A Föld nem lapos, a kapcsolatom viszont igen – Ne veszítsd el a párod!

2021. ápr. 14. Tollas Tímea

Rohanó életmód, leterheltség és beszippantó munkaviszony. Ismerős kifejezések manapság, egy olyan életben, amikor szinte alig, vagy egyáltalán nem jut időnk magunkra. Az egy dolog, hogy az „énidő” abszolút megszűnik az évek elteltével, de amikor a saját szerelmünkre sem érünk rá, az valóságos katasztrófa. Mégpedig minden túlzás nélkül.

Ha igazán reálisan szeretnénk nézni a helyzetet, akkor megállapíthatjuk, hogy minden harmadik pár se veled- se nélküled, vagy mérgező kapcsolatban él. Az említett két kapcsolat közül egyik sem jobb a másiknál, hiszen mindkettő megkeseríti a benne élőket. Amennyiben egy ilyen állapot hosszabb távon is fennáll, komoly pszichés és testi következményei is lehetnek.

Nem kell egyből tragikus, pszicho dráma jellegű filmekre gondolni, de azt fontos tisztázni, hogy pontosan milyen hatásai lehetnek egy ilyen párkapcsolatnak. Önbizalom hiány, önmarcangolás, krónikus betegségek kialakulása, traumák és egyes személyek összekapcsolása, kiégés, depresszió, végső esetben pedig sajnos az öngyilkosság is felmerülhet a palettán.

A mai világunkban nagyon sok ember küzd a kapcsolatfüggőségtől. Főként attól rettegnek, hogy teljesen egyedül maradnak és magányosan, segítség nélkül kell tölteniük a mindennapjaikat vagy a hétvégéket. Az egyedüllét számukra nem megnyugtató érzés, hiszen magányként élik meg. Ahelyett, hogy önmagukra és az önmegvalósításra koncentrálnának, benne ragadnak inkább egy rossz és bántalmazó kapcsolatban. „Mindegy, ki van mellettük, csak legyen valaki” hozzáállással viszonyulnak a helyzethez és sokszor fel sem fogják, hogy milyen súlyos is a probléma, amiben benne rekedtek már jó ideje. A másik szomorú véglet az, amikor egyik kapcsolatból a másikba ugrálnak át, mindenféle érzelem vagy komoly szándék nélkül. Egyéjszakás kapcsolatok, ittas bulik és még sorolhatnám. A lista elképesztően hosszú és elkeserítő lenne.

Bizonyára az sem meglepő, amit most kifejtek: a megcsalás borzalmas ténye. Az elégedetlen és mérgező párkapcsolatok következményeként egyre többen tartanak szeretőt. Akadnak olyanok is, akik nem érik be eggyel, hanem egyenesen kettő-három vasat is tartanak a tűzben. Miért is ne? Ha már a magánéletükben nem lehetnek boldogok és elégedettek, akkor majd itt. Másnál keresik a hiányzó darabokat, azt, ami az évek során elveszett.

Elképzelhető, hogy sohasem találnak rá az ilyen típusú emberek az igaz szerelemre, sem a valódi boldogságra, hiszen a párkapcsolat lényegét nem sikerült eddig megérteniük: a kompromisszum készséget és a kölcsönös elfogadást. Ha ez a kettő hiányzik és a bizalom is fogytán van, akkor sajnos bármennyire is evickéljen az ember, sosem jut előrébb.

A következőkben pár tipikus ismérvet sorakoztatok fel, amelyek észlelésénél nem árt, ha elgondolkoztok a kapcsolatotok jövőjén.

A pusztító “szerelem” jelei:

  • Az érdeklődés teljes hiánya
  • Téged hibáztat minden problémáért
  • A gondjaitokat nem megoldani akarja, hanem félresöpörni
  • Beszélgetés helyett melletted szörföl a neten
  • Amikor veled van, nincsen kedve semmihez
  • Amennyiben gyerekeitek vannak, nem veszi ki a részét a házimunkából, sem a gyerek nevelésből
  • Egyedül megy el a barátaival találkozni, téged sosem hív
  • Nincsenek közös hobbijaitok, programjaitok
  • Csak otthon találkoztok
  • Agresszívan viselkedik veled

Tönkrement kapcsolatok, egyre több válás, megcsalás, gyermekek hátrahagyása és egymás háta mögött való ügyeskedések. Könnyfakasztó még csak belegondolni is, hát még megélni egy ilyen élethelyzetet! Bizonyára Te is ismersz a közvetlen környezetedben, vagy ismeretségi körödben olyan embert, aki hasonló cipőben jár. Sokan nem mernek beszélni ezekről a problémákról vagy szégyellik, hogy nem tudnak kilépni belőle.

Amennyiben valaki segítségre szorul és hozzád fordul, mindenképpen beszélgess vele, próbáld meggyőzni, hogy ebben az esetben keressen fel egy pszichológust vagy párkapcsolati terapeutát. Hogyha Te szenvedsz hasonló problémában, ugyanúgy igaz rád is a fenti tanács: Ne félj segítséget kérni! A büszkeséged most másodlagos, az egészséged és a lelki egyensúlyod viszont továbbra is az első helyen kell, hogy szerepeljen.

Akadnak ugyanis olyan esetek, amikor a kapcsolat még “csak” ellaposodó fázisban van és nem késő megmenteni. Ilyenkor sokat segíthet egy szakember, vagy az őszinte, megértő és szeretetteljes viselkedés is a másik fél részéről.

Együtt vagy külön utakon?

Mindig fájdalmas beismerni, ha valami már nem működik, de hidd el megéri! Az egymáshoz és önmagadhoz való őszinteség sokkal kifizetődőbb, mint a tagadás és a pusztító kapcsolatban élés évekig. Hogy szeretnéd magadat látni pár év múlva? Lelki roncsként, vagy kiegyensúlyozott, életvidám emberként? Bármelyiket is válaszd, a döntés csakis rajtad áll.

Amennyiben úgy érzed, hogy még van esély a szerelmetek megmentésére és a kis szikrát újra hatalmas tűzzé tudjátok éleszteni, akkor viszont ne add fel. Minden kapcsolatért küzdeni kell, semmi sem hullik csak úgy az öledbe, ezt ne feledd.