3 tipp, hogy elkerüld a vásárlási lázat karácsonykor

2022. dec. 04. Farkas-Csamangó Tekla

Hamarosan itt az év egyik, ha nem a legszebb ünnepe: a karácsony. Sokan kötődünk hozzá érzelmileg, és sokunkban kedves emlékeket ébreszt már a puszta gondolata is. Ám egyre gyakrabban figyelmeztetnek szakértők minket arra, hogy a karácsonyi készülődés igenis stresszessé válhat, és negatívan hathat ránk, a vásárlási lázról nem is beszélve. Ezért összegyűjtöttünk három tippet, amiket követve nyugodtabb lehet az ünnep.

Bizonyára Te is azt szeretnéd, hogy minden tökéletes legyen, amikor összejön a család vagy megérkeznek a barátok. Gazdagon tálalt, ínycsiklandó vacsora, örömteli, ajándékbontogatós pillanatok, nevetés, izgalom. De mire mindezt előkészíted, garantáltan elfáradsz és a pénztárcádat sem kíméled. Idén csinálhatnád egy picit másként, úgy hogy az örömből semmi se vesszen el, Te mégis feltöltöttnek érezd magad.

Kezdj el időben készülődni

Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, főleg ha nagy a család. Így nem lesz egyszerre annyi kiadásod és nem fogsz kapkodni. Ha előre kigondolod, mit szeretnél főzni, vagy kit, mivel lepnél meg, sokkal könnyebb dolgod lesz. Érdemes a helyzetet rugalmasan kezelned, viszont a lényeg mindenképpen ez: ne hagyd, hogy egyszerre zúduljon a nyakadba minden. Ha időt hagysz magadnak arra, hogy kisebb, fokozatos, de hatékonyabb lépésekkel készülj fel az ünnepre, kevésbé leszel ideges a nagy napon.

Terülj, terülj asztalkám!

Ha ezekre a szavakra az asztal valóban megterülne, mint a mesében, nyilván valóan más lenne a helyzet. De mind jól tudjuk, hogy ez nem így van. Karácsonykor mindenki – így biztos vagyok benne, hogy Te is – szeret magáért kitenni. Ezért bőségesek, ízletesek, sokrétűek és finomak a fogások. Sőt, általában annyi a választék, hogy meg sem tudjuk számolni, hányféle étel kerül az asztalra. De valljuk be, lehetne máshogyan is.

Nem muszáj ezerféle változatú ételt elkészíteni, ahhoz hogy az ebéd vagy vacsora különleges legyen. Ha jól belegondolunk, elegendő lenne annyi, amennyivel beérjük hétköznap, csakhogy azt a kevesebbet most szeretetteljes ínyencséggé varázsolhatod. Kezdheted például azzal, hogy olyasmit főzöl, ami ünnepi alkalmat idéz, vagy kipróbálsz valami újat.

Amennyiben pedig szép számban bővelkedik a család vagy a baráti társaság, egészen egyszerűen megoldhatjátok úgy az ünnepi sürgés-forgást, hogy felosztjátok a feladatokat. Igen! Jól hallottad! Nem kell, hogy minden egy embernek nyomja a vállát. Jelöljetek ki valakit, aki a salátát hozza. Megint más a levest vagy a süteményt. Így mindenki részt vállal a karácsonyi készülődésből, és még meghittebb lesz az összejövetel. Emellett sokkal több mindenre jut majd időtök, egyikőtök sem lesz annyira leterhelt és a kiadásotokon is meg fog látszani, hogy elosztottátok a teendőket.

Ajándékok minden mennyiségben. Vagy mégsem?

Karácsony környékén mindig érdekes felmérések folynak, ugyanakkor ezekből sokszor az a szomorú igazság derül ki, hogy jó néhányan hitelt vesznek fel azért, hogy bírják a teendők terheit, az ajándékok árát. Amikor először hallottam ilyesmit, elgondolkodtam: Tényleg erről kell, hogy szóljon a szeretet ünnepe?

Persze, amíg picik a gyerkőcök, nehéz határt szabni a karácsonyi készülődésnek és vásárlási láznak, mert be kellene segíteni a Jézuskának, angyalkáknak vagy éppen annak, aki az ajándékokat hozza. Mi, felnőttek, valamire való segítőként természetesen igyekszünk mindent megtenni, hogy a Jézuska teljesíthesse a kicsik óhaját. Ugyanakkor, ha a gyerekeknek nincs határozott elképzelésük arról, mit szeretnének látni a fa alatt, és Te magad lepnéd meg őket, próbálj meg a realitások mezején maradni. Csak azért, mert karácsony közeleg, még nem kell feleslegesen elhalmozni a lurkókat. Amennyiben viszont túl sok mindenre vágynak, bevethetsz egy apró taktikát: Írjatok közösen egy listát.

Ezen a listán szerepelhetnek olyan dolgok, amiket kicsik és nagyok szeretnének megkapni, és persze olyanok is, amik a valóságot tükrözik, amikről sejted, hogy örülne neki csemetéd. Beszéljétek meg, hogy erről a listáról majd a Jézuska választ ki egy vagy két ajándékot, amit aztán becsempész a fa alá. Fontos, hogy tudatosítsd gyermekedben, nem fog megkapni mindent a listáról, hanem azt kapja majd meg, ami a Jézuska szerint legjobban passzol hozzá, márpedig a Jézuska szeretetében és ítélőképességében illik bízni. Amikor elkülditek a levelet, meg lesz az izgalom és a várakozás hatása.

Amennyiben felnőttek között is tartjátok az ajándékozást, őket néhány aprósággal is elegendő volna feldobnod. Egyszerűbb a dolgod, ha ügyes kezű ember vagy és még valamilyen kreatív hobbid is van, mert akkor készíthetsz személyre szóló ajándékokat. Ám ma már számos fórumon találhatsz szuper leírásokat, amik alapján akár tapasztalat nélkül is nekifoghatsz a sajátkészítésű meglepetéseknek.

De, még ezenkívül is létezik sokféle, értékes megoldás. Például a „mindenki, mindenkit ajándékoz” felfogás helyett, meglephetitek magatokat egy közös elfoglaltsággal, kávézással, vacsorával, mozival, élményparkkal, színházzal. Hiszen ezek a pillanatok nagyszerű emlékekké válhatnak az idők során.

Egy másik jól működő ötlet, ha a családtagok vagy a barátok neveit felírjátok egy-egy kis cetlire és bedobjátok egy kalapba, majd kihúzzátok. Mint a régi, sulis időkben a titkos Télapót. Ekkor egy ember ajándékáról kell gondoskodnod, viszont a varázslat mindenképp ott lebeg majd az ünnepi időszak perceiben: Vajon ki húzott, és mit kapsz majd ajándékba? Na és a Te megajándékozottad örülni fog a meglepetésnek?

Mert a karácsony, mégiscsak a szeretetről és az odafigyelésről kellene, hogy szóljon.