A pénzügyi tudatosságra való nevelés fontossága

2021. jan. 19. Szűrös Ivett

A pénz az életünk része. Az embernek bevételei, kiadásai és jó esetben megtakarításai vannak. A pénzzel viszont tudni is kell bánni, éppen ezért már egészen kis kortól ajánlott elkezdeni pénzügyi tudatosságra nevelni a gyermekeket.

Az óvodában, iskolában tanultak, a különféle játékok és feladványok mellett nagyon fontos a szülői példa is. Nem mindegy ugyanis, mit lát otthon egy gyermek. Azt, hogy a szülők megtervezik a családi költségvetést, vagyis pénzügyekben tudatos döntéseket igyekeznek hozni. Vagy azt, hogy élnek bele a világba, lesz, ami lesz alapon.

Az egyik leghasznosabb ismeret, amit egy szülő a gyermekének továbbadhat az: hogyan bánjon a pénzzel. Ugyanis a későbbiekben, már felnőttként hiába lesz valakinek jól fizető állása, ha sorra hozza majd a rossz pénzügyi döntéseket, és a pénz egyszerűen kifolyik a kezei közül.

Anyagi helyzettől függően, de azért a legtöbb családban kapnak a gyerekek zsebpénzt. Ez is a pénzügyi tudatosságra nevelés része. Ha ugyanis egy gyermek egyszerre elkölti a heti/havi zsebpénzét, megtanulja, hogy várnia kell a következőig, csak akkor vehet újra valamit. Természetesen iránymutatásaikkal, tanácsaikkal a szülők is segíthetnek, ha ennek szükségét érzik. Ugyancsak fontos elmagyarázni, megtanítani az utódoknak, hogy nem kaphatnak meg mindent, amit szeretnének. A gyermekeknek olykor teljesíthetetlen kívánságaik vannak, de azért akadnak olyanok is, melyek bár rögtön nem, de egy kis gyűjtögetés után megvalósíthatóak. Erre a célra ajánlott beszerezni egy malacperselyt, melyben a különböző alkalmakra (pl. születésnapra, karácsonyra) kapott pénzt lehet gyűjteni. Tipp: Érdemes olyan kerámia perselyt választani, ami alul zárt, így az érmék és a bankjegyek csak összetörés után vehetőek ki. Igaz, hogy az ilyen pénztartó nem teszi lehetővé az addig összegyűlt összeg időről időre való megszámolását, de legalább nem lehet elvenni sem belőle. A gyermek vezethet listát a bedobásokról, így tudni fogja, hogy éppen hol tart a gyűjtésnél. Ha pedig nem egy bizonyos dologra gyűjt, akkor jó kis móka lehet összeszámolni egy-egy megtelt persely tartalmát. A nagyobb gyermekeknek javasolt bankszámlát nyitni. Ez segíthet abban, hogy még több hasznos pénzügyekkel kapcsolatos ismeretre (pl. bankkártya használat, számlakimutatások értelmezése) tegyenek szert.

A jó szülői példa, a tanult pénzügyi tudatosság és egy takarékszámla minden fiatalnak jó kezdőtőke lehet saját, független életének elkezdéséhez.