó

Te is izgatottsággal telve gondolsz arra az estére, amikor gyermeked először tölti külön tőled az éjszakát? Ha már egy ideje téma nálatok, hogy ott aludjon akár a nagyszülőknél, akár egy barátjánál, akkor tudod mennyi aggódás és kérdés merülhet fel benne és akár benned is.

Nem fogsz hiányozni neki, el fog tudni aludni nélküled és te el fogsz tudni aludni nélküle – merülhetnek fel a kérdések.

Vakáció a nagyinál, vagy az első baráti közös együtt alvás

Amíg pici a gyermekünk elképzelhetetlennek tűnik, hogy akár egyetlen éjszakát is külön töltsünk tőle. Aztán, ahogy telnek az évek – kinél előbb, kinél később -, de eljön az az idő, amikor akár kényszerből, akár kedvtelésből, de külön házban töltjük az éjszakát.

1 éves kor alatt, amikor egészen kicsi még a gyermekünk, és az életben úgy adódik valami, hogy el kell utazni, vagy dolgunk van éjszakára, akkor nagy segítség lehet egy nagyszülő, aki vállalja a gyermekfelügyelet. Ebben az esetben a kicsi még nem is biztos, hogy sokat felfog a történtekből és sokat kellene magyarázkodni neki. Sokkal inkább magunkat kell megnyugtatni és túltenni magunkat azon a „sokkon”, hogy nem mi fektetjük le a kicsit. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, mert semmit nem ártasz a kicsinek azzal, hogy egy, vagy akár több estét nem vele töltesz.

Ahogy nőnek a gyerekek, már 2-3 éves kor körül is igazi kalandként fogják fel a nagyszülőknél töltött napokat, éjszakákat. A nagyinál mindig mások a szabályok, mint otthon, így minden gyerkőc izgatottan készül az ott töltött időre.

Ha te még nehezebben engeded el őt, de ő már vágyik rá, akkor nincs más hátra, mint magadat meggyőzd arról, hogy ezzel nem, hogy nem ártasz neki, hanem felejthetetlen élményeket szerzel számára.

4-6 éves kor körül pedig már eljön az az időszak, amikor valamelyik kis barátjánál szeretné tölteni az estét. Ne zárkózz el ettől sem, mert szüksége van arra, hogy önállósodjon, bontogassa a szárnyait.

Nem akar máshol aludni a gyermekem, csak otthon

Kevés az a gyerek, aki törésként éli meg a szülei távollétét egy éjszakára, ha mégis így van, akkor érdemes leülni vele és megbeszélni, hogy ő már nagyfiú-nagylány, akinek tudni kell a szülei nélkül is ellenni néhány napot. Mert majd előbb-utóbb eljön egy ottalvós osztálykirándulás, amikor már nagyon ciki lenne, ha nem tudna a gyerkőc a szülei nélkül ellenni.

Meg kell értenie, hogy ő már van annyira nagy, hogy külön töltsön néhány éjszakát. Nézzünk őszintén magunkba és ha azt érezzük, hogy igazából bennünk vannak kétségek efelől, akkor először magunkban tegyünk rendet. Mert, ha szülőként aggályokkal telve gondolunk a külön töltött estére, akkor nem várhatjuk, hogy gyermekünk bátran szembe mer nézni vele.

Azontúl, hogy alaposan átbeszéljük ezt egymással, néhány aprósággal még segíthetjük a dolgot. Vigye magával a kedvenc alvókáját, párnáját, ami mindig segít neki az elalvásban. Biztosítsuk neki a lehetőséget, hogy telefonon fel tudjon hívni, ha szükségét érezné.

Ami a legfontosabb, hogy nem kell félni az elválástól, sőt egy idő után kötelező elindulni a függetlenedés útján minden gyermeknek. Szülőként a feladatunk, hogy ebben is támogassuk és bátorítsuk ebben.