A Valentin-nap nem kötelesség, inkább lehetőség

2021. febr. 14. Szűrös Ivett

A Valentin-nap (Bálint-nap) az egyik legmegosztóbb ünnepünk. Sokan szeretik és sokan nem. De vannak olyanok is, akik teljesen közömbösen állnak hozzá.

Az emberek egy része már hetekkel előtte elkezd tervezni és készülődni, hogy mire eljön február 14-e, minden tökéletes legyen. Aztán ott vannak azok, akik szinte hidegrázást kapnak a Valentin-nap hallatán. És valahol a két véglet között megtalálhatók a se az egyik, se a másik csoportba nem tartozók.

Következzen néhány gondolat, ötlet és tanács az ünnep kapcsán.

Először is ne stresszeljünk, és ne úgy éljük meg a Valentin-napot, hogy ilyenkor kötelezően elő kell rukkolni valami újszerűvel, valami lenyűgözővel, valami váratlannal… Ugyan miért is kellene? Őszintén szólva nem is értem, miért van az, hogy szinte divat lett egy-egy ünnep idejére, különösen február 14-ére időzíteni például a lánykérést. De oké, ezzel még talán ki is lehet békülni. Sokan azonban ezt a közösségi oldalakon ország-világ tudomására is hozzák. Persze valahol ez is „érthető”, hiszen ez egy olyan fontos hír, amiről tudnia kell a kedves és a kevésbé kedves ismerősöknek, vagyis legalább egy időre beszédtémát szolgáltat. 😉 Egyébként véleményem szerint sokkal jobb a lánykérést egy olyan pillanatra tartogatni, amikor a másik egyáltalán nem számít rá. Hiszen miért lenne kötelező épp ünnepkor megtenni ezt a kapcsolat szempontjából döntő lépést?

Természetesen, aki már egy ideje együtt van a párjával, az tudja, hogy a másik mit vár el, mit részesít előnyben. Így azzal is tisztában van, hogy a kapcsolatuk szempontjából van-e jelentősége a Valentin-napnak. Ugyanis nem mindenki vár el szívecskés plüssmackókat, virágcsokrokat, éttermi vacsorákat vagy épp lánykérést ezen az ünnepen. Van, aki jobban értékeli, ha kap egy szál rózsát, egy kettesben – beszélgetéssel, sétával, romantikázással – töltött napot/estét.

Persze nem kell ahhoz semmilyen ünnep, hogy kimutassuk a másiknak az iránta érzett szeretetünket, szerelmünket. Aki ugyanis ezt a hétköznapokban nem teszi meg és a Valentin-napon igen, az valahogy nagyon erőltetettnek, nem szívből jövőnek, hanem inkább kényszerűnek tűnik.

Semmi esetre se azért tartsunk meg egy ünnepet, mert azzal meg akarunk felelni az elvárásoknak. Ne teherként tekintsünk a Valentin-napra sem, hanem inkább vegyük úgy, mint egy lehetőséget arra, hogy ezen a napon a megszokottnál több figyelmet szentelhetünk párunknak. Vagy ha esetleg nincs kapcsolatunk, akkor kedveskedjünk ilyenkor valamivel szeretteinknek. Mert egy-egy ünnep jó alkalmat biztosít, hogy megtörjük a mindennapok egyhangúságát.