A nőnapról

2020. márc. 08. Szűrös Ivett

A nőnappal kapcsolatban a legtöbb embernek a lányok, anyák, asszonyok virággal, csokival való köszöntése jut az eszébe. Azonban sokan nincsenek tisztában vele, mit is ünneplünk pontosan ezen a napon.

A 21. században élve nehéz elképzelni, hogy a nőknek egykor milyen harcokat kellett megvívniuk, hogy egyenlő bánásmódban részesülhessenek, dolgozhassanak, szavazhassanak és minden olyan jog megillesse őket, ami korábban kizárólag a férfiak privilégiuma volt. Sokáig ugyanis úgy tartották, hogy a nők helye kizárólag a tűzhely mellett van. Igen idejétmúlt nézet, azonban egyes kultúrákra, de nemzetiségtől függetlenül egyénekre még ma is jellemző ez a gondolkodásmód.

Bár vannak állítások, miszerint a nőnapi megemlékezést egy 1857. március 8-ra datált new york-i tüntetéssel hozzák összefüggésbe, kutatók szerint ez csak mítosz. Az viszont bizonyos, hogy az ezt követő években egyre inkább előtérbe került a nők emancipációja. Több nőjogi aktivista is megjelent ekkor a színen. Az egyik ilyen volt Theresa Malkiel, akinek javaslatára 1909. február 28-án New York-ban tartották meg az első nemzeti nőnapot. A korszak ismert nőjogi harcosai közé tartozott a német Clara Zetkin és a lengyel Rosa Luxemburg is. Az első nemzetközi nőnapot (Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban) tartották 1911. március 19-én. Oroszországban pedig békéért és kenyérért tüntettek a nők 1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án). A nemzetközi nőnapot a legtöbb országban, köztük (1948 óta) Magyarországon is minden év március 8-án tartják.

A nőnappal kapcsolatban mindenkinek megvan a saját véleménye. Sokan feleslegesnek tartják, csakúgy, mint a Valentin-napot. Sőt, néhányan egyenesen kikérik maguknak, hogy a nőket külön napon megünneplik, felköszöntik. Sajnos, sokan elfeledkeznek, vagy egyáltalán nem is tudnak arról, hogy igen hosszú és rögös út vezetett el addig, amíg az ún. gyengébbik nem kivívta a maga egyenjogúságát.

Azért a legtöbb családban, iskolában, munkahelyen megemlékeznek erről a napról. A hölgyek általában virágot, édességet, kisebb-nagyobb ajándékokat kapnak március 8-án. Igaz, az lenne a legjobb, ha a nőknek nem csak ezen a napon jutna figyelmesség, hanem egész évben megoszthatnák a sokszor aránytalanul a vállukra nehezedő feladatok súlyát családjuk férfi tagjaival. És természetesen fordítva is igaz, hiszen egyenjogúság van. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy sok olyan férfi is él ezen a Földön, aki erején felül viszi hátán a mindennapok terheit.

Akárhogyan is viszonyul az egyes ember a nőnaphoz, egy biztos: az üzletek mindenképpen profitálnak ebből a napból.