3 ártalmatlan, védett állat hazánkban

2022. júl. 15. Fodor Andrea

Van, aki a pókoktól retteg, vannak, akik a kígyóktól tartanak. Ez a fajta idegenkedés, félelem sajnos sokszor árt az adott állatnak. Előfordul, hogy valaki azért bánt, vagy esetleg pusztít el egy ilyen állatot, mert fél tőle. Fontos, hogy felismerjük, megismerjük ezeket az élőlényeket. Így nemcsak csökkenhet az irántuk érzett viszolygásunk, de egyben meg is védhetjük őket. Most három olyan hazai állatot mutatunk be, melyek nem örvendenek nagy népszerűségnek, de mégis fontos részei az élővilágnak. Ismerjük meg őket és ne ártsunk nekik – osztozzunk velük élőhelyünkön, a Földön.

Lábatlan gyík

Magyarországon védett, természetvédelmi érték: 25 000 Ft

Ezt az élőlényt igen gyakran kígyónak, siklónak nézik – mivel akár 50 centiméteresre is megnőhet.  Azonban van jó néhány ismertetőjegye, melyek alapján könnyedén felismerhető, hogy nem kígyóval van dolgunk. Farka tompa, lekerekített, feje gyíkszerűen magas és kicsi, teste zömökebb, szemhéjai pedig csukhatóak. Csillogó barnás árnyalatokban létezik, a hasa mindig világosabb, mint a háta. A dús aljnövényzetű, erdős részeket kedveli és alapesetben rejtőzködő életmódot folytat. Azonban gyakran előfordul, hogy kimerészkedik a felmelegedett aszfaltra is akár, így könnyen áldozattá válhat. Ha ilyet tapasztalunk, óvatosan segíthetünk neki visszatalálni a zöld növényekkel teli árokpartra, nehogy áthajtson rajta egy autó, vagy valaki elpusztítsa. Teljesen ártalmatlan, semmiféle kárt nem tud okozni, emberekre nézve veszélytelen.

Zöld levelibéka

Magyarországon védett, természetvédelmi érték: 10 000 Ft

A béka is azok közé a fajok közé tartozik, melyektől sokan félnek. A zöld levelibéka ráadásul még tetszetős színű is – mégis sokan rettegnek tőle. Vízpartokon, leveles, nádas területeken találkozhatunk vele, ha patak, tó van a közelben, akár a kertünkben is előfordulhat. Hátszíne a csillogó fűzöldtől a fehéres szürkén át egészen az olajbarnáig terjedhet, környezetétől és fizikai állapotától függően. Has- és végtagjainak belső felszíne fehér színű. Oldalán sötétbarna sáv húzódik. Sokszor hallatja hangját, sőt, viharok előtt még lármásabb lehet. Ne bántsuk, inkább csodáljuk és örüljünk, hogy osztozhatunk vele élőhelyünkön!

Közönséges denevér

Magyarországon védett, természetvédelmi érték: 50 000 Ft

A denevér talán a horrorfilmeknek köszönheti rossz hírét, de teljesen ártalmatlan állat. Magyarországon viszonylag gyakori faj. A denevér csoportokba verődve él, és éjjel aktív. Ugyan elsősorban a nem túl sűrű erdőkben szeret élni, gyakran választja a lakott területeket is élőhelyül. Ezért előfordulhat, hogy akár a padláson, vagy ritkábban használt épületekben vernek tanyát a denevércsapatok. Ez ijesztő lehet, ha valaki megriasztja őket – azonban az irántuk érzett félelem teljesen alaptalan. Táplálékát főleg rovarok teszik ki, így még hasznunkra is lehet – emberre természetesen ők is teljesen ártalmatlanok.

Most, hogy kicsit jobban megismerhettük ezeket az élőlényeket, reméljük, hogy sikerült kicsit eloszlatni az irántuk érzet ellenszenvet. Barátkozzunk meg velük és biztosítsuk fennmaradásukat a jövő nemzedékei számára is.