A múlt emlékei

2021. dec. 05. Szűrös Ivett

Az embert élete során számtalan élmény éri. Ezek között lehetnek szép behatások, melyekre szívesen emlékezünk vissza, de akár kevésbé szépek vagy kifejezetten rosszak is, amiket inkább elfelejtenénk. Természetesen a kedves dolgokat nem elég csak az emlékezetben őrizgetni, hiszen jó, ha életünk egy-egy fontosabb történéséről képi és/vagy tárgyi emlékeink is vannak. Ezért tanácsos a legszebb és soha vissza nem térő pillanatokat megörökíteni, illetve a szívnek legkedvesebb ajándékokat megőrizni.

Emlékszem, már egészen kis koromban is szívesen nézegettem a régi fotókat, érdekes volt látni, hogy évtizedekkel korábban milyen más is volt minden. Ilyenkor mindig sajnáltam, hogy a saját felmenőimről csak kevés fénykép készült. Nyilván régen, főleg a szegényebbek számára csak ritkán jutott lehetőség arra, hogy fotó készüljön róluk, ami érthető, hiszen főként a háborúk idején kisebb gondjuk is nagyobb volt, mint saját magukat megörökíttetni. Ma viszont már egészen más a helyzet. A fényképezőgépek, majd a kamerával is rendelkező mobiltelefonok széles körű elterjedésének köszönhetően a fénykép- és videókészítés kis túlzással mindenki, még a kevésbé módos rétegek számára is elérhetővé vált. Az okostelefonokkal pedig már egészen profi fotókat és videókat is készíthetünk – és most itt nem az agyonretusált képekre gondolok 😉. Így megörökíthetjük többek között az olyan soha vissza nem térő pillanatokat, amikor egy gyermek megteszi első lépéseit, vagy kimondja első szavait, de a fontosabb alkalmakról, úgy mint a születésnapokról vagy a ballagásokról készült felvételek is örök emlékül szolgálnak. A fotókat ma már elő sem kell hívatnunk, hiszen tárolhatjuk azokat digitális formában. A fényképek tárolására sokan használják például a számítógépet. Azonban arra az esetre, ha a gép elromolna, vagy valaki akár véletlenül, akár szándékosan kitörölné a számunkra fontos felvételeket, tanácsos biztonsági másolatot készíteni, vagyis egy külső adathordozóra is átvinni a fájlokat. Az okostelefonokban általában szintén sok felvétel lapul, hiszen a beépített kamerának köszönhetően szinte gyerekjáték a fotózás. Azonban a készülék meghibásodása esetén nem biztos, hogy az addig rajta tárolt adatokat meg lehet menteni, így a fotók és videók biztonságosabb tárolására célszerű elhelyezni egy memóriakártyát is a telefonban.

Azt, hogy az emlékezés szempontjából milyen nagy jelentőséggel is bírnak a fotók, talán Meik Wiking dán boldogságkutató fogalmazta meg az egyik legpontosabban:

„A fényképek olyanok, mint egy emlékeket őrző trezor kulcsa. Ha a kulcsot elhagyjuk, attól félek, az emlékek is elúsznának örökre.”

(forrás: citatum.hu)

De az ember nem csak kedves felvételeket, hanem ajándéktárgyakat és egyéb kézzel fogható kedves emlékeket is őrizgethet. A szülők például nagyon büszkék tudnak lenni a gyermekeik által készített, tőlük kapott ajándékokra, így azokat általában elrakják. És valóban jó dolog is évekkel később elővenni ezeket az emlékeket, így a család nem csak képeken, de emléktárgyakon keresztül is „visszarepülhet” a múltba.

Tipp: Érdemes fotókat is készíteni a fontosabb ajándékokról, illetve akár videót az átadásról, hiszen az évek alatt, pl. egy költözés során könnyen előfordulhat, hogy nyoma veszik a becses kincseknek. Ám ha készültek róluk felvételek, úgy legalább azokon keresztül is elmerenghetünk a kellemes emlékeken, még akkor is, ha a tárgyak esetleg már nincsenek meg.

Érdemes tehát minél több felvételt készíteni, a számunkra kedves fotókat, videókat és egyéb emléktárgyakat pedig megőrizni, hogy azokon keresztül is a majdani utódok bepillantást nyerhessenek felmenőik életébe.