A munkahelyi netezgetés árnyoldalai – és meglepő előnyei

2021. nov. 29. Diós Anita

Van, aki bűntudatot érez a munkahelyi internetezés miatt, míg mások még olyankor sem tartják ezt a tevékenységüket helytelennek, amikor az már a munka hátrányára megy. Hol is van hát az arany középút, és mikor lehet helyénvaló a weboldalak böngészése, közösségi oldalak használata munkahelyi környezetben?

Bizonyos munkakörökben egyértelműen nem helyénvaló az internetezés – egy egészen extrém példa, amikor buszvezetők a volán mögött válaszolnak az éppen érkezett üzeneteikre, vagy amikor a portást még a belépők köszönése és érdeklődése sem igazán zökkenti ki a telefonja nyomkodásából. Legtöbbször azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet, és olyan szituációk is vannak egy friss kutatás szerint, amikor kifejezetten növeli a dolgozók produktivitását az, ha szabad kezet kapnak munkaidőben egy kis internetezésre.

Felmérések szerint a munkavállalók munkaidejükben átlagosan akár 1-2 órát is tölthetnek internetezéssel, közösségi oldalak használatával.

Ez elsőre úgy tűnik, hogy különösen negatív hatással van a munkavállalókat foglalkoztató vállalatra, hiszen „elpazarolt, drága munkaidőnek” tekinthető. Ráadásul egy amerikai kutatás szerint a munkavállalók efféle figyelem-elterelődései akár fejenként 10 ezer dolláros kiesést is jelenthetnek éves szinten a vállalkozásoknak. Nem csoda tehát, ha sokan az interneten szörfölés betiltásával próbálják kiküszöbölni ezt a kiesést – még akkor is, ha a valódi problémát inkább a rossz munkaidő-beosztás jelenti a legtöbb esetben, ami mellett a le nem kötött munkavállalók gyakorta csak „jobb híján” kezdenek internetezni.

Meg kell jegyeznünk azt is, hogy kibervédelmi szempontból is van értelme annak, ha egy vállalatnál korlátozzák a szabadidős célú weboldalak és alkalmazások használatát a vállalati eszközökön, ahogyan annak is, ha figyelemmel követik a látogatott oldalakat.

Az alkalmazott szempontjából pedig azért fontos a munkahelyi internetezés kerülése, mert adott esetben a munkahelyi szociális kapcsolatait, illetve egészségét is hátrányosan érintheti. Hiszen az idő alatt, amíg megtekint egy-egy videót, elolvas pár cikket, netán hozzászólásokat ír, éppenséggel munkatársaival is beszélgethetne, vagy a monitor elől felkelve pár perces szemtornát végezhetne. Esetleg tehetne egy rövid sétát.

Mindezek ellenére pozitívumai is lehetnek annak, ha a munkahelyen lehet szabadon internetezni. Egy kutatás szerint azáltal, hogy a hosszas munkaórákat némi internetezéssel szakíthatják meg a munkavállalók, később nagyobb hatékonysággal lesznek képesek folytatni kötelező tevékenységeiket.

Ennek oka valójában meglehetősen egyértelmű: miután előzőleg egy-egy feladatra kellett összpontosítaniuk minden figyelmüket, a szabadidős internetezéssel ki tudtak kapcsolódni egy kissé, a bennük lévő feszültséget némileg oldani tudták, s ezáltal frissebben nézhettek a következő feladatuk elébe.

Ugyancsak segít koncentrálni a munkavállalónak, ha tudja, hogy bizonyos időközönként felveheti a kapcsolatot az interneten a máshol lévő szeretteivel, hiszen így biztonságban tudhatja őket. Ez szülők esetében különösen megnyugtató lehet bizonyos helyzetekben, de egyébként is lehetnek olyan dolgok, amelyeket akár a munkaidő alatt, a rendelkezésre álló néhány szabad percben szeretne átbeszélni valakivel a munkavállaló.

Itt ugyanakkor elértünk egy másik fontos kérdéshez is. Mi a garancia arra, hogy az internetezéstől eltiltott alkalmazottak tényleg nem fognak internetezni? A szóban forgó kutatás szerzői szerint olyan esetekben, amikor meg volt tiltva az internetezés a munkahelyen, számos munkavállaló továbbra is böngészte a világhálót (például online vásárlás, olvasgatás céljából), azonban mindezt titokban tette. Ezek a munkavállalók nagyobb eséllyel hibáztak a munkájukban, ami főleg annak tudható be, hogy figyelmük egy részét folyamatosan elterelte az arról való tűnődés, hogy mikor, hogyan tudnának gyorsan elintézni egy-egy dolgot az interneten titokban.

A megoldást azt jelentheti, ha az internetezést nem tiltja szigorúan a munkaadó, azonban hatékonyan megszervezi (vagy megszervezteti) az alkalmazottai munkaidejének beosztását. A munkavállalók pedig jó, ha tisztában vannak azzal, hogy mikor jelent problémát az internetezés, és mikor lehet egy kis időt a világhálón tölteni.