A fecskék védelmében – minden, amit a fecskékről és védelmükről tudni érdemes

2022. okt. 13. Lebán Csenge

A köztudatban talán egyre jobban kezd elterjedni az információ, hogy a fecskék, védett állatok. Nem csupán kötelességünk, de érdekünk is óvni a fecskéket.

Miért is jó nekünk, ha megfelelő helyzetben marad a fecskeállomány?

A fecskék rendkívül hasznos madarak. Szúnyogokkal táplálkoznak, így ők maguk a leghatékonyabb szúnyogirtók. Az idegesítő, viszkető szúnyogcsípésekre gondolva mondhatjuk, hogy már csak ezért is megérte, azonban fontos tudni, hogy ezek a kis rovarok rengeteg kórokozót hordoznak, többek közt a kutyákra veszélyes szívférget is.

Az állomány azonban mára egyáltalán nincsen ideális állapotban, hiszen az elmúlt 20 évben a fecskék száma a felére csökkent. Magyarországon három fecskefaj fészkel: a partifecske, a molnárfecske és a füsti fecske. Mindhárom védettnek minősül, az egyed minden fejlődési szakaszában. Ez azt jelenti, hogy mindegy, hogy tojásról, fiókáról, kifejlett, vagy éppen elhullott fecskéről van szó, teljes körű természetvédelmi oltalmat élveznek.

A fecske természetvédelmi értéke egyedenként 50.000 forint, és súlyos büntetést fizet az, aki bántalmazza őket. És ebbe bizony a fészek leverése is beletartozik, télen is!

Mit tehetünk azért, hogy fecskéink biztonságosabb környezetben élhessen hazánkban?

Először is, ne verjük le a fészkeiket! A legtöbbször a fészek leverését kiváltó ok a sok ürülék, ami a földre potyog. Ezt a problémát nagyon egyszerűen lehet orvosolni, az úgynevezett fecskepelenkával, ami egy fészek alá helyezhető vízszintes lap. A legjobb, ha ez fából készül, hiszen a nyári kánikulában egy átforrósodott fém baleseteket okozhat a kipottyant fióka, de akár egy oda révedő, kifejlett madár számára is.

Ha építkezés miatt lenne útban a fészek, akkor a Kormányhivatal engedélyét kell kérni a művelethez, és ők megfelelő vizsgálat után megadják vagy megtagadják az engedélyt. Amennyiben engedélyezik, csakis azzal a feltétellel, hogy olyan vakolatot használunk, amelyre tapad a fészkük (ez elősegít az újraépítést), illetve nincs a közelben semmilyen eszköz, ami veszélyezteti vagy riasztja a fecskéket.

Ha nem csak, hogy védeni, de kifejezetten segíteni akarjuk a fecskéket, akkor vásárolhatunk előre legyártott fecskefészkeket, hogy a madárkáknak ne kelljen az építéssel vesződni. Ez manapság nekik nagyon nehéz feladat, hiszen a száraz időjárás és az ember „betondzsungelesítési” akciója is megnehezíti a friss sárhoz, építőanyaghoz jutást. Ha ezt nem szeretnénk, azzal is a segítségükre lehetünk, ha nagyobb lavórban, dézsában vizet helyezünk az udvarra. Ez azért jó, mert a fecske a száraz építőanyagot mindig vízbe mártja, hogy az rendesen a fészekhez tapadjon. Így a madaraknak nem kell elrepülniük a legközelebbi patakhoz, tóhoz, hanem a mi vizünk segítségével fel tudják építeni a fészküket. Arról nem is beszélve, hogy hány – akár másféle – madárnak lehetünk ezzel segítségére ivóvízzel.

Tudnunk kell, hogy a fecskék Afrikából repülnek el hozzánk minden évben, és ugyanezt az utat nyár végén visszafele is megteszik. Rengeteget repülnek a nyílt víz felett azért, hogy hazánkban jótékonykodjanak. Legyünk hát hálásak nekik, vigyázzunk rájuk!

Zárásképp Benedek Elek szívhez szóló versét olvashatjátok:

Fecske, fecske

Fecske, fecske, Isten madárkája,
Itt a házunk, szállj le szépen rája.
Áll a ház is, a fészek is rajta,
Te utánad, hej, mennyit sóhajta!

Fecske, fecske, légy a mi vendégünk,
Este, reggel csicseregj minékünk.
Csicseregd el legszebbik nótádat:
“Szeretem én az én szép hazámat.”

Fecske, fecske, ugye legjobb itthon?
A fészkedért ugye sírtál titkon?
“Sírtam, sírtam puha kis fészkemért,
De még inkább az én szép hazámért!”