A gyerekek és az első csúnya szavak

2021. szept. 10. Bálint Ildikó

Veled is megesett már, hogy olyat mondtál, amit később megbántál? Számtalan olyan kisebb-nagyobb dolog lehet az életben, ami miatt kijövünk a béketűrésből és kiszalad a szájunkból 1-2 oda nem illő szó. Ez még rendben is lenne, de mi van, ha gyermekünk is egyre többször ejt ki a száján csúnya szavakat.

Minden helyzetben rossz a gyerek szájából a csúnya szavak, de talán akkor a legrosszabb, ha nekünk, szüleinek címezi. Egyáltalán honnan hallhatja a gyermekünk a csúnya szavakat? Honnan veheti az ötletet, hogy azt milyen szituációban használja?

Talán az a kisebbik baj, ha hall valahol (akár óvodában, iskolában, bárhol, ahol megfordul) valami csúnya szót, ami megragad benne és egy spontán helyzetben kicsúszik a száján. Kellemetlen és zavaró lehet, de talán még sincs akkora jelentősége, mint ha tudatosan, irányítottan használja az adott kifejezést.

Mit tehetsz a csúnya beszéd ellen?

Az első és a legkönnyebb, hogy elmagyarázzuk, hogy az a szó vagy kifejezés, amit használ milyen otromba és hogy nem helyénvaló, ha ő azt használja. Mindenképp üljünk le vele beszélgetni és mondjuk el, hogy ez mindenki szájából nagyon csúnya, de az ő szájából különösen. Semmiképp se csináljunk belőle poént, mert akkor azt hiheti, hogy vicces és legközelebb is előveszi, amikor úgy gondolja, hogy vicces lehet.

Ma már sajnos az online világ is teret nyújt a csúnya szavak elsajátítására. Igyekezzünk minél jobban kontrollálni a virtuális térben eltöltött időt. Nyilván egyéb okok miatt is, de a csúnya beszéd okán is.

Minden gyermek életében eljön az a kor, amikor elkezd feleselni. Ez alól nincsenek kivételek, csak van, akinél rövidebb, míg másoknál hosszabb ideig tart ez az időszak. Kiválthatja bármilyen stresszhelyzet, egy felmerült és számára nehezen megoldható probléma. A feleselés pedig olykor együtt jár pár meggondolatlan szóval. Tisztázzuk vele, hogy a problémák, a frusztráció kezelésére nem az a jó megoldás, ha felemeljük a hangunkat vagy épp káromkodunk.

Játékosságot is vihetsz a dologba. Ha időnként megesik a családba 1-1 csúnya szó hallatása, akkor bevezetheted, hogy egy perselybe mindenkinek dobni kell mondjuk 100Ft-ot, amikor valami csúnyát mond. Hónap végén pedig azé lesz az összeg, aki a legkevesebbet dobott bele. Motiválva lesz a gyerkőc is, hogy minél kevesebbszer használjon csúnya szavakat.

Persze másfajta következményeket is bevezethetsz csúnya beszéd esetén. Lehet az kütyümegvonás, vagy bárminek az elkobzása, ami számára fontos és értékkel bír.

Próbáld meg segíteni, hogy az érzelmeit minél helyesebben ki tudja fejezni és ne kelljen trágár szavakhoz folyamodnia, amikor az érzelmeit próbálja kifejezni. Magyarázd el neki, hogy milyen bántó és sértő tud lenni a másik számára, ha csúnya szavakkal illeti. A legjobb, ha magától érez rá a szavak súlyára, neked csak az legyen a szereped, hogy rávezeted a helyes útra.

Mint a gyereknevelés oly sok területén, itt is a személyes példa az egyik legfontosabb. Még, ha olykor nehéz is, de meg kell próbálnunk türtőztetni magunkat és nem ejteni ki oda nem illő szavakat gyermekünk társaságában.