A meztelenül töltött éjszakák előnyei

2021. okt. 01. Farkas-Csamangó Tekla

A pucérság sokak számára tabutéma, még akkor is, ha alvási szokásként merül fel. Viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy megéri róla beszélni, és megéri kipróbálni. Mert néhány meztelenül eltöltött éjjel után egészen másként tekinthetünk magunkra.

A meztelenség ezer szállal fűződik az intimitáshoz, a szexualitáshoz. Ezért egyáltalán nem meglepő, ha elsők közt a párunkkal átélt együttlétek jutnak róla eszünkbe. Egy pár évvel ezelőtt végzett angol kutatás szerint egyértelműen jobb, intenzívebb és meghittebb azon párok nemi élete, akik ruha nélkül bújnak takaró alá esténként. Ebből a kutatásból az is kiderült, hogy az ő viszonyuk a mindennapok más területein is mélyen bizalmas. Talán ezért javasolják egyes párkapcsolati tanácsadók, hogy olykor szexuális célzat nélkül is hagyjuk el a pizsamát, ha egymás társaságában telik az éjszaka. Mert a ruhátlan ölelés és közelség lelkileg is megerősít.

De mi a helyzet a szinglikkel?

Ha éppen nem vagyunk kapcsolatban, akkor is megengedhetjük magunknak a pőrén alvást. Hisz nem csak a szexhez kötődik saját testünk ismerete. Ha úgy döntünk, pucéran térünk nyugovóra, még egyedül is rengeteg jó dolgot tapasztalhatunk.

Könnyebben alszunk

Elalvás előtt a testünk lehűl, erre szüksége van a szervezetünknek és az agyunknak is. Ezt nyilvánvalóan akkor éri el hamarabb, ha nincs nagyon meleg a szobában, vagy ha nem öltözünk fel vastagon. Tehát sokkal egyszerűbb a dolga, ha nincs rajtunk ruha. Továbbá a hűvös, kellemes hőmérséklet ahhoz is hozzájárul, hogy mélyebben aludjunk.

Kipihentebb, nyugodtabb a nappalunk

Az előzőkből következik, hogy nappal frissebben, különösebb nehézségek nélkül tudunk koncentrálni. Éppen ezért csökken a stressz szintünk, hormonálisan kiegyensúlyozottabbakká válunk, valamint anyagcserénk is javul, kevesebb gond lesz a súlyunkkal.

Megbarátkozhatunk a testünkkel

Ez a szempont igazán fontos. Sok nőt és férfit érint a testi önelfogadással való megküzdés, mégis gyakran egyedül maradnak a problémával. Ha tartós gondjaink vannak, nem szégyen szakemberhez fordulni. Ám, ha csak némi bátorságra van szükségünk, kifejezetten ajánlott bevetni a hálóruha-mentes alvás titkos fegyverét.

Így fokozatosan szokhatjuk meg testünk természetes voltát, úgy hogy közben az otthonunk biztonságában vagyunk. Ha már képesek leszünk ellazulni a sötétben, vagy szemügyre venni magunkat lámpafénynél, lépésről lépésre növekedik majd önbizalmunk.

Habár minden ember más, mindenki megérdemli a megbecsülést, legyen szó akár testről vagy lélekről. Ennek óriási pszichikai ereje van. A meztelenség ezt is tudatosíthatja bennünk. Akárcsak azt, hogy kisebb- nagyobb hibáinkkal együtt is vonzókká válhatunk.

Egészségesebbek lehetünk

Abban az esetben, ha van igényünk a csupaszságra, már az előbb leírtaktól is boldogabbak leszünk. De az intim területeink egészségére is válhat, ha lemondunk a fehérneműinkről. Ugyanis azok olyan környezetet teremtenek, ami kedvez a baktériumoknak és a gombáknak. Alsó nélkül ezeknek kevesebb az esélye. De a meztelenség még a termékenységet is növelheti mindkét nem esetében.

Végül pedig pár tipp, ha kipróbálnád Te is

Ha nem szoktál csak úgy pucéran aludni, elképzelhető, hogy eleinte furcsa lesz. Olyan este teszteld ezt, amikor viszonylag pihentetőek a körülmények, és te is jól érzed magad.  Bár melegben szabadulunk meg legtöbbször a pizsamánktól, nem feltétlen a legnagyobb hőséget kell választanod. Mert olyankor a legkönnyebb megfázni.

Mielőtt lefeküdnél aludni, húzz tiszta ágyneműt. Egyrészt a frissen mosott lepedő illata megnyugtató, másrészt pedig mégiscsak ruha nélkül alszol, legyen a higiénia az első.  Mindemellett készíts használatra egy vékonyabb takarót, hogyha fázós vagy, netán érzékeny például a derekad a hidegre. Utóbbi esetben még jobban figyelj magadra, és eleve fontold meg, hogy egyáltalán kipróbáld-e a spontán meztelenül alvást.

Hogyha nyitott vagy az ilyesmire, alapvetően jó érzés lesz eldobni a ruháidat egy-egy éjszakára. Néha izgalmas, máskor felszabadító, de mindenképpen hasznos. Testedre –lelkedre jól hat, ha észszerűen csinálod.