Az éjszakai fény szerepe a gyerekszobában

2021. nov. 25. Bálint Ildikó

Anya, ne kapcsold még le a villanyt! Várj még egy kicsit! – Hallhatjuk sokszor lámpaoltás előtt a gyerekszobában. A gyerekek többsége mindent elkövet, hogy még „húzhassa” az időt mielőtt elalvásra kerülne a sor. Ennek okát abban kereshetjük, hogy olyan belső félelmeik vannak, amelyek miatt nem szeretnének egyedül maradni a sötétben.

A sötéttől való félelem minden kisgyermeknél jellemző, a kérdés, hogy ki mennyire képes megbirkózni vele. Ennek a jelenségnek pszichológiai szempontból az egyik oka a látott rajzfilmekben rejlik. Nehezen tudják feldolgozni – főleg a kisebbek – a képernyőn látottakat, emiatt frusztrációk keletkezhetnek bennük. Ezek a félelmek pedig valószínűleg aktívabban előjönnek, ha sötét van körülöttük.

Mit tehetünk, hogy segítsük leküzdeni a gyerekek félelmeit?

A te gyermeked is félt már az ágya alatt, vagy a szekrényben lakó szörnytől?

Mivel egész éjszaka nem foghatjuk gyermekünk kezét, hogy biztonságban érezhesse magát, ezért a legjobb megoldás az lehet, ha valamilyen éjszakai fényt választunk. Fényt, amellyel egy kis világosságot csempészünk a gyerekszobába. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne legyen túl nagy fény, amely a nyugodt alvást akadályozhatná.

Manapság a kínálat tárháza már olyan széles- az egészen apró, konnektorba dugható irányfényektől, a zenélő csillogó-villogó éjszakai lámpákig –, hogy csupán ízlésünk és pénztárcánk szabja meg határokat. Ebből a kínálatból kell megtalálni azt, amely a gyermekünk számára kellemes hangulatot fog árasztani és segít neki a félelmei leküzdésében, a biztonságérzete megteremtésében.

Hogy válasszuk ki a megfelelő éjszakai fényt?

Sokszor hallhattuk már, milyen fontos egy kisbaba életében, hogy megtudja különböztetni az éjszakát a nappaloktól. Ezt a megfelelő fényviszonyok megteremtésével tudjuk a legkönnyebben megtanítani a legkisebbeknek.

Az éjszakai fény kiválasztásánál is figyelembe kell venni ezt a szempontot. Arra figyeljünk, hogy a fényerő erőssége ne okozzon zavart a gyerekeknél, képesek legyenek megkülönböztetni az éjszakai fényt a nappali fénytől. Kiváló választásnak bizonyulhatnak például a kivetítős, projektoros lámpák, amelyek a csillagos égboltot, vagy valamilyen mesefigurát vetítenek ki. Lehet még bármilyen (pl. katicabogár) állat figurát ábrázoló falilámpa is a szobába, a leggyengébb izzóval. Köszönhetően a LED technológiájú kivitelezésnek már az áramfogyasztásuk se olyan magas.

Javasoljuk, hogy olyan típusra essen a választás, amely elektromos hálózatba is dugható, mivel elemmel hosszú távon nehéz győzni az ilyen kütyüket.

Ha jó alvó a gyerkőcöd és nem ébred fel éjszakánként, akkor csak az elalváshoz szükséges neki a fény, hasznos funkció lehet, ha az eszköz egy idő után automatikusan magától kikapcsol, és nem világít feleslegesen.

Még egy előnyét említhetjük meg az éjszakai fénynek. Bizonyára veled is sokszor megesik, hogy éjszaka ránézel a gyermekedre. Ilyenkor nagy segítség lehet, ha nem kell botorkálnod a sötétben és rá tudsz nézni, be tudod takarni, kisebb korban akár pelenkát is tudsz cserélni, ha szükséges, anélkül, hogy megzavarnád az álmát a villany felkapcsolásával.

Meg kell említeni az éjszakai fény témájával kapcsolatban még, hogy a pszichológusoknak egy része nem javasolja az éjjeli fény használatát a gyerekszobában, amit azzal magyaráznak, hogy megzavarja a gyerekek nyugodt álmát, alvászavarokat, rosszabb alvásminőséget okoz náluk. Ezt egyénileg kell mérlegelned, hogy te, hogy vélekedsz erről. Kompromisszumos megoldás lehet, amiről kicsivel fentebb is írtunk, hogy egy idő után magától kikapcsol a készülék, így csak addig világít, amíg a gyerkőc elalszik.

Hordozható éjszakai fény

Előfordulhat azonban olyan helyzet is, hogy a gyermekünk éjszaka felébred, mosdóba kell mennie, vagy épp át akar jönni hozzánk. Ha ez gyakran megtörténik, akkor olyan éjszakai fényben érdemes gondolkodni, amely mind kialakításában, mind méreteiben is hordozható a gyermekünk számára, hogy könnyen magával tudja vinni. Ráadásul az ilyen fényforrások később, bármilyen játék során, akár egy bunker építés során is hasznosak tudnak lenni.

Essen a választásod bármilyen éjszakai fényre, a legfontosabb, hogy segítsen leküzdeni a gyermeki fantázia szüleménye okozta félelmeket és megnyugtatóan hasson csemetédre biztosítva a nyugodt és kiegyensúlyozott alvását.