A magzat érzi édesanyja lelkiállapotát

2021. jún. 28. Bálint Ildikó

Benned is felmerült már a kérdés, hogy mennyire veszi észre a pocakodban lakó kisbabád, ha épp nagyon szomorú vagy vidám vagy? Több kutatás is arról számolt be, hogy mind a pozitív, mind a negatív érzelmek egyaránt érezhetők az anyaméhben.

A magzat a fogantatása pillanatától kezdve olyan összeköttetésbe kerül az édesanyával, ami semmi máshoz nem hasonlítható kapcsot jelent. Nem egyszerűen arról szól, hogy a tápanyagokat megosztjuk a bennünk lakó csöppséggel, hanem az átélt érzelmeken is osztozkodunk.

Sokat sírsz a terhességed alatt? Kisbabád is megérzi, ha lehangolt vagy

Tudományos kutatásokkal bizonyították, hogy a terhesség 6. hónapjától kezdve a placentán keresztül az édesanya aktuális kedélyállapota által létrehozott vegyi anyagok eljutnak a magzathoz. Ezek a vegyi anyagok pedig a kisbaba érzelmi hangulatát is befolyásolják.

Különösen veszélyesnek ítélték meg az anyák depressziós állapotát, amely akár egy egész életen keresztül káros hatást okozhat a kisbaba életében. Az anya problémáit, depressziós állapotát a kisbaba képes úgy megélni, mintha az, az ő szomorúsága is lenne. Márpedig melyikünk szeretné, ha gyermekének az első benyomásai az életről a szomorúság, bánat, aggódás keltette érzések lennének?!

Főleg annak tudatában, hogy ezek az érzések egész életére megpecsételhetik a sorsát és egy szorongó, depresszióra hajlamos felnőtt válhat belőle.

Légy kiegyensúlyozott kismama!

A terhesség első pillanatában el kell döntenünk, hogy mindent megteszünk azért, hogy odafigyeljünk magunkra. Bár sokszor adódhat olyan élethelyzet, amikor nehéz a lelki stabilitásunkat megtartani, de kismamaként törekednünk kell arra, hogy minél kevesebb stressz érjen bennünket. Egy huzamosabb ideig tartó kiegyensúlyozatlan állapottal könnyen lehet, hogy nyomot hagyunk a gyermekünk lelki világában és a kismamának sem jó az állandó feszültség, idegesség. Akár az egész terhesség folyamatát rossznak, megterhelőnek érezhetjük emiatt.  És itt most nem arról van szó, ha néha elsírjuk magunkat, mert dolgoznak bennünk a hormonok és hajlamosak vagyunk elérzékenyülni.

Mindenki tudja, hogy az élet nem mindig fenékig tejfel, akkor sem, ha terhesek vagyunk. Adódhatnak olyan gondjaink, amelyekkel nap, mint nap szembesülnünk kell és épp ezért rányomják a bélyegüket az érzelmeinkre, érzéseinkre. Előfordulhat, hogy nem élünk harmonikus párkapcsolatban, stresszes a munkahelyünk vagy családi, – esetleg anyagi gondjaink vannak.

Amit tehetünk, hogy megbeszéljük a környezetükben élőkkel a gondjainkat, hogy közösen megoldást találjunk rá. Elsőként próbáljunk a gyermekünk édesapjával erről beszélni, hogy ő miben tud nekünk segíteni, hogy nekünk minél könnyebb legyen és minél kevesebb dolog miatt kelljen aggódnunk.

Ma már válogathatunk a különféle kismama tanfolyamokból, amelyek segítenek abban, hogy minél pozitívabban éljük meg a szerepünket és könnyebben áthidaljuk az adódó nehézségeket. Akár kismama jógára is eljárhatunk, ami segít abban, hogy kiegyensúlyozottak legyünk és jobb legyen a közérzetünk.

A legfontosabb, hogy kerüljük el jó messzire a stresszes helyzeteket és koncentráljunk befelé! Éljük meg úgy azt a 9 hónapot, hogy mindig örömmel és szívesen gondoljunk vissza rá. A kisbabánk biztos, hogy hálás lesz érte, amikor később egy egészséges, szorongásoktól mentes felnőtt válik belőle.