A barátság pszichológiája: hogyan működnek baráti kapcsolataink?

2022. szept. 18. Tollas Tímea

Barátság. Számodra mit jelent ez a szó? Bizalmat? Megbecsülést? Netán a kölcsönös érdeklődést egy bizonyos téma iránt? Ha engem kérdezel, szerintem a barátság több annál, mint amit elsőként gondolunk róla. Csodás, felemelő kapcsolat két ember között. Olyan kötelék, amely sosem fakul és az idő vasfoga sem kezdhet ki vele. Legalábbis akkor nem, ha igaz, őszinte barátságról van szó.

„Tudod, mi a legjobb dolog a legjobb barátodban? Még ha el is távolodtok egymástól, mindig megtaláljátok a visszautat, és ugyanott folytatjátok, ahol abbahagytátok.”

idézet a Goldberg család című filmből

A következőkben arra a kérdésre keresem a választ, hogy mitől lesz egy barátság igazán marandó és tökéletes.

Mindannyian tudjuk, mennyire felemelő és szívet melengető érzés tud lenni egy igazi, régóta tartó barátság. Ha ügyesek vagyunk és nem csak saját magunkra igyekszünk koncentrálni a kapcsolataink terén, akkor tökéletes és őszinte barátokat szerezhetünk.

Biztosan Te is észrevetted már, hogy az igaz barát a bajban ismerszik meg. Ez valóban így is van, éppen ezért érdemes olyan kapcsolatokat kialakítanod, amelyekre akkor is számíthatsz, ha nehéz élethelyzetbe kerülsz.

Sose feledd, hogy szép szavakkal bárki hitegethet Téged, mézes-mázos ígéretekből pedig mindig akad majd bőven, ha valakinek érdeke fűződik ahhoz, hogy jóban legyen veled. Azonban ha igazi, megértő és mindemellett még érdeklődő barátra lelsz, az felbecsülhetetlen. Olyan érték, amelyet meg kell őrizned, hiszen nem tudhatod, mikor kopogtat hasonló az ajtódon.

Ezeket a tippeket tartsd be egy barátságban

Amennyiben meguntad már a folyamatos csalódást és úgy érzed, hogy valamit nem csinálsz jól a barátságaid terén, íme egy kis segítség. A következő extra tippek megfogadásával biztos lehetsz majd benne, hogy innentől kezdve minden egyes barátságod javuló tendenciát fog mutatni. A titok nyitja pedig? Odafigyelés, empátia és szeretet. Sose feledd: hiába pár aranyszabály, ha nem tartod be ezt a három legfontosabb szempontot a barátságaidban.

Mindig legyél őszinte és Te is ezt várd el

Szükségtelen is magyarázni, hogy miért alapvető fontosságú egy barátságban a kölcsönös tiszteled és az őszinteség. Természetesen nem kell átesni a ló túloldalára és minden egyes intim pillanatodról beszámolni a barátaidnak, azonban ha érdeklődést vársz tőlük, akkor neked is meg kell nyílnod.

Mutasd ki, hogy Te mindig őszintén viselkedsz az irányukban és ha nehézségbe ütközöl, akkor is bátran bevallod nekik. Ne félj tanácsot kérni és felfedni az érzékeny pontjaidat, hiszen ettől leszel ember.

Támogasd a céljai elérésében

Minden kapcsolat alapköve a támogatás és a bizalom. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, akkor nagyon nehéz lesz életképessé tenni. Bármilyen őrültségnek vagy furcsának tűnő célt is talált ki magadnak a barátod, Te csak támogasd! Segíts neki a döntések észszerű meghozatalában és éreztesd vele, hogy örülsz a boldogságának és a sikereinek. Egy igazi barátságban a felek nem irigyek a másik elért sikereire, ezt sose felejtsd.

Mindig állj mellette a bajban

Mit szólnál hozzá, ha egy nagyon kellemetlen, fájdalmas helyzetbe kerülnél, amelyből nem látnád a kiutat? Biztosan kétségbe esnél és azon tűnődnél, hogy mit csinálhattál rosszul. Magadba roskadnál és megerősítésre várnál. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig támogasd a barátaidat, ha bajba kerülnek. Állj mellettük, hiszen a legtöbbször nem megoldásokat várnak Tőled, csupán pár megnyugtató szót, amelytől jobban érzik magukat.

Ne akard megváltoztatni minden áron

Fogadd el olyannak a barátaidat, amilyenek. Biztosan okkal lettek a barátaid, ahogyan okkal engedted olyan közel magadhoz őket. Adj nekik tanácsokat, ha úgy érzed, hogy valamit rosszul csinálnak, de sose utalj arra, hogy jobb lenne, ha megváltoztatnák a személyiségüket vagy a viselkedésüket! Mindenkiben van valami különleges és szerethető dolog, amely ott bujkál a sokszor megtévesztő felszín alatt.

Becsüld meg a körülötted lévő barátokat és fogadd meg a fenti tippeket. Ha pedig bármilyen nehézség érne, emlékeztesd magadat mindig, hogy a barátaidra és a családodra bármikor számíthatsz.