A húsvétról

2020. ápr. 12. Szűrös Ivett

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep. Az ezt megelőző 40 nap a böjt, pontosabban a húshagyó táplálkozás időszaka. A húsvét szó arra utal, hogy a hagyományok követőinek ekkor szabad újra húst magukhoz venni. A böjt utolsó hetén, vagyis nagyhéten tartják nagypénteket, ami Jézus keresztre feszítésének állít emléket. Krisztus az ezt követő harmadik napon támadt fel. Ezt a napot húsvétvasárnapként ünneplik. Ezután következik húsvét hete, ami húsvéthétfővel kezdődik, fehérvasárnappal zárul. A vallási vonatkozás mellett a tavaszvárás időszaka is ez.

Húsvéthoz különféle népszokások is köthetők. A legismertebb ezek közül minden bizonyára a tojásfestés, valamint a húsvéthétfői locsolkodás. Több teória is létezik, honnan is eredeztethetők ezek a szokások. Az egyik álláspont szerint a locsolkodás Krisztus feltámadásához köthető, amikor is az erről értesülő, ezt hírül vivő asszonyokat a sírt őrző katonák vízzel próbálták lecsendesíteni. A piros tojás pedig Jézus vérét szimbolizálja. A másik teória a locsolkodást, a nyuszikat és a tojásokat inkább a termékenységgel hozza összefüggésbe. Az öntözés a bő termést, a nyulak a gazdag szaporulatot szimbolizálják.

Húsvéthétfőn a fiúk, férfiak felkeresik a lányos házakat, majd egy rövidebb-hosszabb vers elszavalása után (kölni) vízzel „megöntözik” őket. Cserébe festett, főtt tojást és/vagy húsvéti szimbólumokra utaló csokifigurát kapnak. A kisebb és az iskolás fiúgyermekek általában némi zsebpénzhez is jutnak ekkor.

A húsvétra való készülődés lehet családi program is. A nagybevásárlás után kezdődhet a lakás/ház és annak környékének ünnepi díszbe való öltöztetése. A húsvéti menü kigondolásában, majd elkészítésében is segédkezhet a család apraja-nagyja. Vannak hagyományos ételek, melyek ilyenkor a legtöbb família asztalán megtalálhatóak. Ezek közé tartozik a sonka és a tojás is. Utóbbit ugyanis nem csak a locsolkodó fiatalemberek kaphatják főtt, festett formában, de a húsvéti menü egyik fontos eleme is. Az ünnepi étkek között a kocsonya is gyakran szerepel. Ezek mellett természetesen csak az egyéni ízléstől és kreativitástól függ, ki, milyen menüsorral lepi meg családját húsvét alkalmából.

Érdekes, hogy akárcsak más többnapos ünnepek esetében, húsvétkor is sokan döntenek úgy, hogy a készülődés, sütés-főzés, vendégvárás helyett inkább egy szállodában pihennek.

Sajnos, ez a húsvét teljesen más lesz, mint az eddigiek. A koronavírus-járvány miatt ugyanis mindenkinek, aki megteheti, javasolt otthon maradni, a másokkal való kontaktot kerülni. Így ezt az ünnepet most a négy fal között, a legszűkebb családi körben kell megtartani.