A sokszor felmerülő kérdés: adjunk e kölcsön, vagy inkább ne?!

2021. nov. 24. Diós Anita

Bárki kerülhet szorult helyzetbe, s olyankor igazán jól tud jönni, ha akad egy ismerős vagy barát, aki ki tudja segíteni egy kis kölcsönnel. Csakhogy felmerül a kérdés a másik oldalon: valóban azzal teszünk jót, ha kölcsön adunk? És egyáltalán, mikor engedhetjük meg, hogy így tegyünk?

Amikor barátoknak, rokonoknak, ismerősöknek adunk kölcsön pénzt, általában nem számítunk semmilyen haszonra, csupán segíteni szeretnénk.

Csakhogy ezzel együtt az ilyen kölcsönök legnagyobb része a bizalmon alapul, és homályosan, vagy éppenséggel sehogyan sem rögzítik az érintettek a részleteket, és az összeg esetleges visszakövetelése sem egyszerű, ha előzőleg nem kötnek hitelszerződést a felek. Ez utóbbit egyébként kamatmentes hitelről is meg lehet kötni, de a legtöbben azért nem teszik, mert tartanak tőle, hogy a bizalmatlanság látszatát kelti barátjukban, rokonukban, s ezáltal esetlegesen konfliktushoz vezet.

Noha nyilván senki sem feltételez rosszat közeli hozzátartozóiról és ismerőseiről, mégis érdemes hitelszerződést kötni, hiszen bármilyen váratlan esemény vagy fejlemény bekövetkezte esetén nagy hasznát lehet venni. A szerződésben mindenképpen a felek teljes nevei szerepeljenek, illetve a személyazonosító okmány száma, a helyszín, az időpont és a kérdéses összeg is alapvető információk. Egyébiránt hasonlóan működik a hitelszerződés megkötése is, mint bármely más szerződésé.

Nemcsak arra érdemes figyelni ugyanakkor, hogy szerződésben rögzítsük a feltételeket, de akadhatnak olyan esetek is, amikor talán jobb nem biztosítani a kölcsönt. Ilyen lehet például, amikor tudjuk az érintett rokonról vagy ismerősről, hogy nagy valószínűséggel nem fogja tudni problémamentesen visszafizetni a kölcsönt, vagy esetleg csak még nagyobb bajba keveri magát. Szenvedélybetegek esetében is nagyon körültekintőnek kell lenni, mivel előfordulhatnak olyan esetek, amikor döntéseiket nem a helyzetüknek megfelelően hozzák meg.

Nemcsak mások helyzetét kell azonban észben tartanunk – mindig érdemes figyelni arra, hogy ha úgy adunk kölcsönt, hogy eközben nagy szükségünk van a pénzre, akkor akár jelentősebb konfliktusokhoz is vezethet a későbbiekben a szívélyes gesztusnak szánt hitelezés. Legrosszabb esetben ez a konfliktus akár tartósan is a baráti vagy családi viszony megromlásához vezethet.

Összességében tehát elmondható, hogy egy jól átgondoltan és hitelszerződéssel adott hitel nagy segítséget jelenthet a közeli ismerősök és rokonok számára, de jó figyelni az esetleges buktatókra is, és akadhatnak helyzetek, amikor egyáltalán nem tanácsos kölcsönt adni.