4 ok, amiért a jó és szoros nagyszülő–unoka kötelék kiemelkedő jelentőséggel bír

2022. júl. 31. Szűrös Ivett

Természetesen számos tényező befolyásolja azt, milyen kötelék alakul ki egy gyermek és a nagyszülője között, illetve azt is, ez hogyan változik az évek múlásával. Gyakran a nagy földrajzi távolság és a ritka találkozások, máskor egy régi családi sérelem vagy viszály miatt inkább csak „felszínes” nagyszülő-unoka kapcsolat jön létre.

Emellett persze számos más oka lehet annak, miért nem alakul ki szoros kötelék, illetve ragaszkodás a felek között. A gyermekeknek viszont szükségük van egy szerető nagypapára vagy nagymamára, a jó nagyszülők pedig szeretnek minél több időt az unokákkal tölteni.

Ha személyes találkozás csak ritkábban lehetséges, akkor mind a szülőknek, mind a nagyszülőknek meg kell találniuk a módját, hogy a köztes időben legalább telefonon vagy interneten tartsák a kapcsolatot, de a hagyományos levelezés sem elvetendő opció.

Most nézzünk meg 4 okot, ami amiatt kiemelkedő jelentőséggel bír a jó és szoros nagyszülő-unoka kötelék megléte.

A nagyszülők biztos hátteret jelentenek az unokáknak

Teljesen mindegy, hogy érzelmi, anyagi vagy bármilyen egyéb probléma merül fel egy unoka életében, ám a nagyszülő az a személy, akihez bármikor fordulhat. Egy jó nagymama és nagypapa ugyanis lehetőségeihez mérten, gyakran még azokon felül is ott próbál segíteni, ahol csak tud. Mert egy jó nagyszülőre mindig lehet számítani, szíve és ajtaja a nap bármely szakában nyitva van az unokák számára. Jó hallgatóság, jó tanácsadó és a kevésből is ad. Ez pedig semmihez sem fogható biztonságérzettel tölti el az unokákat.

Az unokák kiapadhatatlan örömforrást jelentenek a nagyszülőknek

Egy spontán ölelés, mosoly vagy puszi. Egy rajz vagy egy nagymamának/nagypapának elszavalt vers. Apróságok, melyek csordultig töltik örömmel és boldogsággal bármely nagyszülő szívét.

Tanulhatnak egymástól

Mivel egy nagyszülőnek jó pár évtized „előnye” van az unokákkal szemben, így számos dolgot át- és megélt, pozitív és negatív dolgokat is tapasztalt, s ezeket megoszthatja az ifjúsággal. Taníthatja, bátoríthatja, de óva is intheti a fiatalokat. Emellett pedig mesélhet a család gyökeiről, a közeli-távoli rokonságról, az elmúlt évtizedek fontosabb történéseiről, minden olyasmiről, ami érdekes lehet az unokák számára. De a nagyszülők hasznos gyakorlati ismereteket is átadhatnak. Például sok nagymama örömmel veszi, ha valamelyik unoka érdeklődést mutat a sütés-főzés iránt, ezért alkalomadtán együtt szorgoskodhatnak a konyhában. Ilyenkor előkerülhetnek titkos családi receptek vagy praktikák is, melyeket tovább lehet örökíteni az utódokra. De ne feledkezzünk el azokról az ügyes kezű nagypapákról sem, akik szeretnek barkácsolni, és tudásukat szívesen megosztják az érdeklődő unokákkal.

Ám nem csak a fiatalok tanulhatnak az idősebbektől. Ez fordítva is igaz. A világ ugyanis gyorsan változik, és amíg a fiatalabb generációk nyitottak az újra, addig bizonyos változásokat az idősebbek nehezebben fogadnak el, vagy épp több idő kell nekik az újdonságok megszokásához, elsajátításához. Ezért is fontos, hogy az unokák gyakran látogassák a nagyszülőket, és próbálják meg „bevezetni” őket a digitális világba.

Egymás bizalmasai lehetnek

Lehetnek olyan dolgok, melyeket egy gyermek vagy egy fiatal nem szívesen oszt meg sem a barátaival, sem a testvéreivel, sem pedig a szüleivel. Van viszont az életében egy olyan nagyszülő, akire mindig és minden körülmények között számíthat, aki ráadásul titkot is tud tartani. De ugyanígy a nagymamák és nagypapák is bizalmasra vagy akár cinkostársra lelhetnek unokájukban.

Akárcsak a nagyszülőknek az unokákra, úgy az unokáknak is szükségük van a nagyszülőkre. Az élet rövid, ráadásul kiszámíthatatlan, épp ezért érdemes ápolni a rokoni kapcsolatokat, és ennek jegyében – lehetőség szerint – minél több minőségi időt tölteni a szeretteinkkel.

Végezetül pedig következzen egy vers, amely szívet melengetően önti szavakba, miért is olyan nagy kincs egy jó nagyszülő.

A nagyszülők szeretetét felülmúlni nem lehet!

Bölcsességük jóra tanít minden apró gyereket.

Szeretettel pátyolgatja, van ideje játszani,

felnőttnek már igazából Ő sem akar látszani.

Tanult régi hibáiból, s jóvá tenni van oka,

gyakorlatban érlelt tudást kap tőle az unoka.

Sokan hiszik, – elkényeztet – pedig életre tanít,

s nem akarja, más élje meg, rég elvesztett álmait.

Így hát, amit Ők adhatnak, felülmúlni nem lehet.

Kincset adnak a jövőnek: úgy hívják, hogy SZERETET!

Aranyosi Ervin: A nagyszülők szeretete