Az első futóbicikli

2021. márc. 17. Bálint Ildikó

Gyermekünk születése után nagyon hamar elérkezik az idő, amikor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy beszerezzük az első kis járművét. Miután kinövi a műanyag kismotort, de még kicsi a gyerekbiciklihez, akkor kerülhet sor az egyre népszerűbb futóbicikli megvásárlására.

Ne lepődj meg, ha Te is tanácstalan vagy, hogy hogyan válaszd ki a hozzátok leginkább passzoló futóbiciklit. Írjuk csak be a futóbicikli kifejezést a keresőbe és annyi találat fog megjelenni, mint égen a csillag… ember legyen a talpán, aki tudni fogja, hogy most akkor melyiket is válassza. Ehhez szeretnénk most néhány támpontot adni, hogy mire is figyelj oda.

Először is, miért előnyös a futóbicikli a gyerekeknek

Ahhoz, hogy a későbbiekben gond nélkül menjen a biciklizés, a gyerkőcnek el kell sajátítania az egyensúlyozás minden csínját-bínját. Erre a legjobb módszer a futóbiciklivel történő gyakorlatozás, ahol saját maga fog ráérezni az egyensúlyozás technikájára, ahogy lépésről-lépésre fejleszti a készségeit a futóbiciklin, miközben természetesen lesznek majd felborulások és nagy bömbölések is. A legfontosabb, hogy minden erőltetett gyakorlat nélkül megtanul két keréken egyensúlyozni és lendületesen, de magabiztosan gurulni.

Hogyan válasszunk futóbiciklit

Mint mindenben, természetesen itt is a határ a csillagos ég, mármint a kínálatot tekintve. Véleményem szerint korántsem biztos, hogy megéri óriási összegeket költeni rá, mivel a gyerekek ebben a korban még nem igazán arról híresek, hogy nagyon vigyáznának az értékeikre. Ráadásul kisebb-nagyobb balesetek mindig történhetnek, amit aztán a méregdrága pénzért vásárolt biciklink fogja elszenvedni…

Először is azt kell eldöntened, hogy miből legyen a bicikli anyaga. A műanyag futóbicikliket általában a legkisebbeknek javasoljuk, vagy csak nagyon rövid ideig tartó használatra. A környezetbarát termékek hívei választhatják a fából készült futóbiciklit is, rengeteg nagyon szép és erős, masszív biciklit készítenek már fából is. Természetesen a legtartósabb és strapabíróbb (legalábbis az én véleményem és tapasztalatom szerint) a fémvázas futóbicikli. A masszív fém váz azért is fontos, mert ha belegondolsz elég sokszor le lesz csapva a földre anélkül, hogy gyermeked odafigyelne rá, vagy éppen egy felborulásnál, ütközésnél nem fog eltörni a váz. Ráadásul akár a következő testvér is örökölheti, vagy ha gyermekünk kinőtte, el is ajándékozhatjuk.

Természetesen bármelyik típust is választjuk a legvégén, a biztonság a legfontosabb, így semmiképpen nem ajánlom egy olcsó, silány anyagúnak tűnő futóbicikli megvásárlását, hiszen gyermekünk biztonsága az első.

Amire mindenképp figyeljünk még oda, hogy mekkora legyen a bicikli vázmérete. A legfontosabb tényező, hogy leérjen a gyermek lába. Vagyis azt kell nézni, hogy a nyeregnek a legalsó állásától hány cm-re van a talaj. Ezt a méretet kell összehasonlítani a gyermek combtövétől a talpáig mért értékkel és így kapjuk meg, hogy milyen méretű is legyen a bicikli.

Mikor ajánlott az első futóbicikli megvásárlása?

Mivel a gyermek életkoránál sokkal fontosabb az előbb is említett méretezési szempont, ezért nincs is kőbe vésett szabály arra, hogy hány éves kortól érdemes használni. Átlagban úgy tartják, hogy 1,5 éves kortól képes közlekedni vele a gyerkőc, de ne ijedj meg, ha a tiéd már kétéves és még csak most fog vele találkozni először. Az egyéni jellemzők és a mozgás iránti érdeklődés nagyban befolyásolják, hogy mikor pattan először biciklire.

Egy kicsit magunkra is gondolva a futóbiciklik többsége (típustól függően) már ipari csapággyal van szerelve, ennek is köszönhető, hogy csendesen lehet vele közlekedni. Valljuk be őszintén, a műanyag motor hangja után ez igazi felüdülés egy szülőnek 😊.

+1 tipp – tedd egyedivé gyermeked futóbiciklijét

Manapság már a színskála minden színében kapható futóbicikli, akár a legkülönbözőbb mesehősökkel díszítve a vázat. Amivel azonban a leginkább különlegessé tudod tenni gyermeked számára, ha rendelsz hozzá egy a gyermeked nevére szóló matricát. Még, ha ő nem is tudja még elolvasni, garantáltan egy egyedi futóbiciklit tudhat magáénak, amire nagyon büszke lesz a barátai előtt. És már nincs is más hátra, mint várni a jó időt és róni a köröket a szabadban. Csak győzzél utána szaladni!