A szegénységből kitörni, tényleg lehetetlen?

2020. jún. 04. Szűrös Ivett

Az ember nem választhatja meg hová születik, így egyeseknek jómód, míg másoknak igen keserves élet jut, amiből kitörni bizony egyáltalán nem könnyű. Ráadásul a szegénység generációkon át öröklődhet, anélkül, hogy a család egyetlenegy tagjának is sikerülne a jobb életkörülmények megteremtése.

Álmodni, tervezni, tanulni és keményen meg kell dolgozni egy alacsonyabb társadalmi osztályba tartozónak azért, hogy többre vigye az életben, mint az elődei. A kitartás, szorgalom és türelem mellé azért elkel még némi szerencse is.

Egy szegényebb család gyermekének, jó családi kapcsolatok híján egyetlen lehetősége a tanulás, a minél jobb eredmények elérése. Ezt azonban egyáltalán nem könnyű teljesíteni, hiszen sok esetben a lakhatási körülmények, valamint a háztartásban élők nagy száma megnehezíti a következő tanítási napra való felkészülést. Emellett maga a család is jelenthet egyfajta visszahúzó erőt egy tehetséges, szorgalmas kisgyermek számára, aki idővel beletörődik a sorsába, abbahagyja a tanulást, majd rendszerint korán családot alapít, és kénytelen lesz különféle segédmunkákat vállalni.

A kitörés persze azért is nehéz, mert nagyon sok mélyszegénységben élő lakik eldugott kis falvakban, ahol munkalehetőség és megfelelő infrastruktúra hiányában napról napra élnek. A gyermekek és a fiatalok előtt nincs semmilyen perspektíva, így felnőve folytatják azt az életet, amelyet a szüleiktől láttak. Kevesen döntenek közülük úgy, hogy elköltözzenek egy minden szempontból több lehetőséget kínáló településre. Persze ez megfelelő kezdőtőke hiányában elég nehezen is kivitelezhető. Igaz, vannak olyan munkahelyek belföldön és külföldön is egyaránt, melyek a munka mellé szállást is biztosítanak, ami remek lehetőség különösen egyedülálló fiatalok, valamint újrakezdők számára a pénzgyűjtésre.

Természetesen az, hogy ki, mire viszi az életben nem csak a szegényebb rétegeknél, de minden társadalmi osztályban jelentőséggel bír. Elég, ha csak arra gondolunk, hogyan alakult a mi életünk tanulmányaink befejezése után. Az érettségi találkozókon a volt osztálytársaink életútját hallgatva vegyes képet kaphatunk az egykori diákálmok beteljesüléséről, csalódásokról, kudarcokról és sikerekről.

Van egy mondás, miszerint mindenki a saját sorsának kovácsa. Ez részben igaz is, azonban néha az is kell a szerencsénkhez, vagy ahhoz, hogy szerencsésen alakuljon az életünk, hogy jókor legyünk, jó helyen.