A gyermekvállalás felelősség: a terhesség és a dohányzás

2021. máj. 22. Bálint Ildikó

A dohányzás káros az egészségre. Ez egy olyan általános kijelentés, amelynek igazsága ellen nem lehet érvelni. Mi a helyzet, ha mellette gyermeket várunk? Nyilvánvalóan akkor is helytálló, de hozzá kell tenni, hogy akkor már nemcsak a saját egészségünket veszélyeztetjük, hanem a magzatunk élete és egészségi állapota is kockázatoknak van kitéve.

Mikor nem késő abbahagyni a dohányzást?

Sokan azon az állásponton vannak, hogy már a gyermektervezés időszakában fel kell hagyni a dohányzással. Minden bizonnyal igaz, hogy minél hamarabb abbahagyja a dohányzást az anya, annál kevesebb kockázati tényezőnek van kitéve a születendő gyermeke.

Svédországban 50.000 fős mintán tesztelték, hogy milyen negatív következményei vannak a terhességre nézve, ha akkor hagy fel az édesanya a dohányzással, amikor megtudja a terhessége létezését. A vizsgálati szempont a születéskori testsúly volt, ami az egyik legnagyobb veszélye a magzatra nézve a terhesség alatti dohányzásnak. Az eredmények alapján elmondható, hogy azok az újszülöttek, akiknek édesanyja abbahagyta a dohányzást, a terhessége kiderülésekor, hasonló súllyal születtek, mint azok, akiknek édesanyja egyáltalán nem dohányzott.

A többi veszélyeztetettségi tényező, mint a koraszülés, a veleszületett rendellenességek, valamint az agykárosodás szintén nem volt gyakori azoknál az anyáknál, akik időben lemondtak káros szenvedélyükről.

Ettől függetlenül ne bízzunk a jobb későn, mint soha elméletében, ha gyermeket tervezünk, ne kockáztassuk az egészségét a saját kényelmünk árán.

Tényleg a gyermekünk egész jövőjét megpecsételheti, ha dohányzunk a terhesség alatt?

Előfordulhat a dohányzástól való függőségnek olyan szintje, amikor a nők nem képesek a leszokással járó áldozatát meghozni a születendő gyermekük érdekében. Bevállalják, hogy akár kisebb súllyal szülessen meg a gyermekük vagy akár a kiírt időpont előtt akár hetekkel-hónapokkal meginduljon a szülés. Akkor azt gondolhatják, hogy ezek csak átmeneti problémák és majd úgyis utoléri később kortársait a csöppség. Ez azonban nem így van.

Számtalan kutatás foglalkozott már azzal, hogy a koraszülés vagy az alacsony születési súly sok esetben olyan fejődési rendellenességeket hozhat magával, amely évek alatt is csak részben áthidalható. Megpecsételi a gyermek sorsát sokszor akár felnőtt koráig, bekerül az úgynevezett SNI (sajátos nevelési igényű) kategóriába.

Már olyan kutatás is napvilágot látott, mely szerint azoknak a gyermekeknek, akiknek édesanyja dohányzott a terhesség alatt megváltozik a DNS-e. Emiatt felnőtt életük során az átlagosnál sokkal nagyobb hajlandóságot mutathatnak például a függőségek kialakulására.

A legkevesebb, amit megtehetsz a terhességed alatt a gyermeked jövőjéért, hogy felhagysz a dohányzással minél előbb. Mindig lebegjen a szemed előtt az erős, egészséges kisbabád, aki egész életében hálás lesz neked, ha megadod neki a lehetőséget, hogy egészséges körülmények között töltse magzati életét és normális körülmények között születhessen meg. Érdemes a gyermekvállalás előtti időszakban pároddal is megbeszélni, hogy ő is próbáljon meg leszokni. Közös felelősségetek a baba egészsége, ezért érdemes átbeszélni és felelős döntéseket hozni.

Az is lehet, hogy olyan példák lebegnek a szemed előtt, hogy vannak nők, aki végig dohányoztak a terhességük alatt, mégsem lett semmi baja a babájuknak. Lehet. És mi van, ha az egy kivétel volt. Mert kivételek vannak. Amik erősítik a szabályt…