A boldogságkeresés útvesztőjében: Te meddig mennél el érte?

2022. aug. 27. Farkas-Csamangó Tekla

A boldogságkeresés a társadalmakban gyakori életcél és filozófiai elfoglaltság, bármely kort vagy korszakot veszünk górcső alá. Úgy tűnik manapság egyre nagyobb hatással van ránk saját boldogságunk keresése a filozófiai gondolatokon túl is. Te mikor vagy igazán boldog? És mit tennél meg azért, hogy boldog legyél?

Ám mindezeken túl az is érdekes téma, ki hogyan definiálja a boldogságot. Valakinek az egészsége, valakinek a családja, van, akiknek a munkahelye, van, akinek a pénz jelenti azt. De a végtelenségig folytathatnánk a sort.

Talán emiatt esel Te is sokszor abba a hibába, hogy akkor sem érezed magad boldognak, amikor éppen minden rendben van körülötted. Mert valamiből nincsen elég, és újabb boldogságforrás után kell nézned.

Vagy fordítva, a mai boldogság-divatot alapul véve akkor is boldognak akarsz mutatkozni, amikor egyáltalán nem érezed jól magad a környezetedben, netán a saját bőrödben. Ez pedig egyenesen arányossá válhat a mentális állapotoddal. Hiszen, ha követed ezt a tendenciát és hiszel a sokszor hamis képnek, amit mások boldogságáról alkotsz, alááshatod magad, és a már meglévő kapcsolataidat is. Biztos vagyok benne, hogy nem vagy ezzel egyedül. Sokan vagyunk, voltunk így. Időről időre mindenki megtapasztalja az ilyesmit.

De mégis, hogyan kerülhetsz ki a boldogságkeresés útvesztőjéből, és meddig érdemes elmenned érte?

Fontos leszögezni azt, amiről már sokszor szót ejtettünk, egészen egyszerűen: Ne hajszold a boldogságot. Próbáld meg reálisan szemlélni az életedet. Ha éppen nem vagy olyan helyzetben, hogy kacsalábon forgó palotát teremts, esetleg családot alapíts, vagy világkörüli útra menj, keress rövidtávú célt és apró örömöt, amit elérhetsz, vagy amit már birtokolsz is. Persze, ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a nagy álmaidról. Pusztán arról van szó, hogy ne mérd magad másokhoz, és a saját adottságaidnak megfelelően tervezz, apránként. Sőt, azt is megengedheted magadnak, hogy néha nem tervezel. Hisz nem hiába mondják, hogy a legszebb pillanatok és dolgok az orrod előtt vannak, és akkor találod meg őket, amikor nem keresed, hanem végre időt szánsz arra, hogy meglásd, észrevedd a bennük rejlő lehetőséget.

Amikor rádöbbensz, hogy nem a megfelelési kényszered kellene előtérbe helyezned, és felnőttként élhetsz tudatosan a saját akaratod szerint, sokkal könnyebben rálelsz majd arra, ami boldoggá tesz Téged. Ráadásul még az sem a világ vége, ha a jelenlegi életszakaszodban nincsen minden rendben.

Ha azt gondolod, Rajtad már csak a csoda segíthet

Amennyiben jelenleg nincs munkád, gyászolsz, nem vagy a helyeden a környezetedben, beteg vagy, kilátástalannak érzed az életet, akkor sem kell feladnod mindent. Ha valamiért szomorú vagy, de még az okát sem látod, nem feltétlen Benned van a hiba. Sokkal inkább azzal a felfogással van gond, hogy azt hiszed, mindig mindennek klappolnia kell körülötted.

Némi józan ésszel én ilyenkor veszem elő azokat a bizonyos Nem baj” mondatokat. Amik támogatnak abban, hogy elfogadjam a fennálló szituációt és igyekezzek tenni ellene. Mert olykor rám fér az önmegnyugtatás – nem összekeverve az önámítással.

Tehát, nem baj, ha néha fáradt vagy. Nem baj, ha nem sikerül minden. Nem baj, ha nincs kedved találkozni a barátaiddal. Nem baj, ha nincs erőd mosolyogni. Nem baj, ha frusztrálnak a hírek vagy a közösségi média „minden happy feelingje”. Kapcsold ki, és szánj időt magadra, a pihenésre. Segít, ha megérted a helyzeted és nem várod el, hogy a csillagot is lehozd az égről, illetve megalkotod a saját „Nem baj” mondataidat.

Mindez szép és jó?

Most valószínűleg olyasmi jár a fejedben, hogy mindez szép és jó, de a valódi problémákat nem oldja meg. Mert ettől még nem lesz munkád, nem gyógyulsz meg, nem viseled könnyebben a szeretted hiányát, vagy nem jutsz dűlőre egy komoly vitában a pároddal.

Be kell vallanom, hogy igazad van. Mert az ilyesmit Neked kell túlélned és megoldanod. Ám, ha nem keresed folyton a boldogságot és megbecsülöd, amid van, valamint támaszkodsz a szép emlékekre a múltban és megtanulsz a jelenben élve tenni a jövődért, akkor sokkal hamarabb talál meg Téged a boldogság, és talán soha el sem hagyott.

„A bol­dog­ság olyan, akár egy lég­gömb. Mind­ket­tő úgy emel­ke­dik a ma­gas­ba, hogy meg­vá­lik a fe­les­le­ges kö­te­lé­kek­től és sú­lyok­tól. En­gedj el fé­lel­met, két­sé­get, ha­ra­got, hi­ány­ér­ze­tet és bá­na­tot! És lát­ni fo­god, hogy a bol­dog­ság min­dig is ott volt ve­led.”

Robert Lawson