A sikeres állásinterjú titkai – így nyűgözd le a másik felet!

2022. márc. 21. Tollas Tímea

Gyomorideg, bizonytalanság, megfelelési kényszer. Ezzel a három szóval kitűnően lehet jellemezni egy-egy állásinterjút, amikor a tét bizony nem kevesebb, mint a jövőnk! Hogyan is álljunk neki egy ilyen kellemetlen, félelmekkel teli helyzetnek? Magabiztosnak kellene mutatkoznunk, azonban ez most cseppet sem tűnik olyan könnyűnek, mint a különböző motivációs előadók nagy sikerű videóiban.

Az állásinterjúk bizony régóta nagy mumusai az embernek. Izgatottság és rossz érzések keverednek a legtöbbünkben egy hasonló szituáció elérkeztekor. Jól fizető munkára, kellemes légkörre, barátságos és nem utolsósorban segítőkész kollégákra, finom kávéra és szabadságra vágyunk mindannyian. Kár is tagadni, mintha így lennénk dekódolva már igen hosszú idő óta.

Minél nagyobb sikereket szeretnénk elérni, miközben fűt a bizonyítás szívdobogtatóan izgalmas érzete: „Most aztán megmutatom mindenkinek!” Kitörő lelkesedéssel és még annál is nagyobb reménnyel jelentkezünk a különböző álláskereső portálokon minél több munkára, amelyekről úgy gondoljuk, hogy idővel akár az álom munkánk is lehetne.

Fejest ugorva a nagyvilág sűrűjébe, igyekszünk egyre jobban pozicionálni magunkat a munkaerőpiac sokszor kilátástalannak és szürkének tűnő útvesztőjében. Képesek vagyunk heteket, hónapokat várni egy-egy bizonytalannak tűnő „talán” válasz után, bízva és reménykedve abban, hogy hamarosan akad olyan lehetőség, amely a képzeletbeli listánk élén szerepel. Jól menő fizetés, megbecsülés, lojalitás a többi dolgozó felé, remek főnök és még sorolhatnám. A lista sosem érne véget, hiszen nemcsak a munkáltatói oldalról magasak az elvárások, hanem a munkavállalói oldalról is sokszor megugorhatatlan az a bizonyos léc.

Hasznos tippek az állásinterjúhoz

Teljesen természetesnek számít, ha egy interjú előtt ideges és bizonytalan vagy, a szíved pedig majd’ kiesik a helyéről. Nincsen veled semmi baj, csupán igyekszel a legjobbat kihozni magadból, ami egy ilyen helyzetben a minimum. Pláne akkor, hogyha életed legizgalmasabb munkája hever előtted a terítéken.

Bármennyire is izgulj egy állásinterjú előtt, a következő szempontokat nem árt figyelembe venni és megfogadni, ha a biztos sikerre és a hosszú távú szimpátiára alapozol.

1. Ne agyald túl a beszélgetést! Az állásinterjúk alkalmával a legtöbb ember annyira rástresszel az adott szituációra és beszélgetésre, hogy képes mögöttes tartalmakat, rossz szándékot vagy éppen rosszindulatot feltételezni az interjúztató személyekről. Egy komolyabb arckifejezés elég ilyenkor a riadt leendő munkavállalónak és máris a plafonon van, otthon pedig sírva ecseteli, hogy erre az állásra biztosan nem vették fel. A legjobban azonban akkor lepődik meg, amikor az állásinterjú után pár órával már érkezik a telefon és közlik, hogy sikeres volt a megjelenése, ugyanis felvették.

2. Próbálj megnyugodni, amennyire csak tudsz! Tudom, hogy lehetetlen vállalkozásnak tűnik az ilyen esetekben a síri nyugalom és béke sugárzása az interjúztató személye felé, viszont ne add fel a próbálkozást! Nyugtasd meg magadat, hogy minden rendben lesz, ha szükséges, akkor menj ki a mosdóba az interjú előtt és kicsit vizezd meg az arcodat és a csuklódat is. Ne feledd: nem az életed múlik ezen az álláson és ha nem jön össze, majd lesz másik. Fő a pozitív hozzáállás!

3. Add önmagad! Ne játssz szerepet és legfőképpen ne próbáld meg előadni magadat olyannak, amilyen nem vagy. A hazug embert azonnal kiszúrják, hiszen a testbeszéd az első, amit az interjúztatók figyelnek.

4. Szemkontaktus és mosoly! Talán magyarázni sem kell, hogy a folyamatos szemkontaktus tartása megbízható, pozitív összképet sugároz a másik fél felé, éppen ezért érdemes minél többször élni ezzel a kis taktikával. A mosoly szerepe sem elhanyagolható, hiszen sokszor egy őszinte nevetés vagy mosoly többet mond minden magyarázatnál vagy szónál.

5. Tegyél fel kérdéseket! Minél többet kérdezel és érdeklődsz a cég iránt, illetve a munkavállalási feltételek iránt, annál szimpatikusabbá válsz számukra. Nyugodtan kérdezz meg mindent, amit fontosnak tartasz a munka szempontjából, hiszen csak így ismerheted meg az elvárásaikat.

A fenti tippek elsajátításával és a minél többszöri állásinterjún való részvételekkel csakis növelheted a saját esélyeidet, hiszen minél tapasztaltabban vágsz bele egy interjúba, annál nagyobb rá az esély, hogy siker koronázza majd a próbálkozásodat!