Az anyósom mindig jobban tudja, mi kell az ő fiacskájának

2022. febr. 19. Bálint Ildikó

Mióta világ a világ az anyósokkal való konfliktusok megvannak és sajnos könnyű előre megjósolni, hogy meg is maradnak. Nagyon kicsi lehet azok tábora, akiknek még semmilyen összezördülése nem volt az anyósával, ők érezzék kifejezetten szerencsésnek magukat.

Jól indultak a kezdetek, de aztán gyülekeztek a sötét felhők

Könnyen lehet, hogy a kapcsolatotok eleje még jól indult, úgy érezted, hogy szerencséd van és sikerült kifogni egy igazán kedves anyóst. Aztán, ahogy teltek-múltak a hónapok kimutatta a foga fehérjét és egyre több bosszúságot okozott.

Ha mindez rád is igaz és úgy érzed, hogy besokalltál, akkor a jó hír, hogy nem vagy egyedül ezzel az érzéssel, a rossz hír pedig, hogy sok mindent nem tudsz ellene tenni. De azért nincs minden veszve, mert kitartó munkával sikerülhet elérned, hogy ne vetélytársként tekintsen rád, aki a pici fiát elvette, hanem egyenrangú partnerként.

Milyen okokra vezethető vissza az anyós-meny konfliktus?

Az édesanyáknak az egyik legnehezebb elfogadni, hogy gyermekünk felnőtt és már nemcsak ő van egyedüliként támasz a gyermekének. Helyette megjelenik egy ún. vetélytárs, egy másik nő, aki átveszi az ő korábbi szerepét.

Ez történhet egyszerűen elfogadással és belenyugvással, de kialakulhat egy hatalmi harc is, amikor az édesanya úgy gondolja, hogy őnála senki nem akar jobbat a gyermekének és nincs is senkinek sem joga, hogy az ő szerepét betöltse.

Ha ez történik, akkor lépten-nyomon megkeserítheti a meny életét az anyós. A legapróbb dolgoktól a nagyobb dolgokig mindenbe beleszólhat, olyanokba ütheti bele az orrát, amihez valljuk be őszintén nem túl sok köze van.

Az anyós közelségétől függően, akár napi szintű konfliktusok születhetnek, amely előbb- utóbb képes felőrölni még egy egyébként jól működő kapcsolatot. Különösen akkor, ha a párunk nem képes beismerni az édesanyja túlzott beleszólását a dolgokba. Ha elfogult és irányadónak tekinti azt, amit ő mond, akkor hamar besokallhatunk.

Hogyan orvosolható az „anyós probléma”?

Érdemes még a komolyabb problémák kirobbanása előtt leszögezni, hogy milyen alapokon nyugszik a kapcsolat és kinek mennyi beleszólása van a dolgokba. Ha ebben egyértelműen megegyezünk, akkor a jövőben könnyebb lesz az esetleges konfliktusokat orvosolni.

A közmondás úgy tartja, hogy „két dudás nem fér meg egy csárdában”.  Ezt ebben az esetben is lehet értelmezni, ugyanis, ha két nagyon erős személyiség fog szemben állni egymással, akkor az előbb-utóbb valamelyik félnek a bukásához fog vezetni. Az pedig, hogy ki lesz az, függ a férfi választásától. Ha ő még mindig anyuci pici fiának érzi magát, és nem mer szembe szállni az édesanyjával, akkor szerethet bármennyire is bennünket, de nem lesz képes eltökélten mellénk állni. Mi pedig a végtelenségig nem tűrhetjük a szembenállást, mert ki szeretne egy örök harcban lenni az anyósával?

Törekedni kell egy kompromisszumos megoldásra és mindenkinek engedni kell. A legfontosabb, hogy párod legyen ebben partner és álljon ki melletted és ne az legyen, hogy mindig mindenben az anyukájának ad igazat, mert azzal megpecsételi a kettőtök közös jövőjét.