Adj élményt is ajándékba

2020. júl. 05. Szűrös Ivett

Bizony sokaknak komoly fejtörést okoz, hogy mit is ajándékozzanak szeretteiknek egy-egy alkalomra. Amikor a leendő megajándékozott megosztja a vágyait, akkor könnyebb dolgunk van, viszont vannak olyanok, akik semmit nem kérnek, vagy nincsenek különösebb kívánságaik.

Manapság, aki megengedheti magának, az úgyis megveszi azt, amire szüksége van, illetve amit szeretne. Így az ajándékozás is nehezebb. Legalábbis a felnőttek esetében. A gyerekek ugyanis bármikor képesek egy rögtönzött listát összeállítani a kívánságaikról, még akkor is, ha mindenük megvan.

„Még egy hangya is életre szóló élmény lehet, ha megfelelő nagyítású mikroszkóp alatt figyeljük.”

Nógrádi Gábor

De tényleg szükség van arra, hogy feltétlenül (csak) tárgyakat ajándékozzunk? A válasz: nem! Igazából sokszor előfordul, hogy elfeledkezünk egy-egy alkalomról, vagy egyébként is kevés szabadidőnk van, így az utolsó pillanatban vásárolunk valamit. Az már mellékes, hogy a megajándékozott örül-e neki, vagy pedig a sebtében vásárolt holmi a szekrény mélyén, esetleg továbbajándékozva végzi majd. A lényeg csak az, hogy adjunk valamit. Valóban erről szólna megajándékozni valakit? Egy szépen becsomagolt tárggyal, legyen az bármekkora értékű, kifejezhetjük azt, amit a másik jelent nekünk? Nem lenne jobb inkább minél több közös élményt gyűjteni? A mai rohanó világban, amikor az embereknek alig van ideje egymásra, az együtt töltött idő kincs. Erre persze sokan csak akkor jönnek rá, amikor az évek elszaladnak, és már képtelenség bepótolni azt a sok kimaradt közös élményt, amelyek szép, mulatságos vagy épp meghitt emlékek lehetnének. De nem lettek. Helyette marad a mi lett volna, ha és a bárcsak.

Nem kell nagy dolgokra gondolni. Sőt, számtalan olyan program van, amihez még (sok) pénzre sincs szükség. Egy piknik a közeli réten, egy otthoni bekuckózós, filmnézős este, egy közös főzés, egy gyalog- vagy kerékpártúra ugyanúgy lehet szép élmény, mint egy wellness hétvége. Egyébként a kis, apró figyelmességek és meglepetések, melyekkel akár a hétköznapokon, akár egy-egy alkalomkor lepjük meg szeretteinket, barátainkat, jó hatással lehetnek társas kapcsolatainkra is.

Persze azért ne legyünk álszentek, az is igaz, hogy néha bizony egy-egy kisebb-nagyobb értékű tárgyajándéknak is tudunk örülni, kiváltképp, ha épp szükségünk van belőle egy újra. Hozzánk hasonlóan mások is így lehetnek ezzel. Ezért érdemes megtalálni az arany középutat, és amellett, hogy olyasmit ajándékozunk a másiknak, amire valóban szüksége van, időnként szervezzünk valami közös programot is.