A nehéz babaélet: jönnek az első fogak

2021. júl. 23. Márton Eszter

A picik életének egyik első nehezebb időszaka egyértelműen az általában 6 hónapos korban bekövetkező fogzás, ami nem csak nekik, a szülőknek is nagy kihívás.

Legtöbb esetben 2 és fél éves korra mind a 20 fog előbújik, azonban a fogak megjelenésének időpontjai változóak lehetnek, hiszen minden baba más és más ütemben fejlődik. A fogzási időpontok variációinak legtöbbször nincs különösebb jelentősége, nem kell megijedni, ha esetleg később jelentkeznek az első fogacskák, ez nem befolyásolja a későbbi maradandó fogak minőségét. Szélsőséges esetekben előfordulhat, hogy 3 hónapos korban bukkan elő az első fogacska, sőt arra is akad példa, – bár ritkaságnak számít – hogy már kibújt foggal születik meg a pici. Másik végletnek számít, amikor az első születésnaphoz közeledve jelenik meg az első kis fog.

Erre a kritikus időszakra a szülőknek is érdemes lélekben felkészülni, mert biztos, hogy próbára teszi türelmüket és megterheli őket a folytonos virrasztás a kiságy fölött mind testileg, mind szellemileg. Ilyenkor jóval nyűgösebbek a kicsik, gyakorta hirtelen felsírnak, és éjszakákon át vigasztalhatatlanok.

A gyerkőcök észrevehetően rossz közérzettel és fájdalmakkal küzdenek, ezért teljesen normális, ha a fogzás ideje alatt, a megszokottól eltérően viselkedik a pici. Tapasztalhatunk esetleg étvágytalanságot, észrevehető erőteljesebb nyálzás, minden keze ügyébe kerülő tárgyat pedig eszeveszett rágcsál, annak reményében hogy ezzel csillapítja az íny feszítő, viszkető érzését. Hőemelkedés is előfordulhat, azonban egy esetleg hosszabb ideig tartó láz nem minden esetben vezethető vissza a fogzásra, így javasolt ilyenkor orvoshoz fordulni.

Szerencsére vannak módok, amelyek segíthetnek enyhíteni a babák kellemetlenségeit és az anyukáknak is nyugodt perceket ajándékozhatnak.

Mindenképpen érdemes beszerezni speciális fogzási fájdalmat csillapító kenőcsöt, ezek általában gyógynövényes gélek és a legtöbb patikában kaphatóak. Emellett nagyon hasznosak a hűthető rágókák, az ujjra húzható gumi fogkefék. Ha a csillapíthatatlan sírást semmi sem képes feloldozni, utolsó próbálkozásnak adhatunk neki fájdalomcsillapító kúpot vagy szirupot.

Ne keseredjünk el akármennyire nehéznek és örökkévalóságnak tűnik ez az időszak, legyünk kitartóak és a megszokottnál is többet szeretgessük gyerkőceinket, mert a test közelsége javíthat komfort érzetükön.