3 + 1 ok, amiért érdemes megünnepelni az évfordulókat

2023. jan. 22. Farkas-Csamangó Tekla

Habár ahány ember, annyi szokás és felfogás, az ünnepek és az ünneplés mindannyiunk életének része. Természetes, hogy néhányan szerettek hatalmas ünnepségeket csapni, megint mások pedig inkább szűk körben töltik a jeles napokat, ám az évforduló ünneplés mindenképpen hasznos és sok szempontból nagyon fontos volna.

Ha eddig inkább kihagytátok a hétköznapjaitokból, mutatjuk, miért érdemes megünnepelni az évfordulókat.

Az évforduló ünneplés összehoz azokkal, akiket szeretsz

Akár születésnapról, akár házassági évfordulóról, akár egy közös, jeles nap megünnepléséről beszélünk, az évforduló ünneplés összehoz azokkal, akiket szeretsz. Ilyenkor tudtok leginkább egymásra – és főként az ünnepeltre – figyelni, felidézni a közös emlékeket és az ünneplés hatására új élményekkel gazdagodni. Ennek örömére egészen biztosan erősödik a kapcsolatotok és elmélyül a köztetek lévő kötelék. Ez azért is fontos, mert a mai világ eléggé sikerorientált, így a sok teendő mellett gyakran kevés idő jut a barátainkra, szeretteinkre, az évfordulók megünneplésének ennélfogva még nagyobb lehet a jelentősége.

Megerősít és megtöri a szürke hétköznapok egyhangúságát

Ha gyermekeiddel, barátaiddal vagy a pároddal megünnepelsz egy fontos eseményt, az képes titeket megerősíteni, érzelmileg kiegyensúlyozottá, biztonságossá és stabillá tenni. Ezen a napon (persze a mindennapok során is) még célszerűbb kihangsúlyozni azt, mennyire szeretitek egymást. Hiszen ez növelheti a kapcsolatotok hatását és az önbizalmat is, vagyis teljes természetességgel egymásban is jobban fogtok majd bízni. Emellett az évfordulók ünnepi hangulata azért is nagyszerű, mert egy kicsit megtörik a mókuskereket és boldogságot csennek a hétköznapi szürkeségbe.

Segít önmagad és a másik fél megismerésében is

Az évfordulók tökéletes alkalmat adnak arra, hogy újra felfedezzétek egymást és egymás értékeit. Hogy egy kicsit jobban megismerjétek magatokat, a másik felet és az aktuális élethelyzeteteket, valamint lelkiállapototokat. Elképzelhető, hogy első olvasatra ellentmondásosnak tűnik, mert ha valakivel évfordulót ünnepeltek, akkor már jól ismeritek, igaz?

Ugyanakkor megéri leszögezni, hogy egy embert mindig sok inger és sok változás ér, vagyis az erősségek és az érzések feltérképezése nem árthat akkor sem, ha már régóta ismeritek egymást. Elvégre ennél kedvesebb lehetőségetek nem sok lesz, hogy elmondjátok a másiknak, mit jelent nektek. Ez pedig az önismeretet is támogatja. Így az évfordulók valóban jó alapot adhatnak a jövőtöknek. Amennyiben ezt egy nagyobb ünnepséggel, akár közös programmal, hétvégével, kedves üzenetekkel, mozival vagy vacsorával is megerősítitek, az csak még jobban fokozni fogja az érzelmeiteket.

Így emlékezhetsz azokra, akiket szeretsz

Az évfordulók sajnos sokszor nem örömteli eseményekhez kötődnek, gyakran veszteségekre, elhunyt szeretteinkre vagy életünkben bekövetkezett kisebb-nagyobb traumákra, katasztrófákra emlékeztetnek. Amikor valami fájdalmas esemény történt velünk. Ezekről gyakran sajnálatos módon nem mondható el, hogy örömtelik volnának, vagy kitörölhetőek lennének a hétköznapokból, ugyanakkor érdemes ezekre a pillanatokra is emlékezni. És megélni még akkor is, ha például a mai napig fájdalmat okoz egy-egy szerettünk emléke. Mert így ápolhatod azok létezését, múltját és emlékét, akik már nem lehetnek veled.

Emiatt fontos, hogy elhunytjaink születésnapjáról és jelentős eseményeiről is megemlékezzünk, vagy ne feledjük őket az ünnepekkor, esetleg halottak napján. Mert úgy, ahogy a barátaink, gyermekeink, testvéreink vagy kedvesünk, ők is életünk részesei.