A bababiztos lakás, mire figyeljünk oda a baba érkezése előtt

2021. jún. 13. Bálint Ildikó

Már alig várod, hogy a karjaidban tarthasd a pocakodban növekvő csöppségedet, de közben már előre aggódással gondolsz arra, hogy hogyan teremts neki olyan közeget, amelyben majd biztonságosan indulhat el kis felfedezőútjaira?

Ebben segítünk most neked, hogy könnyebb legyen a felkészülés és kevesebb izgalommal teljen a boldog babavárás időszaka.

Engedj teret, hogy felfedezhesse a világot

Bizony, néhány hónap és a sokat alvó, kevés mozgással bíró kisbabádból egy örökmozgó, virgonc csöppség fejlődik, aki mit sem törődve az előtte álló akadályokkal, előbb forogva, majd kúszva-mászva, de bizony elindul a maga kis felfedezőútjaira.

Sokszor nehéz elhinni, hogy a kis magatehetetlenül fekvő babánkból milyen hamar kerekedik egy mindig jövő-menő kisember, aki mindenre kíváncsi szemmel járja be a házat, ahol mindent ki szeretne próbálni, meg szeretne vizsgálni. Ebben pedig nem szabad korlátozni, sőt támogatni kell, hogy mindent felfedezhessen, ami nem nyújt rá veszélyt.

Nézzük meg, hogy mire érdemes figyelmet fordítani, hogy mindezt biztonságosan tehesse!

Áramütés veszélye

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kicsiknek mekkora élvezet jelent belepiszkálni, beledugdosni tárgyakat a számukra oly csábító konnektorokba. Nagyon egyszerű dolgunk van, hogy megelőzzük a bajt, mivel olcsón beszerezhetőek ma már a gyerekbiztos konnektorvédők. Dugjunk minden olyan konnektorba ilyet, amelyhez a kicsi hozzáférhet, és akkor már egy gonddal kevesebb.

Vegyszerek, egyéb mérgező anyagok

A gyerekektől elzárt, elérhetetlen magasságba tároljunk mindent vegyszert. Mert melyik kisgyerek nem lenne kíváncsi, hogy mit is tartalmaznak a színes, sokszor illatos üvegek, amelyek minden háztartásban megtalálhatók. Sose hagyjuk szem előtt, elérhető helyen a vegyszeres flakonokat, és mihelyst az értelme arra a szintre ér, magyarázzuk el neki, hogy ez mennyire veszélyes és ne nyúljon hozzá, amíg engedélyt nem kap rá felnőttől.

Bababiztos bútorok

A bútorok és egyéb lakberendezési tárgyak két szempontból jelentenek veszélyt.  Az egyik a borulásveszély, amit előre ellenőrizni kell és megfelelően rögzíteni őket, hogy semmiképp se ránthassa magára a kicsi.

A másik, amire ezzel kapcsolatban figyelni kell az az éles sarkok. Az asztalokra már külön gyártanak sarokvédőket, amelyek olcsón beszerezhetők és nem kell attól félni, hogy sérülést okoznak majd.

Lépcsőveszély

Ha emeletes vagy tetőteres lakásban éltek, akkor érdemes beszerezni egy, csak szülő vagy nagyobb testvér által nyitható lépcső védőrácsot. Ezzel megkímélheted magadat attól, hogy állandóan óvó szemekkel kelljen figyelned, ha a lépcső közelébe jár a kicsi, másrészt sok balesetveszélytől óvja meg a mászni szerető csöppségeket, vagy akár később a felfedezőútra induló kisgyereket.

Ezek mellett még sok apróság van, amire odafigyelhetsz, hogy minél bababiztosabb legyen a lakásod. Gondolok itt olyanra, mint a lelógó tárgyak rángatásából eredő balesetek, mint a virág, vagy asztalterítő lerántása. Vagy megemlíthetjük még a kézmagasságban lévő törékeny tárgyakat, az apró, fulladásveszélyt okozó tárgyakat, szúró-vágó eszközöket, műszaki cikkeket. Mind-mind olyan, ami kárt tud okozni a kicsinek vagy épp ő tud bennük kárt okozni.

A legegyszerűbb – mivel mind háztartás egyedi -, hogy elképzeled, hogy te vagy a kis felfedező, belövöd a számára elérhető magasságot és végig járod a lakásodat, úgy, hogy mi az, ami veszélyt jelentene rád, vagy épp te jelentenél veszélyt arra a tárgyra.

És akkor meg is van, hogy mi az, amire még figyelned kell!