A karácsonyra való készülődést időben el kell kezdeni

2021. dec. 10. Szűrös Ivett

A mindennapi rohanásban szinte észre sem vesszük, milyen hihetetlenül gyorsan telnek a napok, hetek, hónapok. Úgy tűnhet, mintha csak nemrég búcsúztattuk volna az óévet, pedig már lassan ünnepelhetjük az idei karácsonyt is, majd kezdődik egy újabb reményteljes esztendő.

Mivel – főként – a nagyobb üzletekben már októberben is találkozhatunk a Mikuláshoz és a karácsonyhoz kapcsolódó termékekkel, így aki szeretne, az időben elkezdheti az ünnepekre való készülődést. Ha valaki nem is tervez – sok – új dekorációt és/vagy ajándékot venni, mégis a bolti kínálat egyfajta emlékeztetőül szolgálhat, hogy „Jé, hamarosan karácsony!”, és ha lassan is, de nem ártana nekiállni az előkészületeknek. Ugyanis még akkor sem tanácsos az utolsó pillanatra hagyni az ünneppel kapcsolatos teendőket, ha úgymond „nem kerítünk neki nagy feneket”. Mert valaki akár szereti a karácsonyt, akár nem, akár várja, akár nem, de érdemes időben elkezdeni a készülődést.

A következőkben összeszedtünk néhány ünnepi készülődéssel kapcsolatos feladatot. Most nézzük meg az egyes teendőket egy kicsit bővebben.

Nagytakarítás pincétől a padlásig

Általában minden évszakban esedékes egy nagytakarítás. Természetesen az időpont kiválasztását, vagyis azt, hogy mely nap(ok)on végezzük ezt, sok minden befolyásolhatja, de ezek mellett érdemes célszerűségi szempontokat is figyelembe venni. Véleményem szerint például az őszi nagytakarítást javasolt november végére időzíteni. És hogy miért? Egyrészt azért, mert ilyenkor általában sor kerül egy lomtalanításra is, vagyis a szükségtelen holmik kiselejtezésére, és eközben akár olyan dolgokra is bukkanhatunk, melyeket tovább ajándékozhatunk vagy eladományozhatunk karácsonykor. Másrészt felesleges addig karácsonyi dekorációkkal díszíteni az otthonunkat, amíg nincs alapos rend és tisztaság. Ha ugyanis először dekorálunk, majd utána végezzük el a nagytakarítást, az sokkal nagyobb macerával jár, mint fordítva. Harmadrészt pedig ezzel is megkönnyítjük a saját dolgunkat, és a karácsony előtti napokban már csak olyan kisebb takarítási munkákat kell elvégeznünk, mint például portörlés, porszívózás és feltörlés.

Mert a dekoráció fontos

Ha végeztünk a nagytakarítással, lassan előkerülhetnek a dekorációk, mint a karácsonyra való hangolódás fontos, hanem legfontosabb kellékei.

Tipp: Célszerű az egyes ünnepekhez és alkalmakhoz kapcsolódó díszeket, valamint minden egyéb kiegészítőt külön-külön dobozokban felcímkézve tárolni, így könnyen megtalálhatjuk és elővehetjük azokat, amikor szükségünk van rájuk. Mert miért vennénk minden évben újakat?

Ajándékok beszerzése, készítése, csomagolása

Nos, arra vonatkozóan, hogy mikor tanácsos elkezdeni a karácsonyi meglepik beszerzését, nincs egy meghatározott időpont, ugyanis akár egész évben lehet ajándékokra vadászni. Mivel az emberek nagy részének fontos, hogy a lehető legjobb áron vegyen meg valamit, így célszerű figyelgetni az ajándéknak kiszemelt termékek árváltozásait. Az utolsó pillanatra semmi esetre sem érdemes hagyni a vásárlást. Aki pedig saját készítésű ajándékot (is) szeretne adni, annak még inkább oda kell figyelnie, hogy időben elkészüljön a meglepetés. Ami a csomagolást illeti, azt akár még az ajándékátadás napján is meg lehet ejteni, főleg akkor, ha csak ajándéktasakokat használunk. De egy kissé kreatívabb csomagolás elkészítése bizony időbe telik, ezért aki ilyet tervez, az ne hagyja az utolsó pillanatra.

A postán küldött képeslap kedves gesztus

Az elmúlt években egyre inkább megfigyelhető, hogy az emberek előszeretettel köszöntik egymást az egyes ünnepek, így karácsony alkalmával is a közösségi oldalakon. Lehet az egy minden ismerőshöz szóló kiírás, privát szöveges vagy videóüzenet, de az kétségtelen, hogy az online köszöntések korát éljük. Ezzel természetesen nincs is semmi gond, hiszen az internetnek köszönhetően az egymást csak ritkán látó családtagok, rokonok, barátok és ismerősök is játszi könnyedséggel tarthatják a kapcsolatot. Azonban a hagyományos, postán küldött képeslapoknak sem szabadna kimenni a divatból, hiszen azoknak is megvan az egyedi varázsa, és igazán jól esik az embernek, amikor ilyet kap. Épp ezért karácsony közeledtével érdemes összeírni azoknak a hozzánk közel álló személyeknek a listáját, akikkel biztosan nem találkozunk személyesen az ünnepek alkalmával, majd válasszunk nekik egy-egy szép képeslapot, azokra pedig írjunk néhány személyre szabott, kedves sort, melyet akár egy-egy idézettel vagy verssel is kiegészíthetünk.

Adományozz is, ha tudsz

Az ünnepek előtt a különféle hirdetési felületeken lehet találkozni adományozásra való felhívásokkal. Karácsony közeledtével az emberek adakozási kedve is „megjön”. És ha valakinek nincs is lehetősége pénzzel vagy tartós élelemmel hozzájárulni a gyűjtésekhez, adhat más jó állapotú holmit is. Az említett ősz végi nagytakarítás alkalmával például előkerülhetnek olyan még használható ruhák, bútorok és egyéb tárgyak, melyekre már nincs szükség. Ezeket pedig eladás vagy elajándékozás helyett felajánlhatjuk jótékony célra.

Spájzolj be időben az ünnepekre

Változó, hogy ki és mikor tart nagybevásárlást, sőt, vannak olyanok is, akik inkább többször mennek a boltba, és egy alkalommal kevesebbet vásárolnak. Azonban különösen a mostani világméretű járványhelyzet miatt egy-egy vásárláskor – lehetőség szerint – érdemesebb jobban megpakolni a bevásárlókocsikat és kosarakat. Az ünnepek előtti hetekben ez fokozottan javasolt, ugyanis olyankor, különösen hétvégéken rendszerint tömve vannak az üzletek vásárlókkal. Épp ezért, aki megteheti, az inkább hétköznapra időzítsen egy-egy vásárlást, ha pedig lehetősége van rá, akkor több hétre előre spájzoljon be, de legalább az ünnepekre időben töltse meg az éléskamrát és a hűtőszekrényt.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!