A jó házasság szabályai

2021. okt. 20. Márton Eszter

Házastársunkkal életünk minden szála összefonódik, ennek függvényében életminőségünket rendkívüli mértékben befolyásolja és meghatározza párunkkal kialakított viszonyunk. Éppen ezért onnan (is) tudhatod, hogy jó házasságban élsz, hogy szabadabbnak érzed magad a másik társaságában, mint egyedül.

Napjainkban a házasság intézményének rengeteg megpróbáltatáson kell túllendülnie. Sajnálatos módon ez nem mindig sikerül és a kelleténél több kudarcba fullad. Ha a válások százalékára pillantunk, megdöbbentően nagy számokra bukkanunk.

De vajon mik azok az elemi tényezők, amelyek nélkül nem működik, vagy nem működhet hosszú távon a frigy?

Őszinteség

Nélkülözhetetlen összetevője, nemcsak a házastársi viszonynak, de lényegében minden kapcsolatnak az őszinteség. Ha párunkkal nem vagyunk, vagy nem merünk őszinték lenni, előbb vagy utóbb úgyis előbukkannak a szőnyeg alá söpört problémák, félreértések, kisebb hazugságok, amik akár örökre sebet ejthetnek kapcsolatunkon. Mindig mondjuk igazat és osszuk meg társunkkal vágyainkat, sérelmeinket, hogy ezek ne tudják a felszín alatt meglazítani kötelékünket.

Kompromisszum

A hosszabb kapcsolatokban elengedhetetlen, hogy a felek kompromisszumok nélkül működjenek. Sose ragaszkodjunk makacsul az igazunkhoz, legyen fülünk meghallgatni a másik fél óhajait és mindig készek legyünk feláldozni saját akaratunkat, annak érdekében, hogy a béke tovább élhessen a házasságunkban.

Kommunikáció

Ne engedjük, hogy napok teljenek el úgy, hogy nem kommunikálunk partnerünkkel. Fontos, hogy fordítsunk időt és energiát arra, hogy kapcsolódni tudjuk egymással. Erre a legkézenfekvőbb mód, ha egyszerűen csak beszélgetünk. A mindennapok egyhangúsága sose vegye el a kedvünket attól, hogy találjunk olyan új, közös témákat, amelyekhez mindketten szenvedéllyel tudtok viszonyulni. Ez segít, hogy az intimitás két ember között ne múljon ki.

Spontaneitás

A mindenféle tervezés nélküli kalandok és élmények a kapcsolatok hajnalán, az ismerkedés fázisban még természetesen működnek. Idővel ezeknek fontossága háttérbe szorul. Ne veszítsük soha el készségünket arra, hogy észrevegyük és kihasználjuk a spontán alkalmakat is arra, hogy együtt legyünk. Ez segít, hogy megőrizzük a kapcsolat frissességét hosszú távon.

Humor

Az a nap, amely nevetés nélkül múlt el, az elpazarolt nap. A nevetés szó szerint gyógyszerként működik. A humor segít feldolgozni bizonyos traumákat és segít átlendíteni a mindennapok nehézségein. Nem beszélve arról, hogy minél többet nevetünk párunkkal, annál szorosabb lesz az egymáshoz fűződő viszonyunk. Minden helyzetben tartsuk meg a humorérzékünket, csodákat tehet a házassággal.

Bizalom

Ha nem adtak okot bizalmatlanságra, feltétel nélkül add meg azt társadnak és higgy benne. Ehhez szükséges, hogy magadon is dolgozz. Szakíts félelmeiddel és minden olyan korábbi rossz élménnyel, csalódással, amely esetleg szívedben elültette a bizalmatlanság magját. Ha nem tudtad még feldolgozni az előző kapcsolataid traumáit, ezek könnyen kivetülhetnek házasságodra és megmérgezhetik a házasság alapjait.

Szabadság

Törekedjünk arra, hogy megadjuk a másiknak a személyes terét, ha igényli. Biztassuk ha éppen egy új hobbiba akar belevágni, ne vegyük el kedvét csak azért, mert mi akkor úgy érezzük ki vagyunk hagyva valamiből. Mi is találjuk meg a saját érdeklődésünket és hobbijainkat. Éljünk szimbiózisba partnerünkkel, ne akarjuk elvenni tőle azt a szabadságot, ami szükséges ahhoz, hogy fejlődjön és virágozzon.

A házasság egy csodálatos dolog, amiért minden nap meg kell dolgozni. Ne adjuk fel olyan könnyen, ápolgassuk és higgyünk benne, hogy meghozza gyümölcseit.