A lovak szerepe és fontossága a gyógyításban

2021. nov. 18. Farkas-Csamangó Tekla

Kutatók hosszú évtizedek óta vizsgálják az ember és az állatok kapcsolatát, így a lovakét is. Máig akadnak érdekes kérdések, de van valami, ami már régen nyilvánvalóvá vált a lovakkal kapcsolatosan.

Korábbi cikkeinkben már szót ejtettünk arról, miért érdemes megismerkedni a lovakkal, illetve hogyan alakul a ló és az ember kapcsolata. Ám megéri még foglalkozni a témával, s azt egy kicsit a hétköznapok és a tudomány mezsgyéjén szemlélni.

Tiszteletre méltó állatok, saját társadalmuk és nyelvük van. Ha megfontoltan olvassuk testbeszédüket, könnyen feltűnhet, hogy jóval többre képesek, mint azt elsőre hinnénk. Éppen ezért nyűgöznek le sokakat ezek a patások. Bármilyen gondjuk is legyen, lovak közelében mintha más emberré válnának. Ezt használják ki a gyógyításban.

Lovasterápia: lovak a gyógyításban

A lovasterápia a lovat egyfajta kapocsként alkalmazza a terapeuta és a páciens között. Ez a terápiás módszer tehát három résztvevő közös munkájaként zajlik, melyben a ló közvetítő, tükröző szerepet játszik. Az állat kimagasló szociális tulajdonságai, érdeklődése és a társas kapcsolatokra való igénye, valamint méretéből adódó ereje kiváló eszköznek bizonyul a terápia alatt. Hármuk – a lovas, ló és szakértő – pozitív viszonyát felhasználva lényegesen könnyebb az önismeret, a gyógyulás, a bizalom és a tudás útjára lépni.

Viszont muszáj azt is kihangsúlyozni, hogy ezek az órák megterhelőek lehetnek a ló számára, így olyan körülményeket kell teremteni, ahol a foglalkozások után ki tudja magát pihenni. Mert sohasem szabad, hogy az ember gyógyulása az állat kárára váljon.

Milyen ágai vannak a lovasterápiának?

Ma már más felosztás is létezik, de a szakirodalom alapvetően három részre különíti el a lovasterápia gyűjtőfogalmát.

Hippoterápia: Az alkalmat gyógytornászok vezetik mozgásfejlesztő céllal. Lóháton kiválóan nyújthatóak az izmok. Valamint ez a foglalkozás idegrendszeri károsodást átélteknek is javasolt, hiszen a ló mozgása egészséges impulzusokat vált ki az agyban, ami jelentősen javíthatja az állapotukat.

Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna: A szakember gyógypedagógus, fogyatékos vagy tanulási és beilleszkedési problémával küzdő személyek fejlesztését segíti elő a ló által. Ennek köszönhetően erősödhetnek a szociális és tanulási készségek, illetve javítható a kommunikációra való hajlam.

Lovas pszichoterápia: Pszichés zavarokat, szorongást, önbizalomhiányt oldanak fel pszichológus vezetésével. Ez az ág felhasználja a lovak teljes nonverbális készletét, és a páciens reakcióit, melyeket az állat közvetít.

A fenti besorolás érdekessége, hogy valójában egy-egy lovasterápiás találkozás során különböző mértékben, de minden terület érvényesül, és minden ló megkapja az ágnak megfelelő előképzést.

Mit tapasztalnak a páciensek?

Talán az a legfontosabb, hogy teljes elfogadásban lehet részük, és nem problémás emberként, esetleg betegként, hanem fejlődni, önmagukat és a világot megismerni vágyó személyekként tekintenek rájuk. Már maga a ló is előítélet nélkül közelít feléjük, éppen emiatt sokkal egyszerűbb elviselni a hétköznapok megpróbáltatásait. A kiteljesedés és az öröm kerül előtérbe, mert az állat barátként, társként van jelen.

Bár én is sokat tudnék erről mesélni, mindig a kíváncsiság vezérel, így megkérdeztem néhány ilyen terápián már részt vett embert, hogy mit is adott nekik a foglalkozás és a ló. Habár csak anonim közlésre kaptam engedélyt, többek között ilyen szavak jutottak eszükbe: szabadság, szeretet, nyugalom, hit, remény, őszinteség, kitartás, elfogadás.

Egyikük pedig így fogalmazott:

„Olyan mintha megleltem volna a másik felem. Bármilyen napom is van, ha az istállónál, lovak között vagyok, gyorsan jobban leszek.”

Egy utolsó gondolatként oszlassuk el a kételyeket

A lovasterápia sem csodaszer és igen, terápia nélkül is meg lehet találni a lovak különlegességét egy-egy lovagláskor, csutakoláskor. Hiszen ők pontosan tudják mire vágyik egy átlagember lelke: megbecsülésre, kikapcsolódásra és szeretetre. Ezt meg is adhatják, ha odafigyelünk és kölcsönösen szeretjük őket.