A szellemi frissesség megőrzésének fontossága

2021. jan. 29. Szűrös Ivett

A szellemi frissesség megőrzésének fontosságáról általában kevesebb szó esik. Az egészséges életmód kapcsán ugyanis inkább a rendszeres testmozgást és a változatos, vitamindús táplálkozást említik gyakrabban.

Természetesen már maga a mozgás, illetve a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel is hozzájárul a szellemi frissességhez, ám emellett még számtalan dolgot tehetünk, hogy megőrizzük azt. Nézzünk ezek közül néhányat.

  • Olvasás. Akár a szórakoztató jellegű írásokat, akár a szakkönyveket részesítjük előnyben, de az kétségtelen, hogy a minőségi irodalmi alkotásokból rengeteget tanulhatunk. Ráadásul az olvasás olcsó és jó unaloműző tevékenység, amit bárhol, bármikor gyakorolhatunk. (Tipp: Ha van iskolás gyermekünk, vele együtt is olvashatjuk az éppen aktuális kötelező olvasmányt. Ezzel nem csak jó példával járunk elöl, illetve motiváljuk az utódot, de közben szellemi frissességünk megőrzéséért is teszünk.)
  • Rejtvények, fejtörők, (társas)játékok. Ha szóba kerül a rejtvényfejtés, akkor sokak szeme előtt egy karosszékben üldögélő nyugdíjas képe jelenik meg. És valóban, az idősek gyakran azt a tanácsot kapják, hogy szellemi fittségük megőrzéséhez fejtsenek rejtvényt. Az azonban tévhit, hogy a rejtvényfejtés csak nekik való. Ugyanis egy kis agytornára kortól függetlenül mindenkinek szüksége van, ehhez pedig a különféle és eltérő nehézségi szintű fejtörők, rejtvények, játékok igazán hasznosak. (Tipp: Az egyes rejtvényújságokban vannak pályázati felhívások is. Egy-egy megfejtés beküldésével akár pénz- vagy tárgynyereményt is lehet nyerni.)
  • Hobbik. Általában mindenkinek van legalább egy kedvtelése. De ahhoz sincs sohasem késő, hogy valaki új hobbi felé nyisson. Bármilyen kedvtelésnek is hódolunk, a hozzá tartozó szakirodalom böngészése, videók nézése, vélemények olvasgatása mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy ismeretekkel gazdagodjunk, s ezáltal agyunk fittségét megőrizzük.
  • Alkotásban, kreatív tevékenység(ek)ben való részvétel.
  • Társas kapcsolatok ápolása. A szellemi frissesség fenntartásához társas interakciókra is szükség van.
  • Élethosszig tartó tanulás. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy életünk végéig az iskolapadot kell koptatni. Elég, ha megvan bennünk a tudás, az új ismeretek iránti vágy. Akárcsak a hobbik esetében, úgy itt is elmondható, sosincs késő ahhoz, hogy akár valamilyen képzés keretein belül, akár autodidakta módon tanuljunk valami újat.

Ép testben ép lélek. Talán nincs is olyan ember, aki ne hallotta volna még ezt a szlogent. Ahhoz azonban, hogy fizikai, lelki és szellemi egészségünket megőrizzük, nekünk is tenni kell.