A párommal már alig beszélünk egymással, akkor vége a kapcsolatunknak?!

2021. dec. 21. Diós Anita

Önmagában is ijesztő lehet, amikor a párkapcsolatban a párbeszéd és a beszélgetések hiányát tapasztaljuk, annál is inkább, mert lényegében nap, mint nap azt halljuk, hogy a jó párkapcsolat csak megfelelő kommunikációval és közös erőfeszítésekkel tartható fenn.

Mindenek előtt, ha azt tapasztalod, hogy pároddal alig beszélgettek a hétköznapok során, vagy úgy általában, akkor érdemes lehet első lépésként alaposabban utána járnod annak, hogy vajon milyen okok és folyamatok húzódnak meg emögött.

Az egyik lehetséges magyarázat a passzív-agresszív viselkedés lehet, amikor is a csend kifejezetten a büntetés eszközét hivatott betölteni. Ez kiegészülhet szarkasztikus megjegyzésekkel vagy fájó „poénokkal” is, amelyek közvetve vagy közvetlenül kötődhetnek egy olyan eseményhez vagy cselekedethez, amely miatt az adott fél mintegy „büntetni” próbálja a másikat. Sajnos néha azt is nehéz megmondani, hogy mi váltotta ki a kellemetlen és igen káros viselkedést, mivel gyakran a sérelmeire passzív agresszióval reagáló személy nem szeretne, vagy nem tud őszinte lenni az érzéseivel kapcsolatban.

Ilyenkor persze elkezdhetjük kutatni a viselkedése okait, de ezzel gyakran csak azt érjük el, hogy még inkább szokásává válik így reagálni a számára kellemetlen helyzetekre. Ehelyett megoldás lehet, ha minél inkább arra próbáljuk ösztönözni, hogy nyíltan elmondja, hogyan érez, és mi az, ami miatt rosszul vagy megsértve érzi magát. A számonkérés helyett próbáljunk megértőek lenni, amennyire csak lehet. Persze vannak olyan elvárások, aminek nem érdemes mindenáron eleget tenni, hanem inkább át kell beszélni a helyzetet, és így dűlőre jutni, akár kompromisszumok révén is. Ilyen lehet például, ha valakit zavar, amikor párja a barátaival, barátnőivel tölt időt, netán elmegy kikapcsolódni egy kicsit, s emiatt piszkálódik vagy pedig burkolózik hallgatásba.

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a pár egyik tagja sajnos meglehetősen konfliktuskerülő. Elsőre ez a másik fél számára ugyan valószínűleg nem tűnik olyan nagy bajnak, vagy talán még örülhet is annak, hogy kicsit „nyerészkedhet” párja konfliktuskerülő természetén, mivel többet követelhet tőle, vagy nagyobb szabadságot érezhet a kapcsolatban, azonban sajnos hosszú távon a legritkábban maradnak működőképesek az ilyen kapcsolatok, és bizony a konfliktusokat kerülő illetőnél is betelhet előbb-utóbb a pohár. Onnan pedig már nem is mindig van visszaút, így megoldást kell találni az ilyen viselkedés kezelésére is.

Hasonló esetekben a „megszállottan konfliktuskerülő” egyén feladata az, hogy túljusson a vitáktól való félelmén, és kimondja azt, ami a szívét nyomja. Eközben viszont párjának is akad természetesen feladata, hiszen meglehet, hogy éppen az ő nyers, lekezelő, vagy éppen mindenképpen csak a saját javát kereső hozzáállása váltotta ki első körben társa egyébként nem célravezető, s a kapcsolat fenntartásában sem kedvező attitűdjét.

Ugyancsak nagyon veszélyes tud lenni a kapcsolatra a harmadik lehetséges ok, mégpedig az egymástól való eltávolodás. Természetes dolog, hogy az évek során mindenki változik. Megváltozik az érdeklődési körünk, a hobbijaink, de talán a céljaink és az értékrendünk is. Ha egy pár két tagja merőben eltérő módon változik meg az évek során, akkor idővel talán nehezen találják meg egymással a közös hangot. Ennek jele lehet, hogy már semmit sem csinálnak közösen, hanem szinte egymással párhuzamosan külön, önálló életet élnek saját elfoglaltságokkal, saját elképzelésekkel, és teljesen önálló célokkal.

Talán még nem késő megfordítani a folyamatot, hiszen minél több közös tevékenységet szerveztek, minél gyakrabban próbáljátok megvitatni egymással a világ dolgait és a saját életetekkel, jövőtökkel kapcsolatos kérdéseket, s minél inkább megpróbáltok ismét közös nevezőre jutni, annál nagyobb az esélye annak, hogy újra egymásra találtok.

Megijedni tehát nem kell még akkor sem, ha azt tapasztalod, hogy az utóbbi időben kevesebbet beszélgettek egymással, de nagyon fontos, hogy ne hagyd annyiban a dolgot, mivel az idő ilyenkor legtöbbször nem gyógyít, hanem éppenséggel szakadásokat rág a kapcsolatotokba.