A kislányom lassan felnőtt nővé érik

2021. szept. 19. Bálint Ildikó

Úgy érzed még csak most született kislányod, de lassan már az udvarlókat kell beengedned?! Amikor mi voltunk kisgyerekek, az idősebbek mindig mondogatták, hogy milyen nagyon nőtt, lassan kész felnőtt, nő, mint a gomba. Ezt így el is engedtünk a fülünk mellett. De mára, amikor a mi kislányunkon látjuk ugyanezt, akkor már mélyebben belegondolunk, hogy valóban, hogy repülnek az évek.

A születéstől az iskoláig

Emlékszel mikor megszületett és először tartottad a kezedben? Abban a pillanatban minden megváltozott, onnantól kezdve semmi nem számított, csak ő. Az első hónapokban sikerült összecsiszolódni és maximálisan egymásra hangolódnotok.

Néha már-már az őrületbe tudott kergetni a sírásával, azzal, hogy nem tudtad mitévő legyél vele.

Aztán egyre jobban nyílt ki előtte a világ, megtanult járni, megszülettek az első épkézláb szavak. Átestetek az első dackorszakon, óvodában ment, közben néha (vagy gyakran?) felbosszantott, de néhány perc alatt meg is bocsátottál neki.

Aztán megkezdte az iskolát. És mit vettél észre? Elindult az önállóságnak egy olyan útján, ahol már nem a te kezedet fogja fogni, ahol már nem hozzád szalad, ha baja van. Ezt a változást van, aki könnyebben eltudja fogadni, míg másoknak nehezebb az elengedés.

Segítség, felnőtt a gyermekem

Bármennyire is szeretnénk még sokáig babusgatni, szeretnénk mindig mellette lenni, de nem tehetjük meg. Nemcsak, hogy nem lehetünk mellette, de nem is szeretné, hogy mellette legyünk.

Vannak olyan lépcsőfokok az életben, amiket már nélkülünk kell megjárnia, akár tetszik, akár nem. Mindettől függetlenül rengeteg feladatunk van. Nekünk kell terelgetni, nekünk kell azt az iránymutatást megadni, amit ő még magától nem tud. De közben el kell engednünk a kezét és bízni benne. A kulcsfogalom a felnőtté válás folyamatában a bizalom.  Mindig éreznie kell, hogy te ott vagy neki, támogatod, legyen ő bármilyen, vagy tegyen bármit. A kamaszkor különösen sok kihívást tartogat magában mindkét fél számára, de odafigyeléssel és megértéssel könnyen áthidalhatók lesznek az akadályok.

Ha ügyesek voltunk, akkor sikerült egy felelősségteljes, megbízható gyermeket nevelnünk. Ami nem azt jelenti, hogy nem csinál semmilyen rosszaságot. Csupán annyit jelent, hogy érzi a tetteinek a súlyát és nem fog felelőtlen vagy vakmerő tetteket végrehajtani.

Arra kell törekednünk, hogy egy egészséges gyermek-szülő kapcsolatot sikerüljön kialakítanunk, amelyben bátran számíthatunk egymásra, ahol nincsenek titkok, csak őszinteség.

Ne felejtsük el, hogy szülőként sosem leszünk nyugdíjasok, ez egy egész életre szóló szakma és gyermekeink mindig is a szüleikként fognak ránk számítani. Még ha már felnőttek lesznek és saját családjuk lesz, akkor is fordulhatnak hozzánk támogatásért, 1-1 jó szóért.

Egész kicsi kortól kezdve úgy kell gyermekünket nevelni, hogy nagyobb korában is bátran merjen hozzánk fordulni, mert ne feledjük, az idő nem tépheti szét azt a köteléket, ami egy gyermek és a szülei között létrejön.