A sün téli álma – hogyan segítsünk nekik átvészelni a telet

2022. dec. 23. Lebán Csenge

Ősszel, amikor a hidegebb idő beköszönt, a sün készülődni kezd a téli álomra. Ennek oka, hogy télen nem találna elég táplálékot, így hibernálva próbálja átvészelni a zord időt. Mi is sokat tehetünk azért, hogy ezek a hasznos kis állatok sikeresen felkészítsék magukat erre az időszakra.

A sündisznó nagyon hasznos állat. Rovarokkal, csigákkal és egyéb kártevőkkel táplálkozik. Ősszel a táplálékigénye sokkal nagyobb, mint tavasszal és nyáron, hiszen ilyenkor a súlyát igyekszik gyarapítani, hogy a téli hónapokat evés nélkül, alva túlélje. Általában novemberben, amikor a hőmérséklet tartósan 10-15 fok alá csökken, a sünik elkezdenek vackot keresni. Ilyenkor a testtömegüknek el kell érni legalább 700 grammot. Szervezetük átalakul: szívverésük lelassul, testhőmérsékletük akár 5 fok alá is lecsökken, és szépen mély álomba szenderülnek.

Ez a készülődés nem mindig egyszerű a sünik számára. Előfordulhat, hogy nehezen megy az élelemkeresés, és nem sikerül időben a megfelelő testtömeget elérniük. Ilyenkor nem tudnak téli álmot aludni, vagy ha mégis, akkor nem húzzák ki vele a jó idő megérkezéséig. Ez hatalmas fenyegetés a sün életére nézve.

Ha akarunk (akarjunk), mi is tudunk segíteni nekik a készülődésben az alábbiakkal:

Ne égessünk avart

Az összegyűjtött faleveleket semmiképpen ne gyújtsuk fel, hiszen nagy esély van rá, hogy egy sün vackolta be magát alájuk. A védtelen állat a tűzből nem biztos, hogy ki tud menekülni, hanem inkább védekezésképpen összegömbölyödik, és a lángokban pusztul el. Ehelyett inkább komposztáljunk, és ezzel nem csak a tűzzel járó katasztrófát előzhetjük meg, hanem biztonságos vackot biztosítunk a sünnek.

Építsünk búvóhelyet

Ha szeretnénk, mi is helyezhetünk ki kifejezetten süniknek készült vackokat. A boltokban megvásárolhatjuk, de akár mi is barkácsolhatjuk. Legyen szélvédett, fedett kuckó, amit száraz levelekkel bélelhetünk ki.

Segítsünk a felkészülésben

A sünik szívesen fogadják a segítséget a téli álomra való felkészülésben élelem formájában is. Fontos számukra a zsírban, vitaminokban és kalóriában gazdag eleség. Ha etetni szeretnénk őket, bátran helyezzünk ki macskaeledelt, tojást, lisztkukaclárvát, halat. Fontos tudni, hogy a sün laktózérzékeny (mint ahogyan a macska is), ezért tejet ne adjunk neki. A laktóz nagyon megterheli a szervezetét, rosszabb esetben bele is pusztulhat.

Továbbá nem árt tudni, hogy a sündisznó védett állat. Minden példány értéke 25 000 forint. Ne bántsuk őket, hiszen nagyon hasznos állatok. Ők maguk semmi kárt nem okoznak kertünkben, azonban a növényeinket pusztító csigákat és rovarokat megeszi. Ha hideg időben mászkáló sünit látunk, ne avatkozzunk a dolgába rögtön. Figyeljük meg, milyen állapotban van. Ha kicsi és sovány, esetleg dülöngélve mászik, akkor mindenképpen kérjünk segítséget a legközelebbi vadasparktól. Ha a süni nagy és kövér, és látszólag semmiféle problémája nincsen, azon sem kell meglepődni, hiszen a klímaváltozás miatt egy-egy erősebb állat előfordul, hogy télen is tevékenykedik, ha talál elég élelmet. A biztonság kedvéért megetethetjük a fent felsoroltakkal, és helyezhetünk ki számára kuckót, hogy ha szeretne, behúzódhasson.

Szeressük a körülöttünk lévő állatvilágot! Segítsük őket, hiszen ők is sokat tesznek értünk, még ha azzal mi nem is mindig vagyunk tisztában.