A szülőkkel lakni – Csak, ha muszáj!

2020. szept. 03. Szűrös Ivett

Soha nem volt könnyű egy fiatalnak a saját lábára állni, de manapság ez még nehezebb. Hiába akar valaki függetlenedni, ha nem talál egy olyan jól fizető állást, hogy abból bérelni tudjon egy lakást. Attól függően, milyen további lehetőségei vannak az egyénnek, azok közül általában a kevésbé rosszat választja, mert jó döntés ilyenkor talán nincs is.

Ha párunk van, meg lehet fontolni az összeköltözést, ha pedig ismerünk valakit, aki épp lakótársat keres, ott is be lehet próbálkozni. Akárhogy is, de csak legvégső esetben költözik haza az ember fia/lánya a szüleihez. A generációs különbségek előbb-utóbb ugyanis feszültséget szíthatnak, konfliktusokat szülhetnek, még akkor is, ha a felek egyébként toleránsak egymással és úgy általában véve is. Mert ugye jobb mindenkinek külön… Ezt sokszor hallottam már idősebbektől és fiataloktól egyaránt. Ezt a mondatot pedig egészen biztosan a tapasztalat szülte.

Aki gyerekkorában nem élte át/meg, hogy milyen az, ha több nemzedék egy fedél alatt él, vagy ezzel kapcsolatban nincsenek negatív élményei, az gyanútlanul vág bele egy ilyen összeköltözésbe. Azok mindenképpen szerencsésebb helyzetben vannak, akik külön lakrészbe tudnak költözni. Ilyen esetben ugyanis a magánszféra kevésbé sérül. Mindenkinek megvannak a maga szokásai, adott esetben rigolyái, de sokan például azt sem szeretik, ha valami miatt felborul a napi rutinjuk. Együttélésnél gyakori vitatéma lehet az, hogy ki, milyen mértékben járul hozzá a kiadásokhoz. Ezt megelőzve, még összeköltözés előtt érdemes előre tisztázni az anyagiakat. De még ilyenkor is adódhat vita, ugyanis főleg az idősebbekre jellemző, hogy igyekeznek takarékosabban élni, jobban odafigyelnek a rezsire, így a víz-, villany- és gázfogyasztásra. És mivel mindig résen vannak J, rögtön szóvá teszik, ha a másik túl sokat pancsol, folyóvíznél mosogat vagy éppen egész éjjel számítógépezik. A váratlan kiadások szintén eredményezhetnek konfliktusokat. Ha például valami kisebb-nagyobb kár keletkezik az ingatlanban, és nincs biztosítás, vagy az adott eseményre nem fizet, akkor bizony az ott lakóknak saját zsebből kell megoldani.

Akár kényszerűségből, akár egyéb okok miatt él több generáció egy fedél alatt, meg kell tanulni alkalmazkodni a másikhoz. Jellemzően egyébként annak a nehezebb az együttélés, aki valakihez odaköltözött, hiszen neki olykor-olykor, különösen egy nagyobb vita közben akár a fejéhez is vághatják, ha nem tetszik, el lehet menni…

Mielőtt több nemzedék egy fedél alá költözik, érdemes jól átgondolni, mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat, valamint előre tisztázni a legfontosabb feltételeket és szabályokat.