A babaszoba megtervezése

2021. márc. 04. Bálint Ildikó

Sokunkban már azelőtt kialakul egy kép az álom babaszobáról, amikor még úton sincs a trónörökös. Tervezgetjük, újságokat lapozunk, böngésszük az üzletek, online weboldalak kínálatát, hogy milyen színekben pompázzon, mi legyen benne, mivel díszítsük, hogy minél barátságosabb és szebb legyen.

Természetesen nincs könnyű dolga egy párnak, akik első gyermeküket várják, mert betévedve akár egy babaáruházba, annyi mindent javasolnak nekik, hogy ember legyen a talpán, aki tudja, hogy valóban mire is lesz szüksége az első hónapokban. Aztán eljön az idő, hogy hozzá kell fogni a babaszobának, hogy mire megszületik a pici, már minden készen legyen. Ha el szeretnéd kerülni a kapkodást és azt, hogy utolsó pillanatban kelljen mindenre gondolnod, akkor olvasd végig tanácsainkat.

Első tanácsként fogadd meg, hogy ne aggódj túl sokat a babaszoba kérdését, születendő csöppségednek az első időszakában valójában nem lesznek nagy igényei, nem fogja érdekelni, hogy beszereztél-e mindent. Ezt követően készíts egy listát, hogy mire is van szükségetek, mennyi pénz áll a rendelkezésetekre, mi az, amit esetleg a rokonoktól, barátoktól fogtok kapni.

A miliő kialakítása

Mitől kellemes egy babaszoba hangulata? Akárcsak az otthonunk bármely pontja, a babaszoba is attól lesz igazán hangulatos, ha egységes képet fest, összhangban vannak a tárgyak a színekkel.

Ezért elsőként találd ki, hogy melyik szín az, amelyik a te álomképedben szerepel (természetesen attól is függően, hogy kislány, vagy kisfiú a baba neme). Legyen a szobafal színe például habos-babos rózsaszín, vagy tengerészkék, a későbbiekben viszont ehhez tervezd meg a drapériákat, a kiságyhoz tartozó ágyneműt, a bútorokat, fali díszeket, képeket, a lámpát és minden egyéb kiegészítőt.

A babaszoba berendezése

A babád élete első időszakát leginkább a kiságyban és a pelenkázón tölti, így ezek minőségére mindig figyelj oda, lehetőségeidhez képest ne spórolj ezeken. A pelenkázó esetében különösen fontos, hogy minden kéznél legyen, amire csak szükség lehet. Ezért ragaszkodj a nagy fiókokhoz, vagy helyezzetek egy nagy szekrényt is mellé, hogy nagyobb „baleset” esetén se kelljen kapkodnod. Fontos, hogy mindennek meglegyen a maga helye és a lehető legkönnyebben el is tudd érni, amire szükség van.

Hasznos lehet, ha tervezel egy olyan sarkot, ahol össze tudtok bújni, meg tudod etetni, legyen az egy kanapé, vagy egy kényelmes fotel.

Az árnyékolás és világítás fontossága

Mind az árnyékolás lehetősége, mind a megfelelő fényviszonyok kialakítása sarkalatos pont a babaszoba tervezésekor.

A baba nappali nyugodt és pihentető alvásához elengedhetetlen, hogy kellően be tudj sötétíteni. Ezért vagy olyan sötétítő függönyt szerezz be, amivel teljesen ki tudod zárni a fényt, vagy gondoskodj a megfelelő árnyékolóról. Ugyanilyen fontos viszont, hogy éjszaka legyen egy olyan fényforrás, ami nem vakítja a szemet, de ha pelenkát kell cserélni, akkor azt meg tudd tenni a fénye mellett.

Gondoskodj a tárolásról

Nincs mit szépíteni rajta, ha gyermeked lesz, akkor a ruha és játék mennyiség egy idő után eluralkodik az otthonodban. Már a babaszoba megtervezésekor kalkuláld bele, hogy minél több tároló szekrény legyen. Fontos, hogy a szekrények, tárolók mindig rögzítve legyenek az oldalfalba fúrva, hogy elkerüljétek az esetleges baleseteket.

A kisbabádnak az első hónapokban elegendő, ha a pelenkázó és a kiságy fölé akasztasz játékot, de hidd el, hogy a későbbiekben nehéz lesz megállni, hogy a cukibbnál cukibb játékokat ne vedd meg, nem beszélve arról, hogy mennyit fogtok kapni.

Egy biztos, ne gondold túl a babaszoba megtervezését, olyan környezet teremts, amiben te is kiegyensúlyozott leszel, mert ez a legfontosabb a babának is. A többi dolog pedig az idővel mindig adja majd magát és ügyesen belerázódtok.