A játszótér és a veszélyek

2022. máj. 02. Bálint Ildikó

A te gyerkőcöd is él hal, ha játszótérre mehet? Kevés az a gyermek, amelyiknek nem dobban nagyot a szíve, ha a játszótérre menésről van szó. Szülőként is lelket melengető, amikor látjuk csemeténket, ahogy önfeledten szaladgál, játszik a többi gyerekkel, ahogy alakulnak a kis barátságok, sokszor teljesen idegen gyerekekkel. De ugyanakkor van bennünk természetesen némi aggódás is, hogy nem éri baj gyermekünket?

Ami öröm a gyermeknek, sokszor felelősség a szülőnek

Kevés olyan játszótér maradt már fenn Magyarországon, amelyek még a 80-as, 90-es években (és esetleg még régebben) működtek. De bizonyára te is emlékszel a vashinta, vaslibikóka, vasmászóka alkotta játszóterekre, amely akkoriban minden gyermek igényét kielégítette.

Ma ehelyett már extrém színekben pompázó, hiper-szuper játékok állnak rendelkezésre, amelyek legtöbbször uniós irányelvek alapján biztonságosnak is tekinthetők. De azért szülőként mégis van mire figyelnünk.

A különböző fajtájú ügyességi játékok, az extrém mászókák, a fantáziadús mesevárak és kötélhágcsók habár biztonságosnak tűnnek, de mégsem szabad mellettük nyugodtan letanyázni egy padra és figyelmünket teljesen másra fordítani.

Azok a játszóterek, amelyeket ismerünk és rendszeresen látogatunk nyilvánvalóan megbízhatóbbak, mint a még sohasem látogatott játszótér. Mivel az utóbb említetteknek nem ismerjük a fenntartóját, nem tudhatjuk azt sem, hogy rendszeresen karbantartott, felülvizsgált játékokról van- e szó. Ezért használat előtt győződjünk meg róla, hogy nincs-e hibás, sérült játék, amely veszélyeket rejtene magában.

A legtöbb helyen már olyan burkolattal van borítva a tér, amely nem okoz nagyobb sérülést a gyerkőcnek, ha elesik rajta. De persze ettől függetlenül figyelni kell, és ha megrongálódott vagy sérült játékot látunk jobb elkerülni.

Sajnos sok gyerek (és szülő) nem veszi figyelembe, hogy melyik játék melyik korosztálynak felel meg és így könnyen kárt okozhatnak a játékokban. Próbáljuk meg figyelmeztetni azokat a nagyra nőtt gyerekeket, akik a kicsiknek való játékot próbálják használni, hogy ne tegyék tönkre idő előtt azt és keressenek maguknak való játékot. Ugyanígy közös felelősség az eldobált üvegek, – és cigarettacsikkek számának visszaszorítása.

Minden gyerek kedvence, az örök klasszikus homokozó veszélyei

Még mindig sok olyan játszótér üzemel nálunk, amely nincs körülkerítve vagy egyáltalán nem figyelnek a rendeltetésszerű használatra. Így óhatatlanul belepiszkítanak az épp arra járó házi kiskedvencek (vagy épp a kóbor állatok).  A kutyák-macskák ürüléke pedig erősen fertőzővé teszik a homokozót. Elég belegondolni, hogy milyen gyakran kerül a homok a kisgyerekek szájához közel – sokszor meg is kóstolják – és ha ebben a homokban ott van az állatok bélférge, az számos betegséghez vezethet (nem utolsósorban pedig a terhes anyák magzatjára is nagyon veszélyes) Ha az ürülék belekerül a homokba, az abban található peték és a száraz ürülék pora könnyedén megfertőzheti az azzal érintkezőt.

A játszótér egy kiváló szocializációs színtér, sokszor jelent felvidulást és kikapcsolódást nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is. Próbáljuk megtalálni a gyermekünk korának leginkább megfelelő, tiszta és karbantartott, lehetőleg körülkerített játszóteret. Menjünk minél többet, mert olyan testi-lelki felüdülést jelent, ahol fejleszthetőek a készségek, képességek, és akár barátságok is kialakulhatnak.