A felelős gyermekvállalás fontossága

2020. jún. 02. Szűrös Ivett

Egyetlen gyermek sem tehet arról, mikor és milyen körülmények közé születik. A szülők felelőssége saját sorsuk alakítása, így a tudatos utódnemzés is. Igaz, a különféle nemzeteknél, népeknél egészen mást jelent gyermeknek lenni, eltérőek a gyermekvállalási szokások, valamint a nevelési elvek.

„Minden gyermek ártatlannak születik. A legjobbat érdemli.”

Jodi Lynn Picoult

Általában az értelmiségi emberekre jellemző, hogy előbb szeretnének a munkahelyi, szakmai ranglétrán minél magasabbra jutni, karriert építeni, pénzt gyűjteni, jövőt alapozni, majd csak ezután jöhet valamikor a gyermekvállalás. A férfiak esetében ez nem is jelent akkora problémát, hiszen ők még idősebb korban is nemzőképesek, míg a nők biológiai órája ketyeg, és bizonyos életkor után a teherbeesés is nehezebb. Aki kitolja a gyermekvállalást, nemtől függetlenül azzal kell számolnia, hogy a nyugdíjas éveit pihenés helyett tinédzser vagy fiatal felnőtt korú utódjának a terelgetésével kell töltenie. Persze előnyei is lehetnek, hiszen ha az anyagiak lehetővé teszik, hogy nyugdíj mellett a szülő(k)nek nem kell dolgozni, úgy több idő jut például közös családi programokra.

Véleményem szerint nem az anya és az apa életkora a legfontosabb a gyermekvállalásnál, hanem sokkal inkább a leendő utód egészsége, továbbá a testi-lelki fejlődéséhez szükséges körülmények megteremtése/biztosítása. Életkortól függetlenül javasolt a pároknak még a teherbeesés előtt családtervezési konzultáció(ko)n részt venni, valamint a terhesség során kötelező bizonyos szűrűvizsgálatokat elvégeztetni. Emellett természetesen a várandósoknak oda kell figyelniük arra, hogy semmi olyasmit ne csináljanak, amivel veszélyeztethetik a magzat egészséges fejlődését. Egy viszonylagos anyagi biztonság is szükséges a gyermeket vállalók számára, azonban sokan annak ellenére (újra) szülők lesznek, hogy a mindennapi megélhetés már így is gondot okozott.

Vannak különféle születésszabályozási módszerek, melyek közül az orvosokkal konzultálva, ki lehet választani a legmegfelelőbbet. Az abortusz kérdése megosztó, azonban adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor bármennyire fájdalmas is, de elkerülhetetlen. Az örökbeadás szintén opció lehet egy kilátástalan helyzetben lévő anyának/családnak.

Akár váratlanul, akár tervezetten lesz valaki szülő, attól a pillanattól fogva, amikor gyermeke világra jön, felelősséggel tartozik érte, és igyekeznie kell minden olyan körülményt biztosítani a számára, amely lehetővé teszi a kicsi megfelelő testi-lelki fejlődését. Az élet azonban kiszámíthatatlan, így senki sem láthatja előre, hogy mindig lesz-e elég ereje, egészsége, anyagi biztonsága utódai gondozásához. Nem szégyen segítséget kérni. Vannak különféle helyek, mint például családsegítő szolgálatok, anyaotthonok, ahová kilátástalanná váló élethelyzet esetén fordulni lehet.