A családi költségvetés előnyei

2021. dec. 23. Szűrös Ivett

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, milyen fontos a családi költségvetés rendszeres megtervezése, illetve a költségek folyamatos nyomon követése. Most nézzük meg bővebben, milyen előnyökkel járhat, ha az ember rendszeresen összegzi egy adott időszak bevételeit, kiadásait és megtakarításait.

A háztartás anyagi helyzete átlátható(bb) lehet

Ahány ház, annyi szokás. Ez a pénzzel való bánásmódra is igaz. Van, aki egyáltalán nem figyel oda a költéseire. Az átlagos, az átlag feletti és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők között egyaránt lehetnek olyanok, akik felelőtlenül bánnak a pénzzel. Aztán ott van az a típus, aki úgy gondolja, elég, ha a bevételek megérkezése után rendezi az aktuális számlákat, majd a maradékból gazdálkodik a következő fizetésig. A megtakarításra egyáltalán nem gondol, esetleg ha az előző hónapról marad némi pénz, azt félreteszi. Ez persze még mindig jobb annál, mint az, amikor ész nélkül költekezik valaki, és nem a számlák az elsők, hanem az egyéb egyéni igények. Az igazán felelős felnőttek azonban igyekeznek tudatosan kezelni a pénzügyeiket. Akár egyedül, akár többedmagával él az ember, de fontos, hogy a háztartás anyagi helyzete átlátható legyen. Ehhez pedig nagy segítséget nyújthat a saját költségvetés rendszeres elkészítése.

Segíthet javítani a háztartás anyagi helyzetén

A családi költségvetés segíthet abban, hogy az embernek nagyobb rálátása legyen arra, mire és mennyit is költ pontosan. Ha a háztartás épp anyagi gondokkal küzd, célszerű áttanulmányozni az elmúlt időszak(ok) kiadásait, illetve fontolóra venni azt, hol és min lehetne a jövőben (többet) spórolni. Általában a fogyasztási szokások megváltoztatása segíthet a költségek csökkentésében. (Például: ha valaki eddig inkább drágább élelmiszereket vett, az mostantól megpróbálhatja azokat olcsóbb, sajátmárkás termékekkel helyettesíteni.)

Segítségével elkerülhető a meggondolatlan hitelfelvétel

Mielőtt valaki felvenne bármilyen hitelt is, alaposan mérlegelnie kell a mellette és az ellene szóló érveket. Ugyanis nem szabad meggondolatlanul fejest ugrani egy hitelfelvételbe. A költségvetés rendszeres elkészítése és a kiadások folyamatos nyomon követése segíthet abban, hogy az ember reálisabb képet kapjon az anyagi helyzetéről. Sokan ugyanis „majdcsakleszvalahogy” alapon vágnak bele a hitelfelvételbe, ráadásul sokszor annak ellenére, hogy a megélhetés (újabb) törlesztőrészlet fizetése nélkül is gondot okoz. Először inkább a költségek csökkentésén kellene elgondolkodni, nem felelőtlen döntéseket hozni, amelyek hosszú távon csak ellehetetlenítik az embert. Persze utólag mindig könnyebb okosnak lenni…

A gyermekek is átvehetik ezt a szokást

A gyermekeket is ajánlott pénzügyi tudatosságra nevelni. Ám nem elég csak beszélni nekik erről, hanem az is kiemelten fontos, hogy lássák maguk előtt a jó példát, tehát azt, hogy a szülők megtervezik költségvetést és igyekeznek felelős, jól átgondolt döntéseket hozni. Életkoruknak megfelelően be lehet őket avatni a család aktuális anyagi helyzetébe. Így talán azt is jobban megértik, ha pénzügyi problémák miatt vagy megtakarítási célzattal szükség van bizonyos költségek csökkentésére. De akár a zsebpénz beosztásában is adhatnak tanácsot a szülők, ezzel is terelgetve a gyerekeket a tudatos pénzügyi döntések felé. /ne költsék el egyszerre / biztosan szükségük van-e még egy (ugyanolyan) játékra / inkább gyűjtsenek valami nagyobb dologra (pl. egy új kerékpárra) / stb.

Természetesen az mindenkinek a magánügye, mennyire tudatos a pénzügyi döntéseit illetően, illetve készít-e költségvetést. Sajnos azonban az élet kiszámíthatatlan. Így ha mást nem is, de legalább elgondolkodni mindenképpen érdemes azon, hogy ne csak a mának éljen az ember, hanem próbáljon hosszabb távra tervezni, és ennek jegyében törekedjen egyfajta anyagi biztonságra és pénzügyi szabadságra.