5 ok, amiért érdemes megismerkedni a lovak világával

2021. ápr. 04. Farkas-Csamangó Tekla

A lovak világa olyasvalaki számára, aki sosem került kapcsolatba ezekkel az állatokkal, elsőre idegennek tűnhet. Ám, ha közelebbről megfigyeljük őket, rájöhetünk, hogy lenyűgözőek és épp annyira igénylik a szeretetet, mint mi.

Íme, 5 ok, amiért megéri megismerkedni velük.

Közös múlt

A ló és az ember közti kapcsolat ősidőkre nyúlik vissza. Ma úgy tudjuk, hogy mindig is éltek körülöttünk lovak. Eleinte nagy tisztelet övezte őket, varázserőt tulajdonítottak nekik. Később vadászták a húsukért. Aztán a mobilitásuk és erejük miatt nélkülözhetetlenné váltak a földeken, a közlekedésben, a háborúkban.

Tudósok, akik ember és ló viszonyát kutatják, éppen a hosszú közös múltra vezetik vissza, az úgynevezett ősi bizalom fogalmát és a jelenbeli eredményességet. Tehát azt, hogy ló és ember egyaránt kötődik egymáshoz és legyőzve esetleges félelmeit képes együttműködni, megtalálni a természetes harmóniát.

Kommunikáció és tanítás

A lovak, állatok révén nem szavakkal, hanem testbeszéddel és hangadással kommunikálnak. Egymás közt is ezt használják, de az emberekkel is így lépnek kapcsolatba. Emiatt sem mindegy, hogyan viselkedünk körülöttük. Nem szeretik a hirtelen mozdulatokat, a kiabálást, higgadtnak kell maradnunk a közelükben. A józan eszünkre, megfigyeléseinkre és ösztöneinkre támaszkodhatunk. Éppen ezért nagyon jó tanároknak bizonyulnak, hiszen muszáj olvasnunk testük jeleit. Ez pedig nem csak akkor alkalmazandó, ha körülöttük tevékenykedünk, hanem könnyűszerrel átültethető emberi kapcsolataink felderítésére is, hiszen nonverbalitásunk egészen hasonló.

Szeretet, bizalom, felelősségtudat

Ez a három, hétköznapinak tűnő, mégis manapság gyakran ritka és kincsként őrizendő dolog szinte biztos, hogy kialakul köztünk, bennünk, ha van lehetőségünk, akár csak alkalmanként néhány órát együtt tölteni. Ez alatt nemcsak az állat gazdagodik a mi figyelmünkkel, szeretetünkkel, de mi is az övével. Emiatt gyerekek számára különösen meghatározó élmény lehet a lóval való helyes bánásmód kialakítása.

Amennyiben van rá mód, hogy gondozzuk ezeket a patásokat – ne csak nézzük, vagy simogassuk, rengeteg új élménnyel és tapasztalattal gazdagodhatunk. A lovak ellátásához köthető munka kikapcsol és energiával tölti fel az embert, rendszerességre, valamint felelősségre tanít.

Mozgás, testedzés

A ló fogatolható, de a hátán is elbírja az embert, így kiváló társ lehet edzéskor. Ha lovagolni tanulunk, izmainkat kellőképpen megdolgoztatjuk, mindeközben koncentrációs képességünk is erősödik, hiszen rengeteg apróságra, de fontos dolgokra figyelünk, amíg lóháton ülünk. Ráadásul átélhetjük a csapatmunka örömét. Mert akkor lesz teljes köztünk az összhang, ha kényszer nélkül vesszük rá a lovat arra, hogy hajlandó legyen velünk maradni, ránk hallgatni, amíg tart a lovaglás és utána is.

Terápia

Az első négy pontban felsorolt remek tulajdonságai miatt, a ló jól alkalmazható terápiás állatként. Elegendő testi ereje van ahhoz, hogy hátán vigye a pácienst. Ráadásul járásképe szinte megegyezik az emberével, így egészséges impulzusokat küld a rajta ülő agyába, aminek segítségével jelentős javulást érhetnek el a mozgásfejlődésében.

Ezen kívül gyógypedagógiai lovagoltatásra és pszichoterápiára is betanítják őket, mintegy kapocsként a páciens és terapeuta között. Hiszen a lóval kialakított bizalom sokszor híd lehet egy probléma megoldásához, de olykor az is előfordul, hogy már maga az állat teljesen feloldja a szorongást vagy belső félelmet, hiszen illata és légzése nyugodtságot áraszt.

+ Igazi barátság

A lovak egy idő után megismerik „emberüket”, tudják, mikor jön és várják is, hogy megérkezzen. Így igazi barátság alakulhat ki köztük, ami bizonyítottan csökkenti a stresszt és a magányosság érzését, mindezek helyébe öröm költözik.